23 Kwietnia 2026, 03:49:53 czas Polski

Autor Wątek: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491  (Przeczytany 11776 razy)

Offline Seba14

Odp: jaka pilarka na początek gts 10 xc cze dwe 7491
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Listopada 2017, 14:09:39 czas Polski »
Obiecałem że jak coś wykombinuję z przykładnicą poprzeczną to sie pochwale. Ogólnie pomysł ściągnięty z konstrukcji incry, moim zdaniem sprawdza się i dosyć dobrze stabilizuję przykładnicę. Napweno jest o wiele lepiej niż zaraz po zakupie, przykładnica nie lata na wszystkie strony. Samo wykonanie zajeło mi około 10min, porosta rzecz a cieszy. Poniżej załączam zdjecia jak to wygląda.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #46 dnia: 04 Listopada 2017, 14:53:04 czas Polski »
Cześć, możesz opisać dokladnie na jakiej zasadzie to działa?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Listopada 2017, 15:07:26 czas Polski »
W oryginale te podkładki ślizgowe są przecięte. Im bardziej dokręcisz śróbkę tym bardxiej podkładka się rozszerza i kasuje luz. Sam o tym myślałem, ale nie wykminiłem z czego zrobić te podkładki.  Można kupić gotowe listwy np na alli,:

http://s.aliexpress.com/EnUFNBnE
(from AliExpress Android)

Offline Seba14

« Odpowiedź #48 dnia: 04 Listopada 2017, 16:13:58 czas Polski »
Zasade działania opisał stachmiesz, ja nie nacinałem podkładki z uwagi na to że zastosowałem podkładki plastikowe do śrub z łbem stożkowym oraz wkręty z takim łbem. Powoduje to że im bardziej dokręce wkręt, tym bardziej podkładka się rozejdzie i ograniczy luz przykładnicy. Zakres regulacji jest dosyć spory można całkowicię zablokować przykładnicę w rowku. Jezeli ochodzi o materiał podkładek to na chwilę obecną są plastikowe 1,5zł. za paczkę 10 szt., docelowo chcę zastosować teflonowe około 5 zł. za 5 szt. niestety na szybko nie mogłem znaleźć w okolicy