23 Kwietnia 2026, 02:10:45 czas Polski

Autor Wątek: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491  (Przeczytany 11774 razy)

Offline Seba14

jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491
« dnia: 16 Października 2017, 15:40:06 czas Polski »
Witam

Powoli przymierzam się do zakupu swojej pierwszej pilarki stołowej, Ok przyznam się kiedyś miałem ACORN TYP W4/94-02, ale wolał bym o tej przygodzie zapomnieć.
Biorę pod uwagę dwie pilarki Bosch GTS 10 xc lub DeWALT DWE 7491. Moje pytanie jest następujące czy jako amator wykorzystam potencjał tych maszyn, a może lepiej na początek kupić coś tańszego do nauki. Wolał bym jednak nie wkopać się tak jak z poprzednim moim zakupem, po którym miałem awersje do zabawy z drewnem na długi czas. Dlatego chciałem się dopytać bardziej doświadczonych osób co wybrać żeby nie żałować.

Offline Gerdo

Odp: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2017, 17:34:18 czas Polski »
Powstało już kilka tematów dosyć obszernych min. ten
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/bosch-gts-10-xc/

Mimo iż tytuł poświęca uwagę tylko jednej pilarce, to zapewniam że w treści jest znacznie więcej i przypuszczam, że tam znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie.

Ja mam pytanie retoryczne, więc na nie nie odpowiadaj. Np na Dewalcie nie można się uczyć?
Pozdrawiam.

Offline L4

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2017, 17:35:57 czas Polski »
Na forum nie brakuje zadowolonych użytkowników obu pilarek.

Jako amator przede wszystkim oszczędzisz sobie nerwów z nierównymi blatami, przykładnicami itp z czym często można się spotkać wśród wschodniej konkurencji.

Offline ROSA1980

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2017, 05:42:09 czas Polski »
Również miałem podobny dylemat. Wybór padł na DWE7491 i naprawdę nie żałuję.

Offline Seba14

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2017, 08:43:25 czas Polski »
Ja mam pytanie retoryczne, więc na nie nie odpowiadaj. Np na Dewalcie nie można się uczyć?
Pozwolę jednak sobie odpowiedzieć, ja nie twierdzę że na Dewalcie nie da się uczyć, zastanawiam się tylko czy w moim przypadku z zerowym doświadczeniem jest sens kupowania tych maszyn. Na początku na pewno nie wykorzystam w pełni ich potencjału, dlatego rozważam zakup tańszej maszyny do nauki. Jednak z drugiej strony chciał bym zaoszczędzić sobie nerwów związanych z nietrafionym zakupem.
Jeżeli zaś chodzi o temat który podlinkowałeś zapoznałem się z nim już wcześniej i zwróciłem uwagę że Qiub miał problemy z regulacją swojego boscha. Wiem że już go sprzedał ale ciekawi mnie jak ocenia pracę z nim z perspektywy czasu.

Jako amator przede wszystkim oszczędzisz sobie nerwów z nierównymi blatami, przykładnicami itp z czym często można się spotkać wśród wschodniej konkurencji.
I właśnie na zaoszczędzenie tych nerwów w głównej mierze mi zależy, nie chcę tak jak przy poprzednim zakupie żałować że maszyna nie nadaję się do pracy. Dlatego skłaniam się w stronę tych dwóch marek, miałem już do czynienia z innymi ich narzędziami i jak na razie mnie nie zawiodły.

Również miałem podobny dylemat. Wybór padł na DWE7491 i naprawdę nie żałuję.

Rosa1980 możesz powiedzieć co ostatecznie zaważyło nad wyborem Dewalta, ja na chwilę obecną też skłaniam się bardziej w jego stronę.
To co uważam za jego plusy względem Boscha to :
- zakres ciecia z prawej strony 825mm, konkurent 635mm
- zakres ciecia z lewej strony 558mm , konkurent 250mm
- max kąty ciecia Dewalt -3 do 48, Bosch -1 do 47
- większa prędkość obrotowa 3800 kontra 3200

Na plus boscha to sanki oraz cena, która w przypadku ściągnięcia z Anglii jest sporo nisza

Pracę jakie bym chciał wykonać tymi maszynami, to na początek meble do garażu żeby mieć na czym pracować.

« Ostatnia zmiana: 17 Października 2017, 08:58:51 czas Polski wysłana przez Seba14 »

Offline Seba14

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2017, 11:04:29 czas Polski »
Wklejam odpowiedź jaką dostałem na PW od Qiuba bo podobno ma na pieńku z moderatorem

"bieraj gtxa, dw w porownaniu z boshem to bida z nedza.
pilary w 100% nigdy nie wykorzystasz, nikt nie wykorzystuje zadnej pilary na 100%.

kupujac bosch nie owkurwiasz sie tak jak przy chinczykach z marketu to inny swiat
ja boscha sie pozbylem  bo kupilem reme fx1

poczatkowe wkurwienie z boschem wynikalo ze tego ze mialem egzemplarz z Polski i mial przejsc przez niemcy w celu kalibracji, jednak niemcy popieprzyli po calosci sprawe i ponoc nawet pudelka nie otwarli, sprawa sie wyjaslia po tym jak ja sprzedalem.

faktem jest to ze moze za pilarki za kilka kola chcialem zrobic formatowke bo dla mnie 1mm na 3 m bylo nie do przyjecia. a teraz wiem ze na duzych formatowkach chlopaki z forum maja problem zejsc ten 1mm. Wiec co by nie bylo jestem zywym przykladem tego ze jesli czegos nie da sie zrobic trza znalezc czlowieka ktory o tym nie wie - on przyjdzie i to zrobi.

Regulacja calego mechanizmu boscha jest prosta bo na kilku srobach i przestawiasz caly mechanizm, wiec spokojnie sobie poradzisz. Regulacja przykladnicy tez prosta.

Co do porownania bosch vs dw... bierz boscha. mam kilka sprzetow DW i sa w chuj przereklamowane. Bosch zreszta tez jest gowno i sie tego nie tykam.

Jednak co sam przyznaje pod koniec eksploatacji i po niej ze lepszej pilarki stolowej nie mialem, a przerobilem ich kilkanascie w Polsce i po za nia.

Pilarke kupujesz dobra nie dlatego ze jest droga tylko dlatego ze przychodzi jeden dzien w ktorym wszystko sie pierdoli ale na tej pilarce mozesz polegac."

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2017, 15:17:40 czas Polski »
Ja bym Ci napisał to samo w nieco elegantszy sposób. Tylko zadałem pytanie które miało zmusić do myślenia.
Nie ma czegoś takiego jak maszyna do nauki. Ani szlifierka, ani wiertarka ani pilarka. Ona ma ciąć dokładnie, a nauka polega na tym, że na poczatku przez brak doświadczenia źle sobie wymierzysz, jakaś szafka będzie miała szpare, bo coś tam.
Celem jest projekt, anie pilarka. Pilarka to narzędzie które ma Ci uciąć listewke szeroką na 2cm, bo potrzebujesz listewke 2 cm i tyle.

Zatem konkluzja jest taka, że zdecydowanie warto zapłacić za coś co sprawi, że listewka o szerokości 2cm, będzie miała 2cm i ten wymiar będzie do osiągnięcia po ustawieniu przykladnicy w pięć sekund, a nie pięć minut. To nie ma nic wspólnego z nauką.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2017, 15:33:32 czas Polski »
Tak po prawdzie, to czy wezmiesz Boscha czy DeWalta, bedziesz tak samo zadowolony. To bardzo porowonywalne maszyny. W przeciwienstwie do Qiuba, ja bym bral DeWalta z uwagi na wieksza szerokosc ciecia i sposob mocowania przykladnicy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2017, 15:37:00 czas Polski »
Amen.
Jednak z drugiej strony patrząc prawie każda maszyna do pewnej (wysokiej) kwoty będzie miała jakieś większe lub mniejsze niedoskonałości i ich też może być więcej (patrz chińskie klony) lub mniej (urządzenia powiedzmy markowe). Ktoś kto zaczyna, uczy się, powinien też umieć poradzić sobie z dopieszczaniem czy poprawianiem, regulacją bo dzięki tym zabiegom poznajemy sprzęt jako taki (chodzi mi o typ a nie o konkretny model) i nabywamy wiedzy które elementy są dla nas istotne a które nie (np. wózek boczny czy przykładnica kątowa latająca w rowku na wszystkie strony). Do niektórych prac i tak trzeba dorobić sobie oprzyrządowanie (jig'i) niezależnie czy mamy pilarkę Bosch'a czy Dedry.
Moim zdaniem ważne jest aby tarcza nie miała luzów (a raczej wałek na którym jest zamontowana), dało się wyregulować jej równoległość do rowka (rówków) teowego jak też równoległość przykładnicy względem tarczy (i to w każdym położeniu). Reszta jest drugorzędna.
Ja na początku zrobiłem sobie pilarkę podczepiając ręczną tarczówkę pod blat. Bez problemu wykonałem przykładnicę która trzyma równoległość w każdym położeniu. Całość kosztowała mnie może z 200 zł. Ta konstrukcja była o 1000% lepsza i dokładniejsza od kupionej później (i szczęśliwie sprzedanej) pilarki Parkside'a.
A i najważniejsze - KLIN!

Offline Seba14

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2017, 07:38:04 czas Polski »
Mily68 zdaję sobie sprawę że każdą maszynę trzeba poznać i ewentualnie dostosować pod siebie. Tylko tak jak sam wspomniałeś niektóre konstrukcję się do tego nie nadają, lub zakres udoskonalenia kosztowo przewysza ich sens. Czasami lepiej i taniej zainwestować w dobry sprzęt niż próbować udoskonalić jakoś tandete.

Zastanawia mnie jeszcze czemu w Anglii DWE jest droższy od GTS, skoro w Polsce ich cena jest porównywalna

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Października 2017, 08:00:32 czas Polski »
Może w Angli Bosch musi się bardziej starać...

Offline Seba14

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2017, 22:17:20 czas Polski »
Ok dzieki wszystkim za pomoc przy wyborze, ostatecznie zdecydowałem się na DWE 7491. Czy cena 3600 w lokalnym sklepie jest ok, na necie widziałem po 3500 w carinet.pl.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2017, 08:34:25 czas Polski »
DW jest na mojej liście "marzeń",
jeśli kiedykolwiek ogarnę się z własnym warsztatem i będę u siebie a nie gościnnie
to ta pilara będzie w nim stała, myślę że dokonałeś dobrego wyboru i będziesz zadowolony.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Października 2017, 12:40:31 czas Polski »
Jestem stażystą mającym za zadanie wklejać marketingowe brednie o produkcie , który jest wymieniony z nazwy w poście > Nie wiem o czym pisze nie mowie w przystępny sposób bo mój kołcz tak mi kazał , jestem bezwolną maszyną , trybikiem , w dziale PR proszę o pomoc bo nie wiem co robię ze swoim życiem .
Pozdrawiam pracownik Boscha , dobra firma ale słaba spamo-reklama .

Tak odbieram każdy wpis w/w osobnika.

Wybaczcie mi mój oftop ale jeśli to co napisałem jest bez sensu to tak samo wszystkie wątki Narzędzia Boscha nic nie wnoszą , a szkoda bo są tu firmy które mimo iż rzucą czasami jakiś drobny bełkot marketingowca udzielają naprawdę przydatnych informacji .

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2017, 12:59:33 czas Polski »
Teee Narzedzia Bosch bez podniety, nie reklamuj sie tam bo odlecisz na bana szybciej niz ja po kocie lizacym swoje jajka ;D

Lepiej mnie napisz jaka macie najwieksza pile stolowa, cos wiekszego od gtxa 10 bo bede potrzebowal pod widlice. W sumie mam cos co by bylo ale wole to pchnac bo kupilem za pol damo ;D