22 Kwietnia 2026, 00:42:43 czas Polski

Autor Wątek: Wkrętarka do drewna do 200zł  (Przeczytany 26294 razy)

Offline studio tata

Odp: Wkrętarka do drewna do 200zł
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Marca 2014, 14:28:07 czas Polski »
wybierz cos innego , cos duzego i malego , cos silnego z niewielkim akumulatorem zeby reki nie nadwyrezac przy dlugiej , wielogodzinnej
pracy
zeby dalo sie wkrecac konfirmaty i wkrety ciesielskie , z duzymi obrotami i ze silnikiem bezszczotkowym
najlepiej zeby byla tez funkcja wkretarki udarowej, nie wiertarki , tylko wkretarki  , to sie czesto przydaje
tez zeby byla fajna torebka , a najlepiej systainer , ktory ten koncert zyczen pomiesci  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Marca 2014, 22:19:12 czas Polski »
Czyli kup Festoola/Protoola lub podobnej klasy sprzęt ;)
Ale.... trudno się będzie zmieścić w kwocie do 200 zł (będziesz musiał troszkę dołożyć...) :D

Offline wnoto

« Odpowiedź #47 dnia: 20 Marca 2014, 12:00:30 czas Polski »
Zasięgnąłem języka u źródła. Dowiedziałem się, że tej wkrętarki w Lidlu szybko nie będzie a raczej to wogóle. Więc nie ma na co czekać  ??? :(
Więc Dexter lub coś innego ::)
Dziś w Lidlu się pokazała za 179 zł. Nie wiem czy to ta sama:
http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-E5F99472-298F689B/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=9950
Wiertarko- wkrętarka z akumulatorem jonowo- litowym

179.00 zł*1 opak.

ładowarka do szybkiego ładowania 60-min z automatycznym wyłączaniem ładowania
    3-zakresowy wskaźnik stanu naładowania akumulatora
    akumulator: litowo-jonowy 14,4 V (1,3 Ah)
    jednokomorowy uchwyt wiertarski z szybkim mocowaniem
    zintegrowane oświetlenie przedmiotu obrabianego (dioda świetlna)
    poziomy momentów obrotowych: 19 + 1 poziom wiercenia
    prędkość obrotowa na biegu jałowym:
    0-400 min-1
    0-1300 min-1
    maks. moment obrotowy: 25 Nm
    włącznik/wyłącznik z bezstopniową regulacją liczby obrotów i zatrzymywaniem
    ergonomiczny uchwyt
    gwarancja: 3 lata

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #48 dnia: 20 Marca 2014, 15:23:42 czas Polski »
Już kupiłem następną do kolekcji  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline wnoto

« Odpowiedź #49 dnia: 20 Marca 2014, 15:35:32 czas Polski »
Porównaj ją do poprzednich lub innych które miałeś w ręce. Była tutaj wskazywana z Jula za 259 zł chyba (dwubiegowa - co samo w sobie jest już lepsze). Lub do tej za 99 zł (taką właśnie mam).

Offline wnoto

« Odpowiedź #50 dnia: 20 Marca 2014, 16:00:01 czas Polski »
Teraz doczytałem.... ta z Lidla też jest dwubiegowa ?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #51 dnia: 20 Marca 2014, 16:07:40 czas Polski »
Tak 2 biegi 14 V
Właśnie nakręciłem filmik jak nią wkręcam 20cm wkręt Ciesielski.
Wieczorem wrzucę.
Ta z jula jest 18v ale droższa o 70zł.

Offline wnoto

« Odpowiedź #52 dnia: 20 Marca 2014, 17:20:38 czas Polski »
Czy warto dorzucić te 70zł  ?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #53 dnia: 20 Marca 2014, 22:27:03 czas Polski »
Cyba warto bo ta z Jula jest 18V i ma futerko do 13mm
A tu test dzisiejszego zakupu, też nie jest słaba.
Trochę kalecznie wkręcam, bo jedną ręką  ;)
Wkrętarka Parkside 14V 25Nm

kozio

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Czerwca 2014, 11:16:39 czas Polski »
Witam ewrybady

Gdyby ktoś pokusił się na  Einhell TE-CD 12 Li
www.ceneo.pl/26533476#tab=click_scroll
to mogę polecić, ale z dwoma aku na ALLE za około 310zł

Sam jestem po dwóch wkrętarkach z marketu gdzie baterie odmówiły posługi i teraz sprzęt gdy potrzebny pracuje podłączony do akumulatora samochodowego :D 

Fajne naprawdę małe urządzenie, aku szybko się ładują i metalowa przekładnia.
Baterie gotowe nawet gdy trochę poleży nieużywana.
W domu i małym warsztacie na pewno wystarczy.

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #55 dnia: 28 Marca 2015, 16:55:49 czas Polski »
Już trochę czasu minęło od ostatniego wpisu ale może komuś się przyda opinia - ja używam Skilla takiego jak w linku http://www.castorama.pl/wkretarka-sieciowa-skil-6220-aa.html (juz wcześniej ktoś ten link wklejał ale żeby nie trzeba było szukać to dam go jesszcze raz). Jak na "domowego" majsterkowicza sprzęt bardzo ok - "zrobiłem" tą wkrętarką spory domek dla dzieci, tunel foliowy, brat używał jej też do podwieszanych sufitów, zero awarii. Sprawdza się również jako wiertarka. Za tą cenę zakup jak najbardziej ok.

Offline pajewski

« Odpowiedź #56 dnia: 28 Marca 2015, 18:24:16 czas Polski »
Miałem wiele wkrętarek i nasuwa mi się jedno spostrzeżenie. Najważniejsze jest zasilanie. Bateria. Rzadko uszkodzeniu ulega przekładnia, wyłącznik, silnik czy inny podzespół. Najczęściej padają akumulatory. Padają, jeśli są to akumulatory niklowo-kadmowe. Wykańcza je efekt pamięci. Błyskawicznie spada pojemność, aż w końcu nasza bateria da radę wkręcić zaledwie garstkę wkrętów. Problem ten nie istnieje w przypadku baterii litowo-jonowych. Właściwie wszystkie wyposażone w takie zasilanie będą dobre do pracy w drewnie. Oczywiście ważna jest też moc urządzenia. Ja używam wkrętarek o momencie ok.60 Nm i wcale nie czuję nadmiaru mocy. Do prac garażowo-amatorskich w zupełności wystarczy 30-35 Nm.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #57 dnia: 28 Marca 2015, 21:09:28 czas Polski »
Zgadzam się po części z kolegą wyżej. Ale generalnie sprawa nie jest taka oczywista ...

Mam Einhell RT-CD 10,8 - fajna, smukła, blokada wrzeciona, bateria Li-On, dwa biegi. Powiedzmy, że do majsterkowania polecam, do cięższych robót nie za bardzo, ponieważ .... napięcie to tylko 10,8 i ... akumulatory to Li-On.

Akumulatory LiOn są fajne, bo szybko się ładują i nie padają same z siebie. Ale z drugiej strony są one niebezpieczne, dlatego też każdy akumulator składający się z ogniw LiOn ma dwa zabezpieczenia - termiczne oraz napięciowe. Pierwsze zabezpieczanie jest realizowane poprzez slot "T" na baterii i wkrętarkę, która powyżej jakiejś temperatury odetnie zasilanie. Slot "T" baterii to niż innego jak odpowiedni termistor który jest doklejony do jednego z ogniw. W moim Einhellu to działa w ten sposób, że jak dacie na 2 biegu ostre wiercenie w drewnie to akumulator szybko zrobi się ciepły - i po kilku sekundach jest kaput. Drugie zabezpieczenie - spadek napięcia na baterii do 8,5V i tym razem bateria sama z siebie odetnie podawanie napięcia.

No i baterie NiCD nie mają zabezpieczenia napięciowego i potrafią dać większe prądy - teoretycznie są silniejsze dzięki temu. Slot "T" w NiCd jest z reguły slotem pomiarowym temperatury jednego z ogniw podczas ładowania baterii. Jeśli komuś szybko pada bateria NiCd a macie dwie takie baterie to nie załamujcie się :) Trzeba rozkręcić baterię, żeby mieć dostęp do poszczególnych ogniw i dajecie podłączacie do baterii np żarówkę 20W/12V. Jak macie pakiet 14,4V to macie 12 ogniw NiCD - i teraz trzeba odnaleźć te ogniwa na których najszybciej spada napięcie, jak padnięte to będzie miało prawie 0V. Więc nie pozbywajcie się starych pakietów, bo po takich testach można jeszcze wybrać komplet ogniw które całkiem dobrze sobie jeszcze popracują.

Kolejne rozwiązanie - porządna wkrętarka firmowa i podłączyć to na kablu do akumulatora samochodowego, żelowego czy pakietu LiFePO4. Ostatnie rozwiązanie najdroższe - drogie ogniwa, do tego ładowarka z balancerem, wskazane zabezpieczenie przed nadmiernym spadkiem napięcia na ogiwie - ale ogniwa te mają standardowo bardzo wysoką wydajność prądową - 30A to min dla nich, tutaj http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=38924 ogniwo które może dać do 120A chwilowego prądu!! Ja mam obecnie akumulator żelowy 12V 7Ah - waży chyba ze 2 kg, do obudowy baterii możliwe że wejdzie mi akumulator żelowy 12V 1,3 Ah za ok 30 zł nowy.

Obecnie kupiłem za 115 zł takie oto wynalazek - zakrętarka udarowa Performance Power Cordless Impact Driver 144V PID144B

Baterie oczywiście NiCd ale padnięte - jest światełko w tunelu bo po testach uda się zrobić z dwóch pakietów jeden w miarę dobry, druga bateria z padniętymi ogniwami będzie robić za adapter do przewodu pod akumulator 12V. Mam dwa w miarę sprawne akumulatory żelowe 12V z UPS, do tego przewód głośnikowy 2x4 mm2 - musi być gruby bo są spadki napięcia na 3 metrowym przewodzie. Wkrętarka jest na 14,4 więc przy akumulatorze 12V jest delikatnie słabsza. Polecam taką wkrętarkę z dobijakiem udarowym – jak tylko poczuje obciążenie to zaczyna dokręcać udar – nie trzeba dociskać wkrętarki a bit nie przeskakuje. Przez kilka dni miałem inny wynalazek rodem z UK - Silverline Silverstorm 527958 Impact Driver 10.8V.

I tutaj niby 3V róznicy a wkrętaka o wiele słabsza, pomimo że akumulator LiOn był sprawny, nawet pod akulatorem 12V(realnie 13V) kręciła słabiej niż ta PP 14,4V.

Jeśli ktoś myśli o pracy stacjonarnej i wkrętarce z udarem to polecam Makita TD0101F. Ten skill sieciowy jest za duży, nie posiada blokady wrzeciona i jest chyba jedno biegowy. Oczywiście plusem Skila jest wiercenie i wkręcanie, Makita i ta moja Performance Power (B&Q w UK=nasze OBI) mają jedynie gniazdo na wkręty, ale można dokupić uchwyt wiertarski na hexa ¼ cala.

Offline pajewski

« Odpowiedź #58 dnia: 28 Marca 2015, 21:21:17 czas Polski »
Super opis. To,że baterie litowi-jonowe są "słabsze"łatwo obejść. 18v i ok.60Nm plus udar.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Marca 2015, 21:29:09 czas Polski »
18v i ok.60Nm plus udar.
I to oczywiście parametry w cenie do 200 zł? ;)