15 Maja 2026, 18:34:24 czas Polski

Autor Wątek: pierwsze kroki :)  (Przeczytany 1860 razy)

Offline Daraas

pierwsze kroki :)
« dnia: 24 Października 2017, 15:10:25 czas Polski »
Witam,
zacząłem przygodę z drewnem w okolicach wakacji, niestety praca i obowiązki rodzinne nie pozwalają poświęcić się temu zbyt dużo więc długo mi zeszło na zrobienie kilku pierwszych kroków.

Udało mi się zrobić skrzyneczkę ze sklejki, niestety nie mam jej zdjęć, ale poniżej zamieszczam może nie realizację ale same efekty ;)

Skrzyneczka z mahoniu (kupiłem gotowe 15mm grubości deseczki ), szafka z sosny (nie robiłem sam klejonki, kupiłem gotowe półki sosnowe), wieszaczek również z półeczki sosnowej, półka na buty również sosenka :) 

Może to nie szczyt precyzji ale jak na pierwszy rzut może być ;)

MChObi

• Gość
Odp: pierwsze kroki :)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Października 2017, 15:16:05 czas Polski »
Fajnie Ci to wyszło (trochę mnie te gwoździe na 1szym zdjęciu nie pasują ) , następnym razem daj zdjęcia jak i co robiłeś .

Offline Daraas

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2017, 15:22:09 czas Polski »
Gwoździe są specjalnie żeby zachować klimat zapięcia, a przynajmniej tak mi się to widzi ;)

Dzięki za miłe słowa :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Października 2017, 15:25:46 czas Polski »
Gwoździe są specjalnie żeby zachować klimat zapięcia,

Jak były ciemniejsze , to moim zdanie lepiej by to wyglądało, tak to trochę za bardzo odstają od całości kompozycji .

Offline Daraas

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2017, 15:31:01 czas Polski »
Jak najbardziej się zgadzam :) szczerze to długo myślałem jak taki zameczek przymocować nie mając wiedzy i doświadczenia, akurat takie gwoździki miałem, więc wykorzystałem, mi się w sumie całkiem podoba, biorąc pod uwagę że to moje jedno z pierwszych dzieł .. a i tak napociłem się przy tym ... mógłbym w sumie to maznąć jakąś czarną farbą ale chyba nie będę psuł ;)

daka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2017, 15:58:05 czas Polski »
Powiem że ładnie to wygląda :D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2017, 16:45:48 czas Polski »
bardzo dobrze, dostatecznie siadaj pała ;) żartuję :) bardzo ładnie Ci to wszystko wyszło
szafeczka zdecydowanie w moim klimacie, lubię takie z wycinanymi bokami  :) tylko taka malusia rada jeśli boki łączysz z górą czy dołem na wkręty to wpuść je głębiej i zaślep kołkami lub chociaż zaszpachluj, nie będzie ich widać i nie będą psuły efektu bo reszta rewelacyjna :)

Offline Daraas

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2017, 17:04:12 czas Polski »
Właśnie miałem dylemat z mocowaniem, mogłem dać górną i dolną półkę szerszą i mocować od góry i od dołu, ale żonka chciała tak jak jest.
Na te konfirmaty dam takie białe zaślepki maskujące, a cała szafka będzie pociągnięta jeszcze białą farbą/emalią/bejcą ... jeszcze nie wiem czym, mam emalię szybkoschnącą, którą potraktowałem wieszak i półkę na buty i wyszło ładnie, bo nie do końca kryje więc widać conieco słoje :)
Fakt, mogłem też zagłębić śruby żeby zamaskować, nawet o tym myslałem, ale w taki sposób łatwiej ewentualnie rozmontować ... ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2017, 21:29:59 czas Polski »
taka malusia rada
,,Następno razo'' zrób gorsze zdjęcia i będzie suuuper ;D
Albo nie...w foto shopie zamaskuj wkręty i gwoździki :P
 ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2017, 21:34:22 czas Polski »
Kawał dobrej roboty.