14 Czerwca 2026, 17:21:07 czas Polski

Autor Wątek: Lite drzwi wewnętrzne  (Przeczytany 32431 razy)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Lite drzwi wewnętrzne
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Lipca 2022, 13:59:17 czas Polski »
drzwi otwierane na zewnątrz czy do środka?

Offline mario78

« Odpowiedź #76 dnia: 18 Lipca 2022, 14:01:12 czas Polski »
Na zewnątrz. Między małymi a głownymi drzwiami będzie jedna uszczelka czy dwie?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Lipca 2022, 14:13:18 czas Polski »
Jak na zewnątrz  to musisz przewidzieć :

grubość futryny by zakryć ja trochę  styropianem ,
do  tego też tak ocieplić górne   nadproże , byś później mógł podnosząc  skrzydło drzwiowe  mógł je  wstawić  na  zawiasy .

Wydaje się że futryna będzie licowała z zewnętrzną płaszczyzna   ściany .

Teraz ważne

Zwróć uwagę że skrzydło małe i duże musza być w jednej  płaszczyźnie ,wobec tego model który zrobiłeś z uszczelkami nie spełnia tego .

Offline mario78

« Odpowiedź #78 dnia: 18 Lipca 2022, 16:32:06 czas Polski »
Model był zrobiony z odpadów,chciałem sprawdzić czy moja frezarka zrobi Tak głęboki frez.Na modelu było skrzydło i futryna. Nie wiem czy będzie coś widać na tym co zrobiłem teraz.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Lipca 2022, 16:50:05 czas Polski »
Ok.

Z tym że ramiak zamkowy skrzydła dużego i ramiak od małego  skrzydła muszą  mieć odwrotne  wręgi (bo drzwi się nie otworzą . no i   może  daj też  dwa wręgi z listwy przymykowej

Uszczelki podwójne ok.

Proponuje byś dał mniej luzu na szerokość przy  zamku ( bo będziesz  frezował pewnie  prosto ) a następnie ręcznym strugiem nadasz   sobie  mały  skos na ramiakach
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 16:56:51 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline mario78

« Odpowiedź #80 dnia: 18 Lipca 2022, 17:50:01 czas Polski »
Przekrój 1:1. Robiłem to pierwszy raz więc pewnie sporo jest błędów. Ramiaki drzwi głównych dałem 120mm ze względu na podwójne wręgi. Przymyk ma ramy 80 żeby szyba (185mm)jakaś w ogóle byla. Drzwi główne to 90,ramiak ,płycina 650mm,40mm gruba. Światło otworu 1350mm,rama 1330,futryna 70mm. 2cm styropian czyli w witrynie 1cm. Robiłem od środka i widzę że wyszło odbicie lustrzane. Czy między przybyciem a drzwiami głównymi mogą być dwie uszczelki,jak to zrobić?
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 17:56:12 czas Polski wysłana przez mario78 »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Lipca 2022, 20:08:29 czas Polski »
Ustalmy jeszcze jedno . Drzwi będą się otwierać w stronę dworu  tak?  Będą prawe  czy  lewe. Stojąc  na dworze  zawiasy będą po prawej   czy lewej  stronie ?

Co do podwójnej uszczelki to tylko przy listwie przymykowej  ,ale jest ten problem , że dwie uszczelki od strony dociskania drzwi  stwarzają większy opór domykowy . Skutkuje to tym że języczek od zamka nie zawsze dobrze zaskoczy o blachę w drugim  skrzydle ,jak i trudniejsze zamykanie  na klucz .
 Uszczelka boczna  we  wręgu likwidująca luz po przymknięciu skrzydła , nie robi tego problemu .

Proponuję byś  zrobił jedną uszczelkę i dał pionową listwę przymykową lub  nie

Offline mario78

« Odpowiedź #82 dnia: 18 Lipca 2022, 23:02:57 czas Polski »
Ok.

Z tym że ramiak zamkowy skrzydła dużego i ramiak od małego  skrzydła muszą  mieć odwrotne  wręgi (bo drzwi się nie otworzą . no i   może  daj też  dwa wręgi z listwy przymykowej
Dopiero zauważyłem że jest odwrotnie,dobrze ze tu a nie w drzwiach na budowie ;)
Nowe ramiaki już się kleją. Obłóg będzie miał 7mm po obrobieniu. Rdzeń sosnowy dałem grubszy niż poprzednio i oba ramiaki kleję do listwy dębowej,po sklejaniu będzie do rozcięcia,później zrobię dokładnie tak samo z drugiej strony.Cienki obłóg przy klejeniu w ściskach nie zawsze idealnie sie przyklei,są szpary. Klejenie grubszego materiału podwójnie,do rozpoczęcia lepiej wychodzi w moich warunkach.Tak,drzwi będą się otwierać na zewnątrz,zawiasy drzwi głównych będą po prawej stronie.
Listwa przymykowa pionowa to ta która na jednym z rysunków jest zaznaczona strzałką? Na rysunku dałem drugą uszczelkę na środku między drzwiami,jednak zrezygnuję skoro później w użytkowaniu jest mniej wygodne. Myślę że może warto rozważyć otwieranie tylko głównych drzwi. Jedna uszczelka i listwa przymykowa wygląda jakby sporą utratą ciepła była w tym miejscu? Szczerze nie jest to takie proste jak mi się wydawało. Jest też sporo pracy,dużo błędów można popełnić.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 23:17:45 czas Polski wysłana przez mario78 »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Lipca 2022, 11:55:15 czas Polski »
Listwę przymykową  zlicowałęś z płaszczyzną  drzwi . Może też być w formie przykręconej na wierzch drzwi wejściowych od  dworu i małego  skrzydła  od wewnątrz ( czyli  dwie szt.)
Radzę to dobrze rozrysować z uwzględnieniem posadowienia  klamki ,  zamka i blachy zaczepnej ( na małych  drzwiach ) bo jak narobisz wiecej  wręgów  + uszczelki to może braknąć " mięsa " na sztangę i zamek  .

Jeśli nie będzie problemu z wnoszeniem gratów przez   duże skrzydło to można rozważyć wersję  stałego  skrzydła  małego lub jego zamocowania w futrynę z możliwością w razie  czego wystawienia .

Offline mario78

« Odpowiedź #84 dnia: 19 Lipca 2022, 13:55:55 czas Polski »
Obok drzwi które planujemy są inne drzwi. Po otwarciu drzwi jest coś koło 180cm miejsca na wnoszenie,więc wolę szczelność od drugich szerokich drzwi. Nowe ramiaki mam już sklejone. Pojęcia nie mam jak zabrać się za planowanie bocznych drzwi stałych?

Offline mario78

« Odpowiedź #85 dnia: 19 Lipca 2022, 16:59:56 czas Polski »
Poprawiłem przekrój. Futrynę jest wspólnym słupskim pionowym ze świetlikiem.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Lipca 2022, 22:35:25 czas Polski »
Bardzo słabo widać Twoje rysunki - daj mocniejszą  kreskę

Offline mario78

« Odpowiedź #87 dnia: 19 Lipca 2022, 22:48:12 czas Polski »
Robione na HDF i światło się odbija,do tego kiepski tel.

Offline mario78

« Odpowiedź #88 dnia: 20 Lipca 2022, 07:49:44 czas Polski »
Do dalszego planowania przekroju pionowego,potrzebuje pomocy. Jaki próg zrobić w takich drzwiach. Zawiasy zapewne z regulacją 3D,bez rysunku,wymiarów nie wiem jak planować odstęp od sklepienia.Jest też problem z obsadzeniem szyby w świetliku. Od strony klamki dam listewkę od środka,z drugiej strony jest futryna-słupek.Też można dać kosteczkę ale jak to bedzie wyglądało. Między ramą z drewna a szybą daje się uszczelki?
Pytanie poza tematem. Taśma z piły taśmowej po stępieniu idzie do kosza? Takich pił się nie ostrzy? Może banalne pytanie,serio nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2022, 08:13:56 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #89 dnia: 20 Lipca 2022, 12:27:41 czas Polski »
Jako ciekawostkę powiem Wam ze sosnę którą daję jako rdzeń do drzwi kupiłem 2015 roku. Była po suszarni,strugana i cięta na wstępne wymiary. Miały być z niej drzwi wewnętrzne jak w temacie.Zraku maszyn i pewnie innych powodów temat jest bez finału. Sosna jest ładna,bezsęczna ale i najdroższa z drewna jakie do tej pory kupowałem :) nawet od liściastych.Za 0,25m3,właśnie przeliczyłem,zapłaciłem 1300zł. Nie znałem wtedy cen,jak się,mierzy,liczy.. Materiał kupiony w tartaku u znajomych siostry ;)