17 Maja 2026, 11:00:30 czas Polski

Autor Wątek: Rama łóżka  (Przeczytany 6263 razy)

Offline robb74

Rama łóżka
« dnia: 18 Października 2017, 18:23:29 czas Polski »
Cześć,

Wydaje mi się że to jest najlepsze miejsce na zadawanie pytań dotyczących zbudowania ramy łóżka. Jeśli to nie to miejsce, bardzo proszę administratora o przeniesienie wątku w odpowiednie miejsce.

Nie jestem stolarzem i nawet mało wiem o tym rzemiośle, jednak chciałbym nauczyć się np budowania mebli z drewna. Pierwszy projekt jaki planuję to rama łóżka. Jako że będzie to pierwszy projekt wydaje mi się że powinienem użyć najtańszego drewna, czyli sosny? Czy sosna jest najtańsza? I czy nadaje się na łóżko? Jeśli tak to co powinienem kupić? Tzn. jakiego rodzaju deski?

To parę pytań na początek. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś komu będzie się chciało odpowiadać na moje pytania :)

Pozdrawiam, Robert.

meridox

• Gość
Odp: Rama łóżka
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2017, 18:47:53 czas Polski »
najtańsze drewno to jest te które już mamy bo zostało po czymś i zalega ale jeśli musisz kupić to faktycznie sosnę kupisz najtaniej i jak najbardziej się nadaje na łóżko,
jak będziesz kupować to najważniejsze jest żeby było suche,
nie napisałeś jakim narzędziami dysponujesz i nie wiadomo czy polecić ci strugane czy nie ile i jakiego, najlepiej będzie jak napiszesz czym dysponujesz (narzędzia ściski itp. )  i zrób jakiś projekt z wymiarami nawet taki odręcznie narysowany na kartce papieru

Offline robb74

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2017, 18:57:01 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź :)

Niestety nie mam żadnego drewna, więc muszę kupić. Jeszcze nie znalazłem żadnego składu drewna lub tartaku z suszarnią w okolicach mojego miasta czyli Ostrołęki. Chociaż zawsze mogę kupić drewno w OBI.

Narzędzia jakie posiadam to ręczna pilarka, wiertarka, wkrętarka, frezarka górnowrzecionowa i taką starą małą pilarkę stołową, ściski, dłuta, młotki itp. Ogólnie to mogę sobie coś dokupić bo mam budżet na moje hobby powiedzmy do 2 tyś. zł.

W 11 sekundzie tego filmu jest łóżko które mi się podoba i wydaje mi się że jest raczej proste w konstrukcji. Oparcie nawet można pominąć.

Offline Pawels96

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2017, 21:23:26 czas Polski »
Chętnie podepnę się pod temat, ponieważ też chciałbym zacząć od czegoś takiego.
Po długim czasie nareszcie udaje mi się skompletować jakieś narzędzia i mam nadzieję że teraz wystartuje już z majsterkowaniem na całego :D

Offline robb74

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2017, 21:35:08 czas Polski »
Chętnie podepnę się pod temat, ponieważ też chciałbym zacząć od czegoś takiego.
Po długim czasie nareszcie udaje mi się skompletować jakieś narzędzia i mam nadzieję że teraz wystartuje już z majsterkowaniem na całego :D

To bardzo fajnie, jako początkujący możemy dzielić się zdobytą wiedzą i uwagami i problemami na jakie natrafimy bo pewnie jako różni ludzie natrafimy na inne.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2017, 21:44:15 czas Polski »
 robb74 masz kilka opcji
Kup drewno od stolarza , poproś go o przejechanie tego na grubościówce ( wyjdzie taniej niż zakup w OBI )

albo spakuj  zakupione suche deski i wpadnij to Ci je przestrugam , to tylko 100 km ;D

A resztę już dotniesz sobie sam

Offline robb74

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2017, 22:04:13 czas Polski »
robb74 masz kilka opcji
Kup drewno od stolarza , poproś go o przejechanie tego na grubościówce ( wyjdzie taniej niż zakup w OBI )

albo spakuj  zakupione suche deski i wpadnij to Ci je przestrugam , to tylko 100 km ;D

A resztę już dotniesz sobie sam

Kusząca propozycja, może kiedyś skorzystam :)

Powiedz mi proszę jakie deski powinienem kupić. 2 x boczne 1 x pomiędzy  nimi, około 2 metry (muszę zmierzyć materac), jakiej grubości powinny być aby wytrzymały ciężar dwojga ludzi?

Offline Endrjou

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2017, 22:58:54 czas Polski »
Zależy jaką konstrukcję wybierzesz i jakie ma być szerokie to łóżko. Ja np robiąc 1,6m szerokości używałem desek bocznych o grubości około 30mm po przestruganiu i szerokości około 150mm i spokojnie wytrzymuje harce użytkowników :D Reszta elementów raczej nie przenosi już takich ciężarów więc mogą być troche cieńsze ale trzeba pamiętać że taki mebel musi też ładnie wyglądać. Jeśli bedziesz chciał to moge podesłać Ci zdjęcia z tworzenia to sobie podpatrzysz i może coś wykorzystasz :)

Offline robb74

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2017, 23:12:49 czas Polski »
Zależy jaką konstrukcję wybierzesz i jakie ma być szerokie to łóżko. Ja np robiąc 1,6m szerokości używałem desek bocznych o grubości około 30mm po przestruganiu i szerokości około 150mm i spokojnie wytrzymuje harce użytkowników :D Reszta elementów raczej nie przenosi już takich ciężarów więc mogą być troche cieńsze ale trzeba pamiętać że taki mebel musi też ładnie wyglądać. Jeśli bedziesz chciał to moge podesłać Ci zdjęcia z tworzenia to sobie podpatrzysz i może coś wykorzystasz :)

Jasne że chcę :) (te zdjęcia) wyśle Ci w wiadomości prywatnej mój adres email. Dzięki.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2017, 23:27:24 czas Polski »
[ Invalid YouTube link ]wooden+king+bad

Offline robb74

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2017, 09:26:34 czas Polski »
Niedawno u rodziców rozebrałem starą drewnianą szopę. Teraz te wszystkie dechy leżą na kupie i czekają na spalenie. Czy takie stare deski z szopy, w deszcz mokre, w słońce suszone... przez wiele lat... do czegoś się nadają?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2017, 09:31:58 czas Polski »
Zrób zdjęcia , przetnij jedną i oceń

Offline robb74

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2017, 01:06:20 czas Polski »
Powiedzcie mi proszę w jaki sposób jest przymocowana do bocznej deski listwa utrzymująca stelaż z materacem. W tym filmie, w 28-ej sekundzie widać te listwę o którą pytam. [ Invalid YouTube link ]

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2017, 09:08:25 czas Polski »
kołki , klej , śruby ?

Offline robb74

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2017, 09:53:01 czas Polski »
kołki , klej , śruby ?

Śrub nie widać. Czy klej i kołki wystarczą żeby utrzymać taki ciężar? Dodam że ta deska boczna ma tylko 2.5cm.