06 Maja 2026, 08:34:29 czas Polski

Autor Wątek: Meble z dębu bielone  (Przeczytany 4419 razy)

Offline mario78

Meble z dębu bielone
« dnia: 24 Lutego 2014, 11:57:40 czas Polski »
Witam
Na forum jestem od niedawna i tylko pytałem kiedy potrzebowałem pomocy.Zamierzam częściej zaglądać dlatego też w tym wątku dodam własne pomysły na pokój dla dziewczynki. Moja córka wyrosła już z kolorowych mebli i prosiła mnie o zmianę w swoim pokoju na coś co będzie bardziej odpowiednie dla 10 letniej dziewczynki. Pokój jest nie duzy 330x310 i poszaleć nie możemy  dlatego będzie tam tylko szafa,witryna,toaletka jeszcze wykorzystywana jako stolik,łóżko i szafka nocna. Meble robiłem z litego dębu a na boki wykorzystałem płytę fornirowaną za wyjątkiem witryny w której w boku jest szyba i ramki są z dębu.Na załączonych zdjęciach brak szafy choć jest już prawie gotowa ale nie miałem pomysłu na fronty a że koncepcja ciągle się zmieniała to wolałem poczekać jaki front wymyślimy do witryny.Meble bieliłem bejcą i lakierowałem półmatem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Meble z dębu bielone
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2014, 12:15:27 czas Polski »
Na pierwszy rzut oka ładne mebelki, ale przy powiększeniu sprawiają wrażenie nie do końca wykończonych. Czy będą jeszcze raz malowane? Krawędzie wydają się zbyt ostre, za duże szpary przy szufladach - widać prowadnice metalowe.Ale i tak daję "+"
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2014, 12:17:03 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Nakusek

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2014, 13:13:46 czas Polski »
Jak dla mnie bardzo fajne i mają swój urok.
Choć faktycznie, przy szufladach widać części metalowe. Leci plusik :)

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2014, 13:21:05 czas Polski »
Meble nie są skręcone dlatego szpary mogą wydawać się szerokie,górna część witryny jest postawiona na dolnej i po skręceniu szpary będą miały po 2mm.Front z szybą której jeszcze nie ma ;) został tylko zabejcowany z przodu i nie był lakierowany.Krawędzie zostaną takie jakie są bo zaokrąglenie było by nieodwracalne a jaki efekt by dały tego nigdy się nie dowiem. Stolik toaletka ma teraz jeden front szuflady i szczerze średnio to wygląda przy szerokości prawie metra całego mebelka dlatego w miejscach gdzie jest naklejona tasiemka będzie przycięty i podzielony na trzy mniejsze wtedy też zmniejszę szpary bo teraz mają 4mm.Jedynie szafka nocna jest skręcona i przy 3mm szparach między frontem a nóżką prowadnic nie widać dlatego to zostawiam tak jak jest. Meble bieliłem bejcą w miejscach nie widocznych natryskiem a tych z przodu tamponem bo jednak efekt jest ciekawszy ale samo bejcowanie na większych powierzchniach nie było łatwe. Nie wszystko ale sporo jeszcze mogę poprawić więc czekam na Wasze opinie i podpowiedzi.
Pozdrawiam

Offline kreczmar

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2014, 15:33:43 czas Polski »
super mebelki dla Panienki :D +

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2014, 15:38:33 czas Polski »
Super, uwielbiam taki styl mebli :D
Ad meliora tempora

Offline Beata

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2014, 18:36:36 czas Polski »
A ja mimo że babski amator to też się wypowiem ,mebelki super jeśli chodzi o ich styl a jak córka trochę wydorośleje to można meble zrobić w stylu retro z przecierkami na brzegach bo są one idealne do tego typu zdobienia. Pozdrawiam

Offline studio tata

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2014, 19:12:41 czas Polski »
i to jest genialne estetyczne podejscie do tematu , kobitki rulez :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2014, 22:35:47 czas Polski »
Mebelki wypas! Bardzo ciekawa forma - lubię takie! Jedyne co mnie akurat troszkę razi to ta biel (kojarzy mi się ze szpitalem) ale przecież to nie dla mnie tylko dla córy i to ona ma być zadowolona :)
Jak porobisz poprawki, poskręcasz, dopieścisz będzie jeszcze bardziej "superasto"!

Offline mario78

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2014, 00:46:02 czas Polski »
Zastanawiają mnie ostre krawędzie w odpowiedzi amigorg.Myślałem żeby zaokrąglić nóżki tak jak w tej szafce ale mało by z nich zostało i nie wiem czy dobrze by to wyglądało. Myślę że w tym tygodniu poprawię to co mi też nie bardzo się podoba i dodam zdjęcia jak to wygląda. Mam materiał i pomysł na szafkę do łazienki,też będzie z dębu i w stylu retro.chcę zrobić pół okrągłe boki i zastanawiam się czy zrobieni ich z płyty MDF którą później okleił bym fornirem to dobry pomysł?
Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2014, 00:53:26 czas Polski »
MDF i łazienka... + fornir... Chociaż jak nie będziesz jej moczył to może wytrzyma...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2014, 01:09:10 czas Polski »
Zastanawiają mnie ostre krawędzie w odpowiedzi amigorg
Myślałem o niewielkim zaokrągleniu samych krawędzi frezem krawędziowym o małym promieniu łuku 3-4 mm. Wg mnie lepiej mebel wygląda, poza tym lakier "nie lubi " ostrych krawędzi.
Do łazienki odradzam MDF. Mam takie mebelki kupione w sklepie, malowane " na plastik". Po kilku latach i tak na krawędziach puchną.

Offline woodlovers

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2014, 13:07:28 czas Polski »
Meble bardzo fajne. W ciekawym stylu, ale faktycznie mogłyby te elementy ruchome być mniej widoczne, a krawędzie leciutko przeszlifowane, żeby nie sprawiały wrażenia takich ostrych. Ale sama praca zasługuje na plusik +

O co mi chodzi? O coś, mniej więcej, takiego:

-----------------------------------
Tworzę z pasją.

Offline mario78

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2014, 13:21:51 czas Polski »
Przy następnych moich pracach będę o tym pamiętał,jednak nie wszystko mogłem zaokrąglić bo u mnie szuflady są zrobione z płyty z okleiną naturalną ale nóżki jak najbardziej.Szpary po skończonej pracy znikną ;) Mebelki były zrobione jak to się mówi "czym chata bogata"
Pozdrawiam

Offline mario78

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2014, 18:40:45 czas Polski »
Wiele w tych meblach zrobił bym teraz inaczej,nowe pomysły same przychodzą z dniem zakupu frezarki górnowrzecionowej ale co mogę teraz zrobić to poprawić niedociągnięcia i złe rozwiązania. Poprawiłem toaletkę,teraz ma trzy szuflady i szpary są teraz sporo węższe.Mam do dokończenia szafę,łóżko i pufę do toaletki tyle że teraz zaczynam meble kuchenne i te do pokoju córki muszą poczekać;)
Dołączyłem zdjęcie starych kolorowych mebli ktore są zrobione z dwu kolorowej płyty i będą musiały ustąpić miejsca nowym.
Pozdrawiam.