05 Maja 2026, 05:39:57 czas Polski

Autor Wątek: Szafka do łazienki  (Przeczytany 11288 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Szafka do łazienki
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2014, 19:07:24 czas Polski »
Myślę  , że masz wersję  15  min  Sciskania , ale lepiej dłużej trzymać

Online mario78

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2014, 19:51:07 czas Polski »
Klej który wyciekł jest jeszcze biały i świeży dlatego potrzymam w ściskach dłużej. Szafka po złożeniu wyszła bardzo duża,przypomina bardziej komodę niż szafkę do łazienki ;) Wysokość 93 cm,szerokość 112 cm a głębokość około 60 cm. Myślę obniżyć o 10 cm bo nawet stojąc wydaje się że nie będzie wygodna w użytkowaniu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2014, 20:26:54 czas Polski »
Zwykłe łącza trzymałbym pod ściskami 2 godz, ale takie wygięte kształtki pewnie 10 -12 godzin, aż do wyschnięcia kleju. Robisz dla siebie, czas Cię nie goni.

Online mario78

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maja 2014, 20:40:57 czas Polski »
No tak,tym bardziej że już i tak nic więcej nie zrobię ale byłem ciekawy jak wyszło klejenie.

Online mario78

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maja 2014, 10:14:30 czas Polski »
Niestety nie wyszło jak planowałem i po klejeniu pokręciło listewki :( Zostawiłem troszkę naddatku do odcięcia ale to i tak będzie za mało. Dlaczego tak się stało? Nie mam już dębu a buk i jesion,po wyczyszczeniu myślałem nakleić fornir dębowy mimo bejcowania może być różnica w wybarwieniu.Jutro zobaczę co da się z tym dalej zrobić ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2014, 10:24:55 czas Polski wysłana przez mario78 »

Online mario78

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Maja 2014, 23:51:22 czas Polski »
Dziś drugi raz kleiłem czoło i ponownie wygięło je jak te z soboty :( Co się dzieje,używam złego kleju? Kiedyś próbowałem kleić Rakoll-em GXL-3 fornir i zawsze brzydko pękał czego nie było przy Pattex-ie moment. Martwię się że tak samo może być z klejonymi listwami frontu,zobaczymy jutro.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maja 2014, 07:38:02 czas Polski »
Mario , spróbujemy  Ci pomóc , ja nie bardzo rozumiem  co Ci wygina i jak Ty to   i co razem  kleisz  . Co dajesz na rdzeń płyciny i na wierzch ( jaka grubość  okleiny ) . Na zdjeciu poniżej widać tylko okleinę dąb . Opisz to szerzej i daj  zdjecia , coś się wymyśli

Online mario78

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Maja 2014, 11:40:56 czas Polski »
Dębowe ramiaki do frontów skleiły się dobrze a bukowe czoło które kleiłem z listewek 4mm 6szt robiło mi rynienkę,widać na jednym zdjęciu wcześniej. Czoło jest tylko z buka,po wyrównaniu nakleiłem fornir dębowy i teraz trzeba przyciąć na odpowiedni wymiar. Przy każdej próbie wyginało mi w wysokości,poprzek słoja tego buka i nie wiem dlaczego. Kleję Rakoll-em gxl-3

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Maja 2014, 19:25:35 czas Polski »
trochę   trudno coś  w 100% powiedzieć o przyczynie

buk to wg. mnie nadaje sie na giete  krzesełka i tyle .

co może być  przyczyną :
nie równa  gróbość  klejonych elementów , brak dobrego  docisku co daje nie równą   grubość  spoiny  klejowej i jej różna  praca , wilgotnośc    elementów . zasadniczo unikamy klejenia na grubość    , parzystą iliść elementów ( popatrz na sklejkę ). Dążenie do sklejania krótkich elementów na długość ( długie można ponacinać  )i  wązkich na  szrokość  . Czas dobrego  utwardzenia  kleju i sezonowania elementów przed dalszą  obróbką

Online mario78

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Maja 2014, 11:14:22 czas Polski »
Wstępnie przed docięciem przyłożyłem front i do całości wydał mi się zbyt prosty,zastanawiam się nad wykonaniem jakiegoś małego profilu od środka ramiaka a od zewnątrz minimalnie zaokrąglić. Mam też pytanie odnośnie zmontowania frontu,nie mam lamelownicy i jedyne sensowne wyjście to połączenia na kołki,dobrze kombinuję?

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Maja 2014, 11:44:53 czas Polski »
Mario78, wspomniałeś wcześniej że masz frezarkę. Możesz wyfrezować gniada w obu elementach ramy frontu i połączyć na czop

Online mario78

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Maja 2014, 12:11:42 czas Polski »
Mam frezarkę ale najwęższy frez do lamello jaki posiadam to 6mm. Problem może być też z ramiakiem bo jest wygięty do kształtu litery  "S" i trudno będzie to równo wyfrezować,obawiam się frezowania profilu bo frezarka nie będzie równo przylegać w każdym miejscu do ramiaka. Wydawało mi się że wszystko co gorsze mam za sobą jednak chyba się myliłem.

Online mario78

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Maja 2014, 12:30:25 czas Polski »
Dziś tak na szybkości skleiłem ramiak do prób między innymi docięcia pod odpowiednim kątem i wyfrezowania profilu. Myślę że taki profil ozdobi mój front. Postaram się też coś wykombinować w moich skromnych warunkach i jak podpowiedział pbaszyn wyfrezować połączenie ramiaków na czop.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Maja 2014, 14:13:29 czas Polski »
Czy wycięcie pod wypełnienie taśmy nie jest trochę za głębokie ?

Online mario78

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Maja 2014, 22:49:06 czas Polski »
W ramiaku który kleiłem do sprawdzenia jest zdecydowanie za głębokie,to mi służyło tylko do sprawdzenia profilu jak będzie wyglądał i czy da się zrobić, wgłębienie zrobiłem po to żeby ustawić głębokość freza co by łożysko nie chciało wpadać do otworu na płytę hdf,też do sprawdzenia pod jakim kątem docinać pod pionowe ramki. W tych właściwym mam coś troszkę więcej jak 1 cm. 
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2014, 22:54:57 czas Polski wysłana przez mario78 »