22 Sierpnia 2026, 00:23:23 czas Polski

Autor Wątek: Koń na biegunach - palomino  (Przeczytany 7103 razy)

Offline krys111

Odp: Koń na biegunach - palomino
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2017, 22:40:33 czas Polski »
Jestem na etapie ścinania nóg tak aby uzyskać szerszy rozstaw.
Śrub będzie więcej - dodam po jeszcze jednej w górnej części a po za tym nogi będą klejone do korpusu dziękuję za czujność.

Offline krys111

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Grudnia 2017, 17:30:30 czas Polski »
Aby uzyskać szerszy rozstaw biegunów trzeba wewnętrzną stronę nóg zeszlifować pod kątem. Kąt został dobrany eksperymentalnie , szlifowałem tak aby na górze nóg uzyskać wymiar ok. 5-6  mm po grubości.
Sposób uzyskania skosu jest dowolny ja wybrałem szlifierkę taśmową, wydaje się  że, można np. heblować , dłutować co kto woli.
Kolejne fotki to pierwsza przymiarka.

Offline krys111

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:23:03 czas Polski »
Kolej na wykonanie bardzo ważnej części jaką są bieguny.
Bieguny zostaną wykonane  z podwójnie sklejonej płyty ( uzyskałem grubość 40mm).
Fotki obrazują wykonanie krok po kroku mianowicie wykonanie szablonu, jego dokładna obróbka, przyklejenie za pomocą taśmy dwustronnej szablonu i wycięcie na pile taśmowej z lekkim naddatkiem ( dokładna obróbka frezem).
Na płycie znalazło się miejsce na ogon.

Offline krys111

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2017, 21:29:05 czas Polski »
Jeszcze kilka fotografii odnośnie obróbki biegunów.
Obróbka frezem, szlifowanie szlifierkami , szlifowanie ręczne, fazowanie krawędzi.

Offline krys111

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Grudnia 2017, 21:32:56 czas Polski »
Pozostałe elementy to siodełko, ogon.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Grudnia 2017, 21:40:12 czas Polski »
zdążysz do świąt ? :)

Offline krys111

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudnia 2017, 21:48:16 czas Polski »
Mam już wszystkie elementy , pomalowałem korpus i nogi więc przystępuję do składania konia.

Offline krys111

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudnia 2017, 21:50:36 czas Polski »
Jeszcze kilka fotek z montażu.

Offline krys111

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudnia 2017, 22:01:53 czas Polski »
Nogi konia do biegunów montuję za pomocą elementów ściętych pod kątem ( u mnie wypadło 8 stopni). Wynika to z tego , że nogi do korpusu również montowane są skośnie.
drugi powód i chyba ważniejszy to wydaje się że rozstaw biegunów ( w oryginale ) wynoszący 25 cm jest trochę mały. Obawiam się o bezpieczeństwo - wywrotki.
Dlatego wstawiłem skośne elementy aby dobrze przypasować nogę do bieguna. Element nazwijmy go dystansowy ma 2 cm . W ten sposób poszerzyłem rozstaw biegunów do prawie 30 cm.
W tym miejscu chciałem się zwrócić o pomoc w rozwiązaniu mocowania nogi do bieguna. Na razie do montażu zastosowałem wkręt do drewna. Jednak zastanawiam się na śrubą np zamkową M6. tylko wtedy mam łeb śruby widoczny co chyba nie wpłynie na estetykę. Może ktoś podsunie jakiś pomysł.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Grudnia 2017, 22:04:21 czas Polski »
szkoda że wkrętów  nie zamaskowałeś :( co do połączenie nóg z płozami ja bym skleił i kołek drewniany przez nogę i płozę

Offline krys111

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Grudnia 2017, 22:28:02 czas Polski »
Jest to montaż na sucho. Wstępne dopasowanie i sprawdzenie czy jest ok! Wszystkie elementy zostaną rozłączone i sklejone. Wkręty zostaną zamaskowane.

Offline krys111

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Grudnia 2017, 21:22:52 czas Polski »
Klejenie elementów.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Grudnia 2017, 19:27:56 czas Polski »
sam będzie nim jeździł po piwo do sklepu a jak napije się po drodze to liczy że kuń sam go do domu odwiezie ;D

Offline krys111

« Odpowiedź #28 dnia: 15 Grudnia 2017, 21:59:43 czas Polski »
Koń ma być dla wnuczka  jako prezent gwiazdkowy.
Powoli finiszuję dzisiaj kilka fotek z realizacji.
Koń jest przygotowany do lakierowania, chciałbym to zrobić jutro. Budowa konika trochę trwała ale najważniejsze że zdążyłem.

Offline Jureq

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Grudnia 2017, 22:42:09 czas Polski »
no ... i to jest końkret ;)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję