22 Kwietnia 2026, 03:51:46 czas Polski

Autor Wątek: Sprecyzowane pytanie o oświetlenie warsztatu.  (Przeczytany 8712 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Sprecyzowane pytanie o oświetlenie warsztatu.
« dnia: 23 Października 2017, 14:22:14 czas Polski »
Witam szanowne grono ;)
Przeglądam forum pod kątem tematu oświetlenia warsztatu, i jak to często bywa - każdy ma swoją rację. Dlatego postanowiłem, że napiszę precyzyjne pytanie.
Pomieszczenie o białych ścianach, 8m x 3,2m, wysokość do szczytu dachu ~3m.
Czy poniższe oświetlenie zapewni komfortową jasność do pracy? Czytałem w internecie o znaczeniach tych parametrów, i teoretycznie powinno być ok. Ale doświadczenie mam żadne w tej kwestii, dlatego wolę zapytać.
Do prac precyzyjnych i tak będą jeszcze inne, kierunkowe oświetlenia o ciepłej barwie. Tutaj pytam o zapewnienie optymalnego oświetlenia dla całego pomieszczenia.

Model: Zestaw: 4x oprawa hermetyczna IP65 + 8x świetlówki 120 cm
Pobór mocy jednej oprawy: 2 x 18W
Strumień świetlny jednej oprawy: 2 x 1700 LM
Kąt świecenia: 270 stopni
Współczynnik oddawania barw CRI: Ra>80
Barwa światła:  neutralna: 4000K

Będzie jasno, czy za ciemno? :)

Qiub

• Gość
Odp: Sprecyzowane pytanie o oświetlenie warsztatu.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2017, 14:53:32 czas Polski »
powinno byc gicior tylko tak je ustaw zebys mial jak najmniej cieni!

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2017, 16:18:54 czas Polski »
36W środkiem 18-tki po bokach.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2017, 16:43:21 czas Polski »
Światło planuję umieścić tak jak na tym rysunku:

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2017, 19:16:58 czas Polski »
Niby powinno byc ok bo masz srodkiem i nie powinno byc zacienionych srodkiem miejsc bo jedna zachodzi na druga ale... boki masz gole! A oprawy na pewno skutecznie ogranicza Ci widzialnosc na bokach.

Jak masz kase to bym dolozyl jeszcze 4 lampy, to ma ci pomoc w robocie. Predzej czy pozniej bedziesz sie wkurzal jak bedzie bida na oswietleniu.

Czerwone i zielone to linia zachodzenie 80% swiatla wiec praktycznie malo co masz niedoswietlone!

0,8 od scian jak widac

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2017, 19:37:09 czas Polski »
Myślę że powinno wystarczyć.

Ja założyłem 8 oprawek Led 120cm po 36w każda na powierzchnię 6x10 tak jak pokazał Quib na foto i jest super jasno.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Października 2017, 20:16:16 czas Polski »
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Na razie zastosuję rozwiązanie, które pokazałem na grafice. Głównie chodziło mi o rozwiązanie wątpliwości co do samego źródła światła.
To co pokazuje Qiub też jest dobrym układem, ale nie mam fizycznej możliwości takiego rozmieszczenia oświetlenia.
Tak jak napisałem powyżej. Ściany są białe (płyta warstwowa), więc światło powinno dobrze się od nich odbijać. A w newralgicznych miejscach będą doświetlał światłem kierunkowym.
Jak już zamontuję wszystko, to podeślę zdjęcia wyglądu.

Offline sebus504

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2017, 22:09:13 czas Polski »
Witam, jak są to świetlówki tradycyjne (nie wiem czy w ledowych to zjawisko też zachodzi) a posiadasz części wirujące to proponuje doczytać o przesunięci fazowym (czy jakoś tak to było) żeby nie było efektu stroboskopu - kiedyś się ustawiało maluchy fiaty itp na lampę stroboskopową (wtajemniczeni pamiętają jak jeździły takie pojazdy) zaznaczam że nie wiem czy w ledach również to występuje.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2017, 22:25:57 czas Polski »
Szczepanku jeśli masz powierzchnie robocze pod ścianą to rozstaw światła na boki bo będziesz rzucał cień, jeśli jednak pracujesz na środku hali to wybrałeś świetne rozwiązanie.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2017, 22:30:43 czas Polski »
takie zjawisko zachodzi tylko w gazowkach, wszystko oparte na zarnikach lub ledach bedzie ok.
swoja droga nie wiem czy wiece ale w USAch gazowki sa wycofywane ze wzgledu nie tylko na zjawisko przeklamanie emisji swiatla widzialnego ale tez na promieniowanie elektromagnetyczne w dosc szerokim pasnie, rowniez tym odczuwalnym przez czlowieka.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2017, 22:43:31 czas Polski »
1) Maluchy to też Fiaty 😋
2) Ustawiało się zapłon a nie samochody. Zresztą do dziś można wykorzystywać tą metodę.
3) Przy zastosowaniu kilku świetlówek wspomniany efekt nieco się znosi znacząco redukując niebezpieczeństwo wypadku.

Wysłane z korniszona

Edyta:
Q, wszystko zależy od przyjętych norm.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2017, 22:45:57 czas Polski wysłana przez Nożyk »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Października 2017, 23:08:19 czas Polski »
Nozyk! :D wole zdechnac od przepicia niz  od cichego przyjaciela ukrywajacego sie pod kopula ;D

A teraz pomysl ze nam wciskali tyle lat ze to bezpieczne ;D

Jankesy potwierdzili na szczurach ze niestety gazowki daja w palnik bardziej niz wszystkie sprzety w domu. cos jakbys codziennie pracowal przez 8h okolo 10 metrow od lini wysokich
Niby nic ale sam wiesz co sie pod takimi liniami dzieje ;D
Jankesy nie wprowadzili norm... oni zakazali, tylko stany magazynowe do wyczerpania. Calkowity zakaz importu i produkcji od stycznia tego roku.

A skoro jankesy sie boja to cos w tym byc musi.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2017, 23:16:41 czas Polski »

...cos jakbys codziennie pracowal przez 8h okolo 10 metrow od lini wysokich...

Co Ty nie powiesz 😁

Ja tam od Jałty nie ufam ani Jankesom, ani Angolom, a tym bardziej Sowietom.

Wysłane z korniszona

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2017, 23:18:16 czas Polski »
Ha nie wspomnialem o trafach :D specjalnie zebys wpadl na to ze trzeba sie napic ... mendo ;D ;D ;D

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2017, 23:18:46 czas Polski »
Ten efekt "stroboskopu", to chodzi o pulsowanie światła?
Przez pewien czas rzeźbiłem przy zwykłej świetlówce, ale na dłuższą metę nie da rady. Po pierwsze, ten "szum". A po drugie, właśnie to pulsowanie, drganie światła. Przy ciągłym skupianiu wzroku blisko materiału, dopatrywaniu się detali - gdzieś po około 3 godzinach zaczyna boleć głowa. Najpierw kupiłem żarówki ledowe, a później jedną świetlówkę ledową. O niebo lepiej.
Szczepanku jeśli masz powierzchnie robocze pod ścianą to rozstaw światła na boki bo będziesz rzucał cień, jeśli jednak pracujesz na środku hali to wybrałeś świetne rozwiązanie.

Później najwyżej zamontuje kinkiety na ścianach ;)
Jak wrzucę zdjęcia pomieszczenia, wyjaśni się dlaczego taki układ rozstawu świateł.