24 Kwietnia 2026, 16:38:11 czas Polski

Autor Wątek: Cztery kąty i statek piąty.  (Przeczytany 15539 razy)

Offline velsyster

Odp: Cztery kąty i statek piąty.
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Listopada 2017, 15:56:15 czas Polski »
Jeden o gruszkach drugi o jablkach. Krzys mówi o mocowaniu obudowy gniazdka a swfr o zaciskach przewodów. Nie dogadacie się :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Listopada 2017, 16:02:31 czas Polski »
Ale jak ktoś się zna na elektryce to wie o czym napisał Krzyś...że chodzi o składanie obudowy(widoczne śrubki pod przeźroczystą klapką) a nie o sposób przykręcania przewodów. Do tego ważne uziemienie, na standardowy bolec

Offline swfr

« Odpowiedź #47 dnia: 11 Listopada 2017, 16:10:37 czas Polski »
Jeden o gruszkach drugi o jablkach.

No tak. Jeżeli chodzi o TE zatrzaski to tak. Fala Ospel jest na zatrzaski.

Myślę też, że wystarczająco już zaśmieciliśmy wątek Marka.

Proponuję przenieść dyskusję o wyższości rozwiązań w gniazdkach do osobnego wątku.

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Listopada 2017, 16:38:01 czas Polski »
Koledzy, nie ma potrzeby przenoszenia dyskusji "gdzieś", zadałem pytanie (nie jestem elektrykiem) i nie wiedziałem, że dyskusja nad zakupem gniazdka może być tak ekscytująca i wywoływać takie emocje.

Dla mnie Wasze wskazówki są wartościowe i pomocne.
Pozdrawiam,
Marek

Offline JacekRosk

« Odpowiedź #49 dnia: 13 Listopada 2017, 12:05:12 czas Polski »
Piękne wykonanie - będę obserwował ten wątek.

Offline Marian Max Kolanko

« Odpowiedź #50 dnia: 13 Listopada 2017, 22:30:17 czas Polski »
Zajmuje się elektryfikacją zawodowo i mam śmiałość cóś podpowiedzieć. Mianowicie za taką kaskę to kupisz zamiast opraw shity jakieś pod szafki nad zlewozmywakiem się nadające, o trupim kolorze światła. Przyzwoita oprawa led, odpowiednik 4x18W czy 2x36W to koszt około 150zł netto za chińczyka lub 200zł i więcej za inne powiedzmy markowe. Ponieważ będziesz wykonywał prace dokładne jak na załączonych obrazkach, to zalecałbym mieć na falbanku patrz strugnicy, pomiędzy 500 a 1000 luksów. Czyli circa 6 opraw led po około 40W ze strumieniem świetlnym 3500 do 4000 lumenów, dla wysokości 3m. Bardzo ważny jest współczynnik oddawania barw Ra, który powinien wynosić powyżej 0,8. Wtedy masz prawdopodobieństwo duże, że nie będziesz miał klimatu kostnicy. Najlepiej wybrać barwę dzienną 4000K lub cieplejszą, żarówkową 3000K.  Każda szanująca się hurtownia elektryczna po podaniu kubatury i barwy ścian dobierze precyzyjnie oprawy. Na zdjęciach z allegro wszystko jest git a po odpaleniu ręce opadają.. A w temacie ospela to właśnie inwestorka kupiła je w markecie i gwinty od zacisków prądowych urwałem. Parę PLN-ów lepiej dołożyć i kupić coś jak hager polo czy berker, nawet legrand z tych tańszych będzie lepszy.
To tyle. Czuwaj!
ps.
..I kilo wody pod stopą :D

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Listopada 2017, 23:03:48 czas Polski »
Witam,
szkoda, że nie napisałeś wcześniej (kupiłem już na próbę do jednego pomieszczenia). Zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej w drugim pomieszczeniu wykorzystam Twoje rady.

Ostatnie zdanie, to wiesz... ;D
Pozdrawiam,
Marek

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Listopada 2017, 23:58:27 czas Polski »
Witam,
elektryka elektryką a tu trzeba wrzucić kolejnych kilka zdjęć o kuferkach ;)

Tym razem olejowanie. Do aplikacji użyłem oleju V33 do blatów kuchennych, bezbarwny mat. Po "wodowaniu" i szlifowaniu nanosiłem olej pędzlem. Po pół godzinie zbierałem szmatką to co pozostało i zostawiałem do wyschnięcia. Po dobie powtarzałem procedury.

Na początek padouk i różnica jak wygląda przed i po...

A tutaj jesion i padouk

Jesion częściowo pociągnięty olejem

Zbieranie szmatką pozostałości oleju...

A tak wygląda skrzynka po olejowaniu

Offline Ewelinas

« Odpowiedź #53 dnia: 14 Listopada 2017, 09:22:18 czas Polski »
Ja właśnie miałabym wątpliwości, które drewno nadaje się do takich prac, jesion nie jest za miękki?

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Listopada 2017, 09:28:56 czas Polski »
Ewelinas
jesion za miękki? a to ci dopiero stwierdzenie
Robią schody, sprzęt sportowy itp.

Idź się przedstawić, jak radzą koledzy w innych postach ;)
Pozdrawiam,
Marek

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Listopada 2017, 10:36:59 czas Polski »
Witam,
cztery tygodnie zleciały i nastał najbardziej wyczekiwany dzień na statku - dzień powrotu do domku. Home Sweet Home.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Listopada 2017, 11:23:39 czas Polski »
Nie mówiłeś, że to statek powietrzny 😉

meridox

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Listopada 2017, 12:27:55 czas Polski »
a u nas troszkę śniegu popada i ludzie już narzekają ;D

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Listopada 2017, 14:59:23 czas Polski »
Witam,
w warsztacie nastała "jasność". Zamontowałem osiem lamp (kupiłem te z linka), moc 48 Watów, światło białe zimne. Jak na pomieszczenie 36m o ciemnych ścianach, to jest bardzo, bardzo jasno i myślę, że mniej też by było ok. Wymieniłem też gniazdka i kable schowałem w "rurki".

Wziąłem się też za porządki i przygotowałem materiał na bramę Tori. Od przyszłego tygodnia ruszam z realizacją.

Tydzień temu klient odebrał moją starą poczciwą strugarkę, w poniedziałek byłem u przedstawiciela Feldera i zakupiłem nowego a3 410 z wałem spiralnym. Trochę postrugałem sobie i jestem pod wrażeniem jakości obróbki, jaka jest po silent power. Szlifowanie "prawie" zbędne ;).

Mam jeszcze prośbę do forumowych elektryków. Potrzebuję podciągnąć jeszcze 400V, jedno gniazdo na 400V już jest (cztery bolce), potrzebuję jeszcze dwa gniazda na pięć bolców. Kabel 5 żyłowy x 2,5mm już kupiłem i jeszcze potrzebuję rozdzielnicy!? (tak to się chyba nazywa) na dwa gniazda 16a, 5 bolców i dobrze żeby były jeszcze ze dwa gniazdka na 240V.
Ktoś podpowie co najlepiej kupić?
Pozdrawiam,
Marek
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2017, 15:01:47 czas Polski wysłana przez MarekS. »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Listopada 2017, 15:02:16 czas Polski »