26 Czerwca 2026, 04:30:30 czas Polski

Autor Wątek: Szafka do przedpokoju  (Przeczytany 4214 razy)

Offline mario78

Szafka do przedpokoju
« dnia: 25 Lutego 2014, 09:43:31 czas Polski »
Witam
Z pozostałości jakie miałem po poprzednich pracach zrobiłem małą szafkę na buty i choć nie mogę pokazać jak robiłem to krok po kroku zachowały się zdjęcia jeszcze przed lakierowaniem. Na zdjęciu nie widać ale będą jeszcze wieszaki i lustro nad szafką. Po odebraniu od szklarza dodam zdjęcia gotowego mebelka.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2014, 09:45:55 czas Polski wysłana przez mario78 »

mily68

• Gość
Odp: Szafka do przedpokoju
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2014, 10:09:46 czas Polski »
Śliczności! Czy takie frezowanie brzegów "blatu" nie spowoduje pewnego dyskomfortu lub też szybszego wycierania się tych miejsc podczas siadania (celem zmiany obuwia)? Chyba że raczej nikt tyłka nie będzie sadzał...
W przedpokoju w miejscu gdzie zbiera się najwięcej brudu spod butów nie dawałbym takiego łuku w cokole - najdzie tam syfu i jak to sprzątniesz?
Nie żebym tylko krytykował - mebel bardzo mi się podoba - robiąc taki sam dla siebie zmieniłbym jedynie te dwie rzeczy na moim zdaniem troszkę bardziej praktyczne rozwiązania (ale ja wiem ile syfu się u nas wnosi i że moja żona woli sobie usiąść przy "obuwianiu" - a jak jest u Was przecież nie mam pojęcia)...

Offline mario78

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2014, 10:31:04 czas Polski »
Wszystko wyjdzie podczas użytkowania ;) a jesli chodzi o zbieranie się brudu pod szafką to nie będzie problemu bo góra z dołem nie będzie zamocowana a szafkę bez problemu można odsunąć. Sama góra a dokładnie jedna część będzie na zawiasach uchylana  wszystko zamocowane do ściany bo jej zadaniem jest ukrycie rozdzielni prądu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2014, 10:37:05 czas Polski »
Ładne mebelki robisz :)
Pokaż czym dysponujesz w warsztacie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2014, 10:43:02 czas Polski »
Mario - jeśli jest tak jak piszesz to OK (wiadomo, że każdy robi "pod siebie" w sensie rozwiązań czy praktyczności). Czekam na finalny produkt.
Zgadzam się z Amigorg'iem (naprawdę ładne meble) i przychylam do jego prośby (pokaż graty! ;) )

Offline mario78

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2014, 11:46:43 czas Polski »
Warsztat mam ubogi i dopiero od dwóch tygodni stoi w nim Makita MLT 100 (wczesniej była piła Einhell 1500 eco plus) ale po wykorzystaniu pozostałości z dachu na huśtawkę ogrodową skończyła swój żywot;) Kupiłem też frezarkę górnowrzecionową Perles do której jeszcze nie mam frezów.Wszystkie nóżki i tak właściwie jeden profil robiłem Bosh-em BPS 7A podczepionym do obudowy czy jak to nazwać,widocznej na zdjęciu. Wbrew pozorom czymś takim bardzo równo można wyżłobić zaokrąglenie po wcześniejszym odcięciu na pile skosu dla lżejszej pracy. Mam wiertarkę stołową Eurotec i sprężarkę 50l. Czasem korzystałem z heblarki kolegi i mimo dużych braków w warsztacie planuję troszeczkę doposażyć miejsce w którym bardzo lubię przebywać tak jak uwielbiam pracę z drewnem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2014, 12:05:50 czas Polski »
Jak na tak skromne wyposażenie warsztatu, mebelki robisz super :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2014, 21:23:18 czas Polski »
Ja też jestem pod wrazeniem! Szafka jest super i muszę przyznać że przy takim parku maszynowo-narzędziowym wymagało nielada pracy. Szacunek :) ! Leci plusik!

Offline mario78

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2014, 18:14:28 czas Polski »
Szafka jest już gotowa i zostało tylko lustro do przyklejenia z lewej strony. Dół i góra nie są ze sobą połączone a prawa strona jest na zawiasach w celu zakrycia tablicy rozdzielczej.Góra jest zamocowana do ściany.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2014, 18:31:59 czas Polski »
Kurcze  :o no nie znalazlbym tej rozdzielni ,ale mam jedno pytanko drzwiczki z wieszkami nie będą sie otwierać samoczynnie jak się powiesi kilka kurtek?Jakaś blokadka by się przydała co? ;)

Offline mario78

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2014, 18:44:07 czas Polski »
Lewa storna jest zamocowana na kołkach dwa od góry i dwa od dołu a prawa strona będzie miała blokadę tylko muszę znaleźć fajnie wyglądającą zasuwę czy coś takiego.

Offline mario78

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2014, 16:31:26 czas Polski »
Znalazłem blokadę do uchylanej płyty z wieszakami i nakleiłem lustro.Szafka jest skończona.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2014, 17:15:08 czas Polski »
Mam wiertarkę stołową Eurotec

Jak ci się sprawuje ta wiertarka i jaki model??
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline mario78

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2014, 17:25:32 czas Polski »
Mam ją około 3 lat ale mało używałem,tylko do wiercenia na zawiasy czy mimośrody. Przy wierceniu wiertłem 35 muszę robić to wolno bo wiertarka słabnie. Modelu nie pamiętam i teraz nie sprawdzę bo stoi na działce.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwietnia 2014, 18:33:01 czas Polski »
oki dzieki
Nie ma haka na DIY cwaniaka.