10 Maja 2026, 00:53:58 czas Polski

Autor Wątek: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491  (Przeczytany 11810 razy)

mily68

• Gość
Odp: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Października 2017, 16:20:44 czas Polski »
A może lepiej poprosić tego pana Andrzeja żeby założył u nas konto? W obecnej formie kolego @Narzędzia Bosch jesteś przydatny do zupełnie niczego.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Października 2017, 17:23:34 czas Polski »
Kolega Bosch poczyta odpowiedzi@ExpertGrupyTopex i się podszkoli w merytoryce wypowiedzi a sama firma w podejściu do klienta :)

Offline Lauter

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Października 2017, 10:43:42 czas Polski »
Ok dzieki wszystkim za pomoc przy wyborze, ostatecznie zdecydowałem się na DWE 7491. Czy cena 3600 w lokalnym sklepie jest ok, na necie widziałem po 3500 w carinet.pl.
Ja swoją kupiłem za nieco ponad 3400 ale widziałem oferty i po 3250. Szukaj, targuj się grzecznie to pewnie i zniżkę dostaniesz.

Offline Seba14

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Października 2017, 22:50:09 czas Polski »
Witam pilarka zakupion, kupiłe w lokalnym sklepie ale udało się zejść do ceny z carinet.pl. Sprzęt odebrałem we wtorek, ale z uwagi na koniec miesiąca i nawał pracy nie było jeszcze czasu się pobawić.Mam nadzieję że w weekend uda się odpalić chociaż na chwilę. Ogólnie jestem mega zadowolony z zakupu, fakt że prowadnica do cięcia kątowego ma luzy, ale już coś mi świta jak sobie z tym poradzić. Teraz muszę sklecić szafkę pod pilarkę i resztę mebli do garażu, zastanawiam się tylko jakiego materiału do tego użyć, ale to już temat na osobny wątek. Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.

Offline L4

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Października 2017, 23:43:59 czas Polski »
ale już coś mi świta jak sobie z tym poradzić.

Kupić Incrę...

Offline Seba14

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Października 2017, 10:42:08 czas Polski »
Kupić Incrę...
Kusząca propozycja, ale narezie chcę pokombinować coś z oryginalną prowadnicą. Jeżeli nic nie wyjdzie z mojego planu wtedy bedę rozważał opcję wymiany na incre.

Offline L4

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Października 2017, 12:19:38 czas Polski »
Pochwal się jak coś wykombinujesz.

Offline Seba14

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Października 2017, 13:01:48 czas Polski »
Jeżeli będzie działało tak jak chcę to na pewno pokaże, w sumie jak nie to też pokaże ku przestrodze. Czy w standardzie w zestawie są dwa kliny jeden do montażu osłony, drugi mniejszy do cięć nieprzelotowych, u mnie są oba a zdaje mi się że czytałem w wątku o dwe że jest tylko jeden ten z osłoną na tarczę

Offline Włóczykij

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Października 2017, 21:59:05 czas Polski »
Co do tego boscha mam go od 3 miesięcy, i jak dla mnie totalnego laika to jest to totalna porażka za tą kwotę. Również kierowałem się tym że jak wydam na sprzęt więcej to będzie lepiej. Może na tle innych konstrukcji wypada lepiej ale sam w sobie nie jest wart tych pieniędzy. Luzu przykładnicy za nic nie mogłem zlikwidować, luz na wózku od początku miał 2mm i nic się nie zmieniło po tym czasie jak u innych którzy pisali że sam się ułożył. Jak dla mnie trochę lepsza marketów-ka za nieadekwatnie duże pieniądze. Po nowym roku trafi na olx-a a kasę już odkładam na małą formatówkę.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Października 2017, 09:15:52 czas Polski »
Może na tle innych konstrukcji wypada lepiej - nie miales w rekach chinczykow albo makity mlt100 ;D
Luzu przykładnicy za nic nie mogłem zlikwidować - o jakim luzie piszesz?? przykladnice ciagnie sie w lewo, pracuje tylko w jednym kierunku

luz na wózku od początku miał 2mm i nic się nie zmieniło po tym czasie jak u innych którzy pisali że sam się ułożył. - jaki luz? dokladniej opisuj

Jak dla mnie trochę lepsza marketów-ka za nieadekwatnie duże pieniądze - mam nadzieje ze piszemy dalej o gtxie 10 xc ;D jest warta tych pieniedzy ale cos skopales przy kalibracji. ja mialem od poczatku wszystko zle wykalibowane. moj sprzet nie przeszedl wogole kalibracji fabrycznie ale inni mieli to szczescie.

2 tygodnie siedzialem i dlubalem zeby gtxa skalibrowac tak jak ja potrzebowalem!

Po nowym roku trafi na olx-a a kasę już odkładam na małą formatówkę - to sie mocno zdziwisz... dokladny format zaczyna sie od 14 za male max2m zabawki.

Offline Włóczykij

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Października 2017, 22:27:08 czas Polski »
Czytałem wątek o regulacji, wręcz go przestudiowałem. Szacun dla ciebie bo zrobiłeś kawał roboty i jeszcze się tym podzieliłeś, ale ja nie mam czasu na siedzenie przy maszynie i poprawiania fabryki. Wole w tym czasie zrobić jakąś fuchę i zarobić na lepszy sprzęt.

Faktycznie nie miałem okazji spędzić na innych piłach tyle czasu co na tym gtx ale pewne zdanie sobie wyrobiłem. 

Moja przykładnica przesuwa się w prawo. Podczas jej zaciskania od strony klina przeciąga ją powstaje 3-4mm różnica między przodem a tyłem. Regulacja na klinie nic nie daje, klin nie zgrywa się z wcięciem w stole. Co do wózka to ma bicia na boki. Dodam jeszcze że rozsuwana część stołu nie wysuwa się równo, jest różnica 3mm co przy źle układającej się przykładnicy psuję całą radość z pracy. Zdaję sobie sprawę że są użytkownicy którzy są bardzo zadowoleni z tej maszyny i robię na niej niesamowite rzeczy a mi pewnie się trawiła gorsza sztuka.  Liczę się z tym że mała dokładna formatówka kosztuje ale coś za coś a te 2m jest wystarczająco aż nad to dla mnie.

Offline Nol

« Odpowiedź #26 dnia: 30 Października 2017, 22:36:45 czas Polski »
Wiesz że porównujesz maszynę, która można dostać z UK za ok 2700 zł z maszynami pewnie od 8k wzwyż? Jaki to ma sens?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Października 2017, 22:54:52 czas Polski »
Nol - ja nie kumam Twojego rozumowania. Czytałem o Makicie (nawet oglądałem i wrzucałem filmik pokazujący jakie to ma luzy) za 1500 zł, o Ryobi, itp - kurde to w takim razie co kupujecie za 1500 - 3000 zł? tarczę? Silnik? Nogi? Ja rozumiem że chinol za 400 zł może mieć śrubki z plastiku, no ale jak ludzie opisują że dają 1500-3000 zł i zaczynają poprawiać maszynę żeby w ogóle do czegoś się nadawała to ja już nic nie kumam. Rozumiem że formatówka za 20 000 netto tnie równo, może robić kilka godzin itp ale dlaczego maszyna za 3000 zł nie może chociaż prosto ciąć sztacheta 20 mm? To jest tak jakby ktoś ci powiedział - "kupiłeś se "malucha" i się dziwisz że nie masz kół w zestawie!".

Offline Włóczykij

« Odpowiedź #28 dnia: 30 Października 2017, 23:11:50 czas Polski »
O to mi właśnie chodzi dałem za swoją 3500 i przy zakupie zależało mi tylko na w miarę sensownej dokładności, której niema. Super że jest wózek mały no ale jest, że jest rozsuwany blat i że jest przesuwna przykładnica jak niema dokładności.W tym wszystkim nie rozumiem polityki firmy Bosch bo jeśli jest to już sprzęt dla "profesjonalistów" to co w nim robi tarcza którą wygina się podczas cięcia sosny.

Offline Nol

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Października 2017, 00:49:00 czas Polski »
Żalicie się jak małe dzieci i myślicie, że stworzycie swoją własną rzeczywistość. Nie ma znaczenia co ja myślę, ale to co obecny rynek urządzeń prezentuje i mówię tu o wszystkich producentach. Jeśli uważacie że kupicie super dokładna maszynę w tej cenie do produkcji półseryjnej mebli to problem jest z Wami i Waszym zrozumieniem wartości pieniądza nawet w sensie lokalnej waluty w złotych, nie wspominając już o kontekście międzynarodowym, na którym operują te firmy i odpowiednio pozycjonują swoje produkty.

Czemu nie potraficie znaleźć super precyzyjnego urządzenia w tej cenie i zajmujecie się DW lub Boschem? Bo niczego takiego w tej cenie nie ma i najwidoczniej z czegoś to wynika, skoro nikt na to nie wpadł. Możecie oczywiście stworzyć swój produkt i udowodnić, że potraficie lepiej, ale póki co przyjmijmy obecny stan rzeczy za obowiązujący.

To pisanie o rzekomym braku zdolności wycięcia 20 mm sztachety to kolejny Bullshit. Dobrze, że ludzie robiący na tych maszynach meble nie wiedza ze tego nie da się zrobić, bo by pewnie nie dali rady. Prawda jest taka, że 800 Euro to jest gowno a nie cena w kontekście nie tyle kosztu materiałów i projektowania tych urządzeń, co zarobku który profesjonalista z takiej maszyny wyciąga. Czy mi się to podoba czy nie tak marketing ustala ceny. Nie wiem co Was tak szokuje.

W pracy kupowałem urządzenia kosztujace 250k Euro za sztukę i tez się zżymam że nie są state of the art. Ale jakoś nie umiem znaleźć lepszych w tej cenie, to raz, a dwa ze przy tej kwocie i tak zapewniają dobry biznes, więc świata nie zmienię, a moja opinia gówno producentów obchodzi i bardzo dobrze, bo przez lata działalności udowadniają, że wiedzą co robią i pchają technologię do przodu.

Cały czas utrzymuję, że problem jest w myśleniu ze 800 Euro to kupa szmalu, bo mało w kraju zarabiamy. Niestety chcemy robić to samo za 800, co gdzie indziej robi się za 5k Euro, a te 5k to najwidoczniej w tej branży jest bardziej miarodajnym punktem odniesienia niż Wasze opinie. Inaczej byście tonęli w możliwośiach wyboru super sprzętu za 1k Euro.