16 Maja 2026, 15:34:05 czas Polski

Autor Wątek: Czy ktoś podzieli się przepisem na domowe wino?  (Przeczytany 6222 razy)

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
Czy ktoś podzieli się przepisem na domowe wino?
« dnia: 14 Października 2017, 09:54:07 czas Polski »
Witam,
mam trochę winogron i pomyślałem o zrobieniu wina (szkoda żeby się zmarnowały).
Jeżeli macie jakieś dobre i sprawdzone przepisy i jesteście chętni się nimi podzielić, to piszcie (może ktoś inny też skorzysta!?).
Pozdrawiam,
Marek

Offline SpecPiotr

Odp: Czy ktoś podzieli się przepisem na domowe wino?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2017, 09:58:01 czas Polski »
Szykuje się zlot u Marka ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2017, 10:03:31 czas Polski »
Piotrze nie wiem czy wystarczy towaru, ale jak coś, to dokupi się w sklepie ;) ;D

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2017, 10:23:32 czas Polski »
Ja tam biorę przepisy z internetu, i tak dają tam przepisy ściągnięte z książek.
Ale jak wrócę z pracy to mogę sięgnąć do jakiejś mądrej książki - jak ją tylko znajdę.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2017, 10:59:04 czas Polski »
Ja robiłem na podobnej zasadzie jak w linku
http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113645,18293758,Jak_zrobic_wino_z_winogron__Przepis_dla_poczatkujacych.html

Tylko nie wiem dlaczego, ale w zeszłym roku nie wyszło ... w ogóle nie "pracowało " ..

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2017, 11:25:30 czas Polski »
jakie masz te winogrona jasne  czy ciemne? jaki duży masz gąsior? tylko z winogron chcesz czy będziesz dodawał inne owoce jeszcze? ma być wytrawne, pół słodkie czy słodkie? to są dość istotne pytania bez tego nie dostaniesz przepisu :) a i tak ile osób tyle przepisów bo każdy robi po swojemu ale ogolne zasady są takie same czyli owoce, cukier ( jego zawartość ma znaczenie na ilość % i słodkość ) woda i drożdze

przyjmuję ze masz gąsior 30 litrów ( takich jest najwięcej ;) )

jeśli same winogrona to musisz mieć ok 12-15 kg winogron
nie wiem jakie słodkie chcesz ale  ale powiedzmy ok 10 kg cukru

winogrona mają na skórce swoje własne drożdże wiec nie którzy ich nie myją ale Ty lepiej umyj i rozgnieć je wrzuć do gąsiora,
przegotuj wodę z cukrem ( wody tak aby po zalaniu mieć w gąsiorze troszkę więcej niż pół gąsiora) po przestudzeniu odlej szklankę resztą zalej owoce,
robiąc pierwszy raz użyj drożdży winiarskich ( delikatniej przebiega pierwsza tak zwana burzliwa fermentacja niż z drożdży spożywczych) wsyp drożdże do odlanej szklanki dokładnie wymieszaj ( możesz też dodać pożywkę dla drożdży ale nie koniecznie ) i dodaj do gąsiora. wsadź korek i rurkę z odrobiną wody po godzinie juz będziesz widział jak wino zaczyna pracować , postaw w ciepłym miejscu i często obserwuj

w pierwszym tygodniu jest największa fermentacja, po tygodniu jak juz nie będzie tak burzliwej fermentacji przegotuj jeszcze wodę z cukrem ok 2-4 kg i jak przestygnie dolej tak żeby było ok 10-15 cm niżej niż góra gąsiora (jakbyś wlał tyle od razu na 100% by wykipiało)

jak będzie za mało wody i dużo powietrza w środku wino skwaśnieje

po ok 4 tygodniach zlej wino z znad osadu i owoców delikatnie żeby się zmętniło z reszto, wyrzuć owoce z osadem i wlej s powrotem do pustego gąsiora za jakiś czas znów zauważysz że na dnie robi sie osad. jeśli będzie go sporo to jeszcze raz zlewasz po jakims czasie .

odstaw minimum do wiosny , lepiej do lata jak wytrzymasz ;) wtedy możesz nie musisz dodać clarovin ( to jest chemia która powoduje że wszystkie cząstki stałe opadają na dno , wino jest wtedy klarowniejsze i przestaje pracować ( nie którzy używają do zakończenia szybciej fermentacji siarczan) po clarovinie odczekujesz ze dwa tygodnie i zlewasz do butelek

wino w gąsiorze trzymaj w ciepłym i ciemnym miejscu , często obserwuj czy przypadkiem nie przestało pracować i czy nie brakuje wody w rurce,
tak naprawdę zrobić wino jest bardzo prosto tylko musisz wiedzieć jakie wino chcesz , ile cukru dodać bo od tego zależy ile procent wyjdzie i jakie słodkie będzie . alkohol robi się z owoców i cukru , teoretycznie w ten sposób można osiągnąć max jakieś 17-18 % ale z winogron wyjdzie ok 13% reszta  cukru nie przetworzona na alko będzie powodowała słodkość wina

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2017, 11:55:36 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi.
meridox pełna profeska, zrobię zgodnie z Twoim przepisem. Zobaczymy co wyjdzie. Z gotowym trunkiem podjadę do Ciebie na degustację (w końcu mam mieszkanie i meldunek ~3km od Ciebie😉).

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2017, 12:21:26 czas Polski »
Będzie na Merrego.
Najwyżej będziesz miał ocet winny własnej roboty.
Było gdzieś forum winiarzy
http://wino.org.pl/forum/

zajrzeć warto

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2017, 12:32:37 czas Polski »
(w końcu mam mieszkanie i meldunek ~3km od Ciebie😉).

a na zlocie nie byleś nie ładnie ;D

z robieniem wina jest jak z wędzeniem mięsa ile osób tyle przepisów :)
zanim zrobisz wino przeczytaj jeszcze kilka przepisów w necie i wybierz sobie który według ciebie jest najprostszym do wykonania i na pewno wyjdzie dobre :)

ale najpierw musisz wiedzieć co chcesz , czyli co masz do użytku i jakie wino chcesz uzyskać bo sama zasada jest prosta wystarczy owoc, cukier, woda, baniak, drożdże jak wszystko zgrasz będzie dobrze , im więcej owoców tym smak lepszy, pełniejszy,  im więcej cukru tym słodsze ale jak pisze niżej Cumba nie wielki jest krok miedzy winem a octem ;D

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Października 2017, 12:40:56 czas Polski »
A jak nie wyjdzie to zrobisz wino japkowe ;)

http://wino.org.pl/old/frames/jablko.html

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Października 2017, 12:53:43 czas Polski »
meridox byłem w pracy (a pracuję na statku😉).

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Października 2017, 14:06:41 czas Polski »
mam 150 metrów do jeziora trza było przycumować przy brzegu ;D wystarczyło tylko krzyknąć Specu bierzu linu ;D

Offline jasiop

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Października 2017, 18:55:16 czas Polski »
...jeśli same winogrona to musisz mieć ok 12-15 kg winogron
nie wiem jakie słodkie chcesz ale  ale powiedzmy ok 10 kg cukru

... przegotuj wodę z cukrem ( wody tak aby po zalaniu mieć w gąsiorze troszkę więcej niż pół gąsiora)

... robiąc pierwszy raz użyj drożdży winiarskich
1 Aż 10 kg cukru ? duża przesada ...
Bo ile litrów soku będzie miał z tych 15 kg ? A od tego właśnie zależy ile wody i ile cukru.
2 ilość wody zależy od ilości soku, czy od tzw. miazgi a nie od wielkości gąsiora.
2 Drożdże winiarskie powinno się przygotować 2-3 dni wcześniej by "wystartowały", moje tak mają napisane w instrukcji ;-)
3 Ważna sugestia: od ponad 10 lat przerzuciłem się na plastikowe pojemniki fermentacyjne - wiaderka, rurki też plastikowe - wygodnie i bezpiecznie.
O wiele taniej niż szklane gąsiory.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2017, 19:09:28 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Października 2017, 19:21:44 czas Polski »
1...2...3... próba spamu i offtopu.
Wybór wątka losowy :P
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Października 2017, 19:24:06 czas Polski »
i się zaczęło to co mówiłem ;) ile ludzi tyle przepisów ;D
1 Aż 10 kg cukru ? lekka przesada ...
Bo ile litrów soku będzie miał z tych 15 kg ? A od tego właśnie zależy ile wody i ile cukru.
czy ja gdzieś napisałem że z soku ma zrobić wino? wydaje mi się że pisałem że ma rozgnieść owoce i je zalać ( tak jest łatwiej i szybciej dla kogoś kto robi wino pierwszy raz )

2 Drożdże winiarskie powinno się przygotować 2-3 dni wcześniej by "wystartowały", moje tak mają napisane w instrukcji ;-)

na tych co ja używam w instrukcji jest napisane 20-30 minut, są różne drożdze i zawsze powinno się przeczytać instrukcje żeby wiedzieć ile i jak podać,  poza tym na dobrą sprawę winogrona akurat mają swoje naturalne drożdże na skórkach i ktoś kto ma pojęcie o robieniu wina nie używa kupnych drożdży do win z winogron ale jeśli ktoś nie ma wprawy lepiej niech doda.

3 Ważna sugestia: od ponad 10 lat przerzuciłem się na plastikowe pojemniki fermentacyjne - wiaderka, rurki też plastikowe - wygodnie i bezpiecznie.
Stosunkowo też taniej niż szklane gąsiory.

MarekS nie napisał jakim sprzętem dysponuję więc napisałem że przyjmuję w założeniu gąsior ponieważ większość ludzi pierwsze wina robi bo gdzieś w piwnicy znalazło gąsior po ojcu czy dziadku i z założenia przyjąłem że ma 30 litrów bo to najbardziej popularny rozmiar

O wiele taniej niż szklane gąsiory.

taniej jest w tym co się już posiada a nie w tym co trzeba kupić ;)

i Ważna sugestia: Kolega pytał się o przepis więc nie krytykuj innych tylko wysil się troszkę i napisz swój przepis niech kolega ma do wyboru :)