25 Kwietnia 2026, 04:08:26 czas Polski

Autor Wątek: ryobi vs einhell  (Przeczytany 10632 razy)

Offline SlickKriss94

ryobi vs einhell
« dnia: 11 Października 2017, 12:57:43 czas Polski »
Witam
Chcę do swojego warsztaciku zakupić wkrętarki. Chcę dwie żeby nie przekładać co chwilkę wierteł z bitami.
Mam na oku dwa powiedzmy zestawy

-Ryobi RCD12012L oraz RCD1802-LLL15S
https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/wkretarki/wiertarko-wkretarka-rcd12012l-1-3-aku-li-jon-ryobi,p436978,l161.html
https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/wkretarki/wiertarko-wkretarka-rcd1802-lll15s-1-5-aku-li-jon-ryobi,p434762,l161.html

- zestaw Einhell TE-TK
http://www.narzedzia.pl/zakretarka-udarowa-i-wiertarko-wkretarka-18v-zestaw-einhell-te-tk-18-li,64611.html

Nie wiem czy można wklejać linki do konkretnych sklepów, mam nadzieję ze nikt mi tego za złe miał nie będzie.
Który z zestawów wybralibyście?
Jest tutaj ktoś kto z tych zestawów lub poszczególnych narzędzi korzysta i może się wypowiedzieć na ich temat?

Pozdrawiam

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Raus

Odp: ryobi vs einhell
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2017, 15:56:14 czas Polski »
Ryobi jest zdecydowanie lepsze od Einhella. Mam wkrętarkę 18v którą podałeś od około roku i spisuje się świetnie. W dodatku jeden akumulator pasuje do wszystkich ich elektronarzędzi 18v.

Także z tych dwóch zdecydowanie Ryobi.

Metabo polecane przez kolegów też użytkowałem (wersje Quick) - również polecam. Na plus w stosunku do Ryobi na pewno rozmiar - bardzo kompaktowa wkrętareczka. Trocszkę wieksze aku w zestawie (chociaż w Ryobi akurat w linku który podałeś masz 3 aku). No i jednak Metabo to lepsza renoma. Na plus Ryobi bardziej rozbudowany system ONE+ (i tańsze jego elementy) oraz bardzo przydatny magnes na śruby/bity na stopie wkrętarki. Na papierze dysponują praktycznie tym samym momentem obrotowym (Metabo 48nm vs Ryobi 50nm), ale miałem sytuację gdzie nie mogłem wykręcić śruby za pomocą Metabo, a Ryobi dał radę. Gdzieś kiedyś oglądałem na YT filmik na którym przeprowadzili test momentu i Metabo miał bodajże około 46nm po zmierzeniu, a Ryobi nawet ciut więcej niż deklaruje - około 51nm.

Offline burchov

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2017, 17:04:37 czas Polski »
Napiszę tylko to -> według mnie einhella sprzęt jest jak papier toaletowy ( głównie chodzi o przeznaczenie ;) )

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2017, 18:24:02 czas Polski »
Nie do końca się zgodzę z przedmówcą. Dawno temu troszkę pracowałem tą marką i jak na zastosowania domowe dawała radę, do dziś mam spawarkę (około 13 lat) którą mocno eksploatuję.

Co do proponowanych wkretarek celuj kolego w rozwiązania systemowe i w dobry dostęp do podzespołów (jeśli będą potrzebne)

Wysłane z korniszona

Offline Raus

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Października 2017, 20:04:22 czas Polski »
do dziś mam spawarkę (około 13 lat)

No i właśnie może tutaj jest pies pogrzebany. Kiedyś też się napotkałem w sieci na pozytywne opinie o BARDZO STARYM sprzęcie Einhella (ludzie pisali o całkiem innej "szacie graficznej" sprzętu). Teraz niestety już jakość nie ta i ogólnie mało kto poleca

Offline 300Frajda

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2017, 09:54:19 czas Polski »
Dawno temu to wszystko było porządne,  nawet nie markowe sprzęty.  Też mam taką spawarke einhella 15 lat ale nie ma co porównywać do dzisiejszych sprzętów. Co do wkrętarek to lepiej tu wypada Ryobi 18v, może kiedyś skusisz się na kolejny ich produkt i bateria Ci podejdzie. Tylko te ceny w Leroy jakieś wysokie i zestaw ubogi. Ja kupiłem w castoramie wkrętarke  + 2 akurat 1,5 i 5A za niespełna 400zl

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2017, 13:36:43 czas Polski »
O Einhell'u są całe epistoły na forum. Nie chciało się wyraźnie szukać.