24 Kwietnia 2026, 01:53:16 czas Polski

Autor Wątek: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491  (Przeczytany 11783 razy)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Października 2017, 04:21:07 czas Polski »
Z posta wynika że tylko Maybach jeździ prosto :)

Offline Nol

« Odpowiedź #31 dnia: 31 Października 2017, 06:22:54 czas Polski »
Przeczytaj go jeszcze raz, zwłaszcza tą część o rzekomym braku zdolności cięcia 20 mm sztachety - chyba nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Generalnie to na tym forum często panują skrajne poglądy typu 'bez Festoola nie wytniesz' lub jak te powyżej 'marketówka za 3500` - nie zgadzam się z każdym z nich i to napisałem powyżej. Dyskutowane tutaj piły pozwalają wykonać prace zgodnie z ich przeznaczeniem, co niejednokrotnie udowadniali ich użytkownicy. Jednocześnie nie są to formatowki za 3500 - czy to takie dziwne?

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2017, 07:25:34 czas Polski »
Nie ma takiej potrzeby, proszę moją wypowiedź potraktować ironicznie.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Października 2017, 08:09:33 czas Polski »
Przykladnice gtxa 10 xc trzeba prowadzic od prawej do lewej, u mnie tak poprawnie  sie zachowywala. Czemu nie wiem - pytajcie konstruktora gtx'a
Faktem jest to ze bosch na Polske ma wyrabane i daje ciala na kazdym polu. Wydajac tyle kasy w taki segment mozna sie spodziwac ze przyjedzie do chaty technik i skalibruje maszyne... a tak nie jest! Mnie to akurat zabolalo bo w niemcach by dymali i nawet slowem by sie nie odezwali!

Co do lepszych maszyn, robilem na FS CS i sie mnie podobala ale w momencie zakupu gtxa CSki juz nie bylo w sprzedazy, a o MF erice sie za pozno dowiedzialem.

Polski rynek jest specyficzny bo sami dopuszczamy takie sytuacje ze sprzet jest niedopracowany i zamiast rypac serwis i producenta to olewamy sprawe. Ja osobiscie walczylem z Boschem, nie dalem sobie wciskac kitu ze to amatorka i ze sie czepiam. Napisane ze ma taka dokladnosc to ma byc, napisane ze nie ma byc luzow to nie ma byc luzow, kazali przyslac i malo co zdzialali to dalej ich rypalem. W koncu sam zrobilem bo smiechem jest dla mnie wysylanie pilarki w tych pieniadzach.

Jednak niektorzy mieli wiecej szczescia niz ja i dostali skalibrowane w pelni pilary co zreszta widac na forum w postach.

Co do lepszego sprzetu do 5 kola to chyba nic lepszego nie ma, chinskie formaty, itp jakies klony mozna sobie darowac.
Zanim kupilem gtx'a jezdzilem po marketach i firmach ktore pilarki sprzedawaly - bida z nedza. Szkoda polowy sie bylo dotykac, niektore to nawet na ciecie opalu sie nie nadawaly.

Kalibracja gtxa moze przerazic ale naprawde jest prosta! Jesli bosch olewa sprawe i do Ciebie nie chce przyslac technika to zrob to sam. Poswiecisz dzien albo dwa na skalibrowanie dla i pod siebie ale efekty beda lepsze niz sie spodziewasz!

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Października 2017, 08:16:39 czas Polski »
Nol - ja nie wiedzialem ze sie nie da jej ustawic i gtxa ustawilem tak ze na calej plycie wiorowej mialem odchylke ponizej 1mm ;D
Dalem sobie zreszta i z przykladnica, itp.

Faktem jest to ze zdawalem sobie sprawe ze nic lepszego w tej cenie nie ma a jak wspomnialem CSki juz nie bylo a o erice mafelowskiej nie wiedzialem. Mimo wszystko gtxa milo wpspominam, jednak serwis to porazka!

Offline Włóczykij

« Odpowiedź #35 dnia: 31 Października 2017, 08:45:00 czas Polski »
Nol nie żale się napisałem swoją opinię. Nie kupiłem piły do robienie mebli bo się na tym nie znam i nie mam potrzeby się przebranżawiać i jak pisałem ludzie na tej maszynie robią meble i szacun dla nich. Zrobiłem warsztat bo mam 2 synów z którymi chce razem coś stworzyć od czasu do czasu. 3500 to na dzisiejszą koniunkturę jest mało ale za dużo za tego Bocha. Był u mnie serwisant i powiedział że albo się pogodzę albo mogę reklamować. Poprosiłem również zawodowego stolarza o pomoc w regulacji który poległ sam stwierdził że sam zamysł projektanta maszyny był dobry tylko wykonanie słabe. Nie mam problemu z myśleniem że jak wydam 1k euro to będę miał "skalpel stolarski " chodzi o zaufanie do marki,tym bardziej że miałem pojęcie przed zakupem jak inne maszyny są wykonane. W lutym będzie już nastanie nowa piła i jeśli mam wydać 5k euro to wydam.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Października 2017, 09:01:37 czas Polski »
Byl u Ciebie serwisant z Boscha ? :D

Ale sie porobilo ;D

Jesli serwisant stwierdzil ze bida z nedza to reklamuj i zadaj tego modelu ale nowego i pozbawionego wad ktorych byc nie powinno a powstaly przez slabe wykonanie! Rypaj ich, warcz do nich i machaj palcem. Mnie co prawda po sprzedazy gtxa zrobili prezent w postaci wkretarki i tarczy nowej do gtxa w ramach rekompensaty ale nie zmienia to faktu ze przywalili w kulki z kalibracja!

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #37 dnia: 31 Października 2017, 10:04:04 czas Polski »
Żalicie się jak małe dzieci i myślicie, że stworzycie swoją własną rzeczywistość.

Tak jest - żalimy się jak małe dzieci.... gościu wywalił 3500 zł - dostał konserwę tyrolską zamiast pieczonego bażanta no ale spoko "Polacy nic się nie stało" :)

Maszyna za 30 000 netto ma być precyzyjna i gotowa na pracę pełną dniówkę. Maszyna za 3500 zł ma być precyzyjna - bo jak ma ciąć coś innego jak opał to ma trzymać kąty i umożliwić operatorowi takie docięcie formatek żeby nie wyszedł trapez tylko prostokąt - ALE może mieć w instrukcji napisane, że praca 10 minut/przerwa 10 minut czy coś w tym rodzaju.

Polski rynek jest specyficzny bo sami dopuszczamy takie sytuacje ze sprzet jest niedopracowany i zamiast rypac serwis i producenta to olewamy sprawe. Ja osobiscie walczylem z Boschem, nie dalem sobie wciskac kitu ze to amatorka i ze sie czepiam. Napisane ze ma taka dokladnosc to ma byc, napisane ze nie ma byc luzow to nie ma byc luzow, kazali przyslac i malo co zdzialali to dalej ich rypalem. W koncu sam zrobilem bo smiechem jest dla mnie wysylanie pilarki w tych pieniadzach.

BRAWO! No ale cóż - niby jestemy w UE (demokracja, wolny rynek itp) ale jakoś dziwnie odzież z lumpeksu po Niemcu jest lepszej jakości niż nowy sweter po 1 praniu z sieciówki w PL. Kuzyn pracuje 7 lat w DE - worek kleju do styropianu w DE kosztuje ok 30 zł a w PL ok 15 - jakoś "dziwnym trafem" Niemiec nie robi tym klejem z PL tylko "przepłaca" za niemiecki.

"Elektronarzędzia Bosch dla rzemiosła i przemysłu" > "Pilarka stołowa Bosch GTS 10 XC Professional"

Offline Nol

« Odpowiedź #38 dnia: 31 Października 2017, 16:36:38 czas Polski »
Tu jest raczej problem w wykonaniu konkretnego egzemplarza oraz potencjalnie opanowania maszyny przez użytkownika niż ideologii związanej z UE. Trzeba temat reklamować jeśli coś jest nie tak i tyle.

Nie chce tu zaczynać ideologicznej dyskusji, ale wg. moich doświadczeń zawodowych i prywatnych mnóstwo problemów tworzona jest przez rodaków, a nie obcych niestety. Mógłbym podawać mnóstwo przykładów, ale to nie temat na ten wątek/nie to forum.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Października 2017, 16:48:13 czas Polski »
JA się osobiście w 100 % zgadzam z Nol i Q.

Maszyna za 3500 zł ma być precyzyjna - bo jak ma ciąć coś innego jak opał to ma trzymać kąty i umożliwić operatorowi takie docięcie formatek żeby nie wyszedł trapez tylko prostokąt - ALE może mieć w instrukcji napisane, że praca 10 minut/przerwa 10 minut czy coś w tym rodzaju.

A jak kupujesz auto za 2 tyś to też ma jeździć przez 10 min i odpoczynek , aby tylko silnik , zawieszenie , hamulce , układ kierowniczy był sprawny i oczywiście bez rdzy ??

Należy spojrzeć na rynek globalnie i uświadomić sobie że taka mlt 100 to 400 ełro ( 1/4 pensji min  na zachodzie ) a Bosch to jakieś 900 ełro . Niestety mamy jeszcze stosunkowo niskie pensje i stąd to rozczarowanie ( poniekąd trochę słuszne ).
Druga sprawa to to że każdą maszynę ( jeśli nie przyjechał pan z serwisu i nie ustawił ) należy sprawdzić i wykalibrować , to tak jak kupujemy auto z fotelem przy kierownicy i źle ustawionymi lusterkami nie powinno się marudzić że mało miejsca i nic nie widać w lusterkach .

Jeszcze co do ceny powiem tak można kupić maluszka ew tico (daewoo) i ciągnąć przyczepkę kempingową i marudzić że za tą cenę według przeliczenia koni nie powinno być problemu , część dojedzie nad morze a część da sobie spokój i pójdzie oglądać karły , a jeszcze ktoś inny powie że trzeba kupić TIR-a i nie będzie problemu z mocą ;D

Wracając do tematu obie piły są w podobnych pieniądzach , więc zapewne jakościowo nie będą od siebie odstawać , ja gdybym miał wybierać brałbym Boscha ( mam takie wrażenie że więcej jest pozytywnych opinii o nim , ale to może być złudne )

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #40 dnia: 02 Listopada 2017, 08:51:48 czas Polski »
MChObi - ale czego nie kumasz? Że pilarka z silnikiem szczotkowym nie nadaje się do pracy ciągłej, a pilarka z silnikiem indukcyjnym S1 tak? I za to wcale bym nie miał pretensji to tych maszyn. Ja rozumiem że ograniczeniem tego gts 10 xc jest to że np ciężko zrobić rozkrój całego arkusza płyty (bo mały stolik), że nie rozetnie 10 cm materiału "na raz" - ale ma być precyzyjna i tyle. Robiąc karmnik dla ptaszków i tnąc listewki o grubości 20 mm ma uciąć pod kątem prostym i o szerokości "x" na całej długości. Tyle!

Dziwnie działająca przykładnica, luzy na wózku ...
od 5:30

A co do ceny to pełna zgoda - średnia płaca w PL to 4000 zł a średnia płaca w DE to też 4000 tyle że euro.

Offline RobRob

« Odpowiedź #41 dnia: 02 Listopada 2017, 09:51:07 czas Polski »
To ze Polska przez producentów jest traktowana jako kraj trzeciego świata od dawna wiemy.
To co na zachodzie albo w USA się nie sprzeda bo jest gorszej jakości.
Polak kupi i nawet nie będzie reklamował aby było anie.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #42 dnia: 02 Listopada 2017, 11:06:40 czas Polski »
Ale o to chodzi że to nie jest u nas nawet tańsze!

Bosch GTS10XC Table Saw 0601B30400 Include Saw Blade - https://www.ebay.co.uk/itm/Bosch-GTS10XC-GTS-10-XC-254MM-Table-Saw-0601B30400-Include-Saw-Blade-/331825893105 - 600$~2160 zł

WPL ten sam nr modelu - https://www.ceneo.pl/14135194#tab=click_scroll  .... 3479 zł!

Offline swfr

« Odpowiedź #43 dnia: 02 Listopada 2017, 11:09:57 czas Polski »
Jest tylko mały problem:
Postage: US $623.99

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #44 dnia: 02 Listopada 2017, 11:35:52 czas Polski »
A to pewnie - ale chodziło mi o porównanie to co i za ile można kupić lokalnie.