20 Kwietnia 2026, 08:45:26 czas Polski

Autor Wątek: deska do krojenia  (Przeczytany 15823 razy)

Offline kobalt

deska do krojenia
« dnia: 13 Listopada 2017, 10:43:42 czas Polski »
Witam ,jestem na tym forum pierwszy raz ,bardzo interesuje mnie praca w drewnie chociaż jestem laikiem w tej dziedzinie,mam już" parę lat"
nie wiem może ten wątek już był poruszany ale mimo to proszę o poradę jak dobrze zaimpregnować ,zakonserwować dębową deskę do krojenia.W tej chwili jest przycięta,przeszlifowana i ....no własnie czy zostawić surową ? czy konserwować ?.Bardzo proszę o porade,pozdrawiam

Offline raptor123

Odp: deska do krojenia
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2017, 10:55:45 czas Polski »
Najpierw przeczytaj regulamin ze zrozumieniem, skupiając się na pkt 4

Offline trzmi3lu

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2017, 11:49:08 czas Polski »
Dąb raczej średnio nadaje się na deskę do krojenia po mimo że jest twardy, ale potrafi długi czas brudzić. Lepszy będzie buk,orzech,jesion. Do deski to chyba olej kokosowy lub lniany będzie odpowiedni z tym, że lniany długo schnie.

pozdrawiam

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2017, 11:58:38 czas Polski »
U mnie nie brudzi...
Ja smaruję kujawskim  8)
Tak raz na pół roku...

Offline kobalt

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2017, 18:58:52 czas Polski »
Witam,jeśli chodzi o zwrócenie mi uwagi to przepraszam już sie poprawiłem i powitanie napisałem tam gdzie trzeba.A co do porad bardzo dziękuję za interesujące uwagi .Co do oleju jadalnego to gdzieś przeczytałem ,że nie bardzo sie sprawdza już lepiej olej kokosowy,a czy można zakonserwować parafiną z apteki ,też gdzieś czytałem .Pytam na tym forum bo myślę ,że jednak tu są fachowcy w dziedzinie drewna.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2017, 19:42:44 czas Polski »
olej kokosowy jest tak samo jadalny jak kujawski :) a parafina się nie nadaje bo zasklepia pory powierzchownie i przy wycieraniu deski ją zetrzesz odkrywając surowe drewno a olej wsiąka  wewnątrz drewna i lepiej zabezpiecza i tak jak pisze Marcin co jakiś czas dobrze przesmarować ją jeszcze raz , jak już się zdecydujesz na olej jadalny to najpierw zastosuj wodowanie drewna i jeszcze raz przeszlifuj drobnym papierem i wtedy pierwszą warstwę oleju , olej podgrzej (ciepły jest rzadszy i głębiej wsiąka)  nie żałuj go niech "deska pływa" nie wycieraj niech jak najwięcej wchłonie drewno, odczekaj kilka godzin i jeszcze raz olej i będzie dobrze :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2017, 19:49:03 czas Polski »
I powtarzaj co jakiś czas

Offline Gizmo

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2017, 20:17:28 czas Polski »
Moje dębowe deski są potraktowane olejem lnianym i nie brudzą. Czy olej lniany długo schnie .... nadmiar ścieram. Co roku muszę olejowanie powtórzyć. No i ma kwasy omega 3

Offline trzmi3lu

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2017, 20:19:10 czas Polski »
a różnica pomiędzy kujawskim a kokosowym jest taka, że ten pierwszy szybciej się wypłukuje i jełczeje a w przypadku tego drugiego utrzymuje się w drewnie dużo dłużej i jeżeli jest dobrej jakości to praktycznie nie jełczeje.

Czy olej lniany długo schnie .... nadmiar ścieram. Co roku muszę olejowanie powtórzyć. No i ma kwasy omega 3

Tak olej lniany bardzo długo schnie, żeby się całkowicie utwardził potrzeba około 2-4 tyg. (zależy od temp. otoczenia i wilgotoności powietrza).
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2017, 20:24:15 czas Polski wysłana przez trzmi3lu »

Offline Gizmo

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2017, 20:40:36 czas Polski »
A kokosowy ile schnie?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2017, 21:06:19 czas Polski »
Właśnie ile i czy rafinowany czy nie.

Chciałem zastosować nierafinowanego kokosa do natarcia chlebaka, bo z racji przeznaczenia obawiam się zapachów.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2017, 21:32:13 czas Polski »
Ja do desek uzywam zazwyczaj oleju kokosowego kupionego w sklepie spożywczym. Trzeba oczywiście powtarzać proces. Dziś nawet zrobiłem dwie ;)

Offline trzmi3lu

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopada 2017, 21:51:51 czas Polski »
No oczywiście lepszy jest nierafinowany (tłoczony na zimno), a ile schnie tego dokładnie Ci nie powiem bo nie wiem, ale po olejowaniu kokosem po 2 dniach powierzchnia nie jest już tłusty, więc prawdopodobnie jest juz utwardzony. Olej rafinowany nie ma praktycznie zapachu i smaku kokosa i nadaje się bardziej do smażenia niż do impregnacji.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2017, 22:41:39 czas Polski »

Te deski to są  ze  złota , czy jakieś pamiątki rodzinne , że tak o nie  dbacie . To produkt użytkowy , dzisiaj ta jutro inna . Zrobienie zajmie chwilę. Zdrowsza jest umyta , natarta  solą i do widzenia. :)

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2017, 22:46:21 czas Polski »
W kuchnie, urzywam obu, wszystko zależy do czego. Nawet żonę raz natarłem żeby lepszy poślizg był. 😉
Dzięki, będę testował.

Kozio, fajne, a z czego to? Orzech?
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2017, 22:48:29 czas Polski wysłana przez Nożyk »