30 Maja 2026, 21:38:02 czas Polski

Autor Wątek: Stół "systemowy" do ukośnicy  (Przeczytany 6327 razy)

Offline samboman

Stół "systemowy" do ukośnicy
« dnia: 25 Października 2017, 09:33:00 czas Polski »
Witajcie,

Zastanawiam się nad zakupem stołu dedykowanego do ukośnicy. Zależy mi na tym, aby był w miarę mobilny tak aby można go było na nim na zewnątrz. Moje potrzeby są w pełni amatroskie także szukam czegoś "budżetowego". Czy ktoś z Was posiada/pracował np. Scheppach UMF200? (http://allegro.pl/scheppach-umf-2000-stol-roboczy-do-ukosnicy-promo-i6871782749.html)
Stół rozkłada się do 200cm no i jego cena jest dość przystępna. Będę wdzięczny za opinie.

pozdrawiam!

m_kola

• Gość
Odp: Stół "systemowy" do ukośnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2017, 09:37:27 czas Polski »
Mam tego typu stojak z Castoramy.
Jest stabilny i przydatny. Składanie nóg odbywa się przez wciśnięcie kuli blokujących. Regulacja stopkki od dołu pozwala na naprawdę łatwe wypoziomowanie. Jeśli rozstaw mocowań by Ci nie pasował do ukośnicy (jak w moim Bosch PCM 8S) to wystarczy przykręcić ukośnice np do sklejki a sklejkę do mocowań stołu.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2017, 12:06:42 czas Polski »
także miałem okazję używać tego macalistera z castoramy - w całości stalowy, dosyć ciężki, stabilny.

osobiście celuję w rozwiązanie nieco odmienne, bardziej uniwersalne - gdyż mogące także służyć jako mobilny stół roboczy; ale na żywo nie widziałem i się nie wypowiem co do jakości

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2017, 12:13:02 czas Polski »
Marcin, ale ukośnicę przykręcasz do tego stołu? Jeśli tak to trochę lipa bo demontaż jest uciążliwy. Te rurowe mają w tej sytuacji tą przewagę, że łatwo ściągasz ukośnicę do złożenia. Druga sprawa to ustawienie w garażu daje możliwość przesunięcia samej ukośnicy po stelażu jak chcesz np odciąć dłuższy kawałek z jednej czy drugiej strony. Przy tym stole musisz przenieść całość.
Ale faktycznie gdyby istniał szybko sposób montażu ukośnicy to ciekawy pomysł by był.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2017, 12:27:36 czas Polski »
szukałem czegoś dla siebie, pod prace mocno mobile w terenie: dla ukośnicy, ale i jako "stół roboczy"; tutaj mocowanie sprzętu zapewne przez perforacje w blacie i z dostępnych materiałów nie wynika, że jest to łatwo demontowalne: pewno przykręcasz ukośnicę śrubami i tyle

jeszcze nie wybrałem, a to tylko propozycja, jak każda ma pewne wady; zobaczymy co pokażą / zaproponują inne osoby....sam jestem ciekawy.......

Offline samboman

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2017, 13:03:13 czas Polski »
mk_kosa, a masz już coś na oku? Tak mniej więcej żeby zobaczyć o co dokładnie chodzi?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2017, 13:06:29 czas Polski »
Ja mam Metabo KSU 400 , ale to raczej nie ten przedział cenowy , z tego co pamiętam to stanley (chyba) miał podobne razem z gniazdami lub przedłużaczem wbudowanym w  kobyłkę

Offline leeching

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2017, 13:16:26 czas Polski »
Jeżeli typowo tylko do ukośnicy - to praktycznie nie ma różnic, ja mam graphite, szału nie ma ale od 3 lat jeździ ze mną i daje radę.

Natomiast ostatnio kupiłem sobie Keter Jobsite i nie mogę się nacieszyć tym stołem :)
https://www.google.pl/search?q=keter+jobsite&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9zcjg0YvXAhVLZFAKHdIrCmIQ_AUICygC&biw=2524&bih=1402

Składa się w sobie do postaci małej i lekkiej walizki. Ma dwa t-tracki, można w łatwy sposób poprzez dwie deski zrobić z niego ogromny stół do cięcia płyt albo pod ukośnicę. Nogi elegancko dopasowują się do nierówności, dwa ściski w komplecie - niby można też zamontować frezarkę ale chyba jedynie do prac mało precyzyjnych, ponieważ plastik pośrodku moim zdaniem za bardzo można wygiąć (ok 3mm).
Jeździ ze mną już teraz wszędzie.

Offline arturs

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2017, 22:00:27 czas Polski »
mam taki stojak z Juli..
dosyć stabilny, trochę te boczne rolki czasem się odkręcają ale za te pieniądze nie ma co wybrzydzać