Raven , co do górnego mocowania jest OK jak widzę masz tam możliwość ustawienia brzeszczota pod kątem 90st oprócz zwykłego cięcia na wprost , czasami może się to przydać .
Widziałem na YT że ludziska łatwo przerabiali takie mocowania na brzeszczoty bez przetyczek/sworzni można dokupić takie zawiesia czy też szczeki/orzechy do mocowania brzeszczotów bez przetyczek , ale trzeba tego szukać w internecie bo pewnie w sklepach czy też marketach tego nie ma .
Co do brzeszczotów z przetyczkami/sworzniami te co są do kupienia [ np z firmy Proxxon ] to nie są one zbyt dobrej jakości , widziałem że w internecie są brzeszczoty z lepszej firmy ale cholernie drogie i dlatego pewnie sprzedawane są na sztuki
http://allegro.pl/brzeszczoty-wlosowe-ze-sworzniem-7-tpi-niqua-i6968920164.html - z tej firmy NIQUA używałem brzeszczoty bez przetyczek/sworzni do cięcia metali i sprawowały się bardzo dobrze , tu widać że w zależności od gęstości i wielkości zębów cena jest różna .
Co do brzeszczotów niestety te z przetyczką/sworzniami są w dużo skromniejszej ofercie i przewagę mają te do mocowań bez przetyczek/sworzni które można lepiej dopasować do materiału jaki się tnie .
Co do te oznakowania "max 22mm" to chodzi pewnie o skok brzeszczota a nie o grubość materiału do cięcia .
Na zdjęciach ta wyrzynarka wygląda dobrze nawet nie jest podrapana czy poobijana wszystko zależy co i jak wygląda w środku .
Sprawdź czy przy naciąganiu brzeszczota wszystko działa prawidłowo nie puszcza w czasie pracy i nie słychać żadnych "dziwnych" dźwięków ze środka , i czy zbyt mocno nie podskakuje . Po tym jak wygląda blat tej wyrzynarki widać że stała gdzieś w piwnicy lub co gorsza w jakimś wilgotnym miejscu , tak że elektryka włącznie z silnikiem mogą być "osłabione" .
Tu jest film na YT z podobnym mocowaniem do tego co jest w twojej wyrzynarce i jak go przerobić korzystając z dokupionego nowego zawiesia na brzeszczoty bez przetyczek/sworzni -
Marek .