23 Kwietnia 2026, 06:09:52 czas Polski

Autor Wątek: Jaki materiał na meble do warsztatu  (Przeczytany 7115 razy)

Offline Seba14

Jaki materiał na meble do warsztatu
« dnia: 30 Października 2017, 12:37:59 czas Polski »
Cześć,

planuję zagospodarować przestrzeń w warsztacie i zastanawiam się jakiego materiału użyć do konstrukcji szafek i stołu roboczego. Chodzi mi o to żeby były to w miarę solidne konstrukcję, ale też żeby nie pójść z torbami w trakcie roboty. Gdyby nie cena wybrał bym pewnie sklejkę, ale właśnie z uwagi na cenę poszukuję jakiegoś tańszego rozwiązania. Na chwilę obecną zastanawiam się nad płytą MFP, ale nie wiem czy w praktyce będzie to dobry materiał. Dlatego proszę bardziej doświadczonych użytkowników o pomoc w wyborze.

Qiub

• Gość
Odp: Jaki materiał na meble do warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2017, 12:58:16 czas Polski »
dechy z palet?

Offline Seba14

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2017, 13:13:21 czas Polski »
dechy z palet?
problem z tym że nie mam, a do zabudowy perę metrów jest. Dlatego szukam w miarę taniego i łatwego w obróbce materiału.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2017, 13:18:36 czas Polski »
Ja robię z odpadów płyty wiórowej laminowanej. Przy okazji w warsztacie miejsca przybywa, bo się kawałki płyt potem nie walają. Czasami w hurtowniach płyt używają płyt na przekładki, może dałoby się kupić za małe pieniądze.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2017, 13:41:06 czas Polski »
Gdyby nie cena wybrał bym pewnie sklejkę
Kup odpady od Ceniora, to bardzo dobry materiał.

Offline Seba14

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2017, 13:49:03 czas Polski »
Materiału jako takiego na stanie nie posiadam żadnego, dopiero zaczynam swoja przygodę z stolarką. Wstyd się przyznać ale na wiosnę sprzątałem stary pustostan, masa starych mebli tam była a ja głupi wszystko wyrzuciłem. Z tymi hurtowniami to muszę popytać w okolicy, może faktycznie coś się uda zdobyć.

« Ostatnia zmiana: 30 Października 2017, 13:50:49 czas Polski wysłana przez Seba14 »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2017, 18:21:34 czas Polski »
płyta durelis z castoramy 18 mm za ok 20 zł /m2 - takie osb ale wykończone na gładko. https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/plyty-drewnopochodne/plyty-surowe/plyta-budowlana-2500-x-1250-x-18-mm.html A ostatnio kupiłem od "meblarza" kilka "odpadków" płyty meblowej bo jak w hurtowni mu tną kuchnie itp to i tak resztę płyty musi zabrać. No i trafiły się "odpadki" po 20 zł/m2 - 2450x600x18 2 szt + 1500x600x18 1szt + 2450x300x18 3 szt. I to na dodatek część krawędzi oklejona pcv.

Co do starych mebli - też mam trochę PRLowskiej mebościanki ale po jednym meblu dałem sobie siana - a to spuchnięte, a to utrącone itp. Narobisz się a na koniec i tak estetycznie "takie se".

Offline Jakacor

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2017, 18:34:39 czas Polski »

Co do starych mebli - też mam trochę PRLowskiej mebościanki ale po jednym meblu dałem sobie siana - a to spuchnięte, a to utrącone itp. Narobisz się a na koniec i tak estetycznie "takie se".
Tu sie nie zgodze z Kolega. Jezeli material jest darmowy to jak najbardziej warto. Oczywiscie zdarzaja sie uszkodzenia, z ktorymi trzeba sobie radzic, ale estetyczny efekt koncowy moze byc wiecej niz "taki se"
Ponizej przyklad moich mebli warsztatowych ze starych PRLowskich mebli z odzysku (w trakcie roboty i na ukonczeniu). Fronty tez z odzysku od Kolegow z forum.
Mi bylo szkoda wywalic duzo dobrego (choc malo estetycznego materialu).

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2017, 20:50:59 czas Polski »
Dobre rozwiązanie co do mebli, a durelis bym sobie darował.
Do maszyn pokusiłbym się o sklejkę.

Offline Seba14

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2017, 21:25:42 czas Polski »
Carpenter a dlaczego odpuścił byś sobie durelis, cenowo wychodzi podobnie do mfp nad którą bardzo mocno się zastanawiam.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2017, 21:45:10 czas Polski »
No właśnie - przecież to taka płyta meblowa bez laminatu - przynajmniej gładkie w odróżnieniu do OSB. Pewnie że sklejka spoko ale sory - za 1 m2 sklejki 18 mm (ok 70 zł! w Castorama) to kupisz cały arkusz durelisu Płyta budowlana 2500 x 1250 x 18 mm 3,125 m2 - 65 zł.

Co do mebli z odzysku - jak masz "całą ściankę" to spoko bo masz jednakowy materiał w sporej ilości. Ale ja mam np jedną szafę na głębokość ok 50-60 cm + 2-3 spody o podobnej głębokości - a reszta to nadstawki po ok 30 cm - dla mnie za płytkie. Po drugie często są to meble klejone na kołki - trzeba rozrywać i kilka razy mi się wyłamywał płat mdf'u. Ale zgodzę się - darowanemu koniowi .... :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Października 2017, 09:13:31 czas Polski »
Na olxie nie raz ludzie za bezcen oddaja stare meble ktore nie sa jeszcze wyrozwalane ale zmieniaja bo tak ;D
Jakbys Panie na olxie popatrzyl czy w okolicy nie ma jakis wiorow do oddania to mialbys za free plyty do pociecia
Zero piniadza wydanego ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Października 2017, 12:00:03 czas Polski »
jeśli chodzi o przekładki płyt to u mnie wołają po 50 zł to wychodzi po 8 zł za m2 ale jak potrzebowałem to akurat nigdzie nie mieli , mówią że takie rzeczy to trzeba sobie szybciej zamawiać wiec może popytaj w hurtowniach bo warto

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Października 2017, 16:54:17 czas Polski »
Durelis odpada ponieważ to materiał stricte na szalunek albo podłogę do przykrycia
a nie mebel, choćby warsztatowy, nie wspomnę że trzeba za niego zapłacić.
Przepis na tanie meble warsztatowe już koledzy podali, korpusy z używek fronty ze sklejki np. od Ceniora
i będziesz miał zaj*bisty warsztat rodem z hamerykańskiego youtuba ;).
Jeśli jest to Twoja pierwsza poważniejsza praca z materiałem dodatkowo nie będzie szkoda
jak przez brak doświadczenia popełnisz błędy.

Offline L4

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Października 2017, 17:31:51 czas Polski »
Durelis odpada ponieważ to materiał stricte na szalunek albo podłogę do przykrycia a nie mebel, choćby warsztatowy,

Dołączam się do chóru kolegów pytających dlaczego nie? Pomijając aspekt finansowy, bo przy takich cenach to po prostu by mi szkoda było czasu na bimbanie się i szukanie odpadów w pasującym rozmiarze.