01 Maja 2026, 15:29:09 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka Festool TS 55 vs TS 75  (Przeczytany 5476 razy)

Offline LBER

Zagłębiarka Festool TS 55 vs TS 75
« dnia: 17 Listopada 2017, 09:13:00 czas Polski »
Witam

Aktualnie stoję przed dylematem kupna zagłębiarki, narazie używam AEG KS 66-2 z szyną Wolfcraft, ale nie jestem z niej zadowolony i chciałbym ja wymienić na coś konkretnego. O TS 55 słyszałem dużo dobrego, ale jednak wysokość cięcia 55 mm, a z szyną 50 mm czasami może być zbyt mała dlatego pomyślałem o TS 75.
Jakie macie doświadczenia z tymi zgłębiarkami? Chodzi mi o różnicę między tymi dwoma, czy TS 75 poza tym, że daje większą wysokość cięcia to jest tak samo dobra jak TS 55? Szczególnie chodzi mi o precyzję cięcia po kątem 90 oraz 45 i jakość krawędzi po cięciu.
Jestem w stanie dołożyć kilka stów i kupić TS 75, ale nie zawsze co większe i mocniejsze jest lepsze dlatego proszę Was o poradę w tej sprawie.

Pozdrawiam :)

Dentarg

• Gość
Odp: Zagłębiarka Festool TS 55 vs TS 75
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2017, 11:54:16 czas Polski »
Na YT jest pare fajnych filmów z porównaniami tych dwóch. Poszukaj.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2017, 12:32:06 czas Polski »
TS55 jest typowo pod wiora, czyli plyta i grube do 5cm blaty.
W miere lekka, dobrze sie prowadzi, stabilna i dokladna.
Standardowo 160x20 na wrzecionie
Miekki rozruch i szybkie zatrzymanie. Plastiki dobrze wyprofilowane.

TS75 to potwor w czystej teori stworzony tez do wiora ale ja akurat nim drewno tne. Twarde miekkie bez znaczenia.
Tutaj nastepuje zmiana otworu tarczy!!!!   Jest 30 jak przy pilarkach do drewna!

W drewnie twardym trzeba trzymac mocno bo juz raz mnie wyskoczyla. Za szybko chcialem wjechac w material - silnik nadazyl ale tarcza juz nie. Kawal ciezkiego bydlecia ktorego trzeba traktowac sila tak jak on sila traktuje material. Szyny te same, sciski te same.
Tnie 75mm wiec juz trafisz na grubego blata powiedzmy 6~7cm to tylko tym.

Jak wspomnialem to bydle smieje sie z materialy ktory mu podajesz. Czy dab czy 64mm blat z wiora slychac jego smiech! Jak widzi plyte 18 jego cichy smiech zamienia sie w glosne i bezczelnie smianie.
TS75 rzadzi sie swoimi prawami i byle tarcza dupy nie utrzesz! Zeby sciac wiora 18 to bedziesz sie musial wykosztowac.

Chlopaki na forum pisali ze zamiast 55 woleli by mafela ale mnie ciezko napisac bo wiora tne od swieta, malego mafela nie ma a jak potrzeba sily i gwalu wiekszego niz ts75 to mam juz hk85 tez fs a jesli potrzeba czystek etnicznych na wloknach drewna do zapinam mafela ec 165.

------------------------------------------------

Male gowienka, plyta 18 i blaty do 5cm to ts55 tansze tarcze, jesli drewno lub grube blaty to ts75

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2017, 13:08:17 czas Polski »

... a jesli potrzeba czystek etnicznych na wloknach drewna...

No i wymiekłem :) :)

Qiub ty to potrafisz zrobić nastrój :D

Offline LBER

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2017, 13:55:35 czas Polski »
Qiub dzięki za ciekawą i zarazem merytoryczną odpowiedz:)
Czyli reasumując Twoją wypowiedź, TS 75 zdecydowanie nadaje się do cięcia drewna a z płytami wiórowymi radzi sobie gorzej i wymaga bardzo dobrej jakości tarczy.
Qiub a jak z precyzją cięcia w TS 75, uzyskujesz idealnie proste cięcie z szyną oraz idealny kąt 90 lub 45?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2017, 14:26:20 czas Polski »
TS 75 i TS 55 idealnie najada sie do wiora. TS75 byla projektowana jako druga reka rzemieslnika!
TS75 jest do grubszych blatow i drewna. Tam gdzie konczy sie ts55 z jakiegos powodu zaczyna sie ts75
Do 75 beda drozsze pod pod plyte tarcz z uwagi na rozmiar. Jednak 75 spokojnie mozesz ciac nawet 16mm bo nia cialem zanim kupilem!

Ja pracuje ts55 i 75 w drewnie. Na listwach jade - wiadoma sprawa. Od poczataku odkad je mam nie zauwazylem zeby krzywo cielo, itp. Nie ma odchylek i kat prawie idealnie prosty, z 45st tez nie mam problemow.

Wazne zebys kupic od sprawdzonego dostawcy, ktory ci produkt zarejestruje. Gw masz wtedy w sklepie czy na miejscu u siebie.
Kumpel upalil HK85 po 4 latach to dostal nowa fabrycznie. Placisz ale wyagasz.

Co do 75 to tak jak wspomnialem robie tym w 99% w drewnie i naprawde nie moge nic zlego powiedziec... po za tym ze trzeba mocno trzymac bo to byle jest nieobliczalne.

Jakosc ciecia na drobnym zebie na wiorze lakierowanym jest taka jak po formacie. 96Z i jedziesz Panie. 48Z to za malo na ts75.

Drewno - mam zalozona 32z i nie nadaje sie do ciecia plyty lakierowanej bo jakies odpryski 1mm bedziesz mial ale do drewna jest idealna.
Jakosc? Jakosc jest taka ze przy 90st na nowej oryginalnej tarczy jak przejechalem deske debowa 5cm po dlugosci to kant byl tak ostry i rowny ze brales kartke papiery kladles na rancie i przesuwales... miales naciecie na papierze.

TS75 oraz TS55 jest warta swojej ceny. A jesli nie jestes pewien co do mojej opini. Rozgladanij sie po forum. Predzej czy pozniej wszyscy przechodza na fs albo mafela  ;)

Offline LBER

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2017, 14:42:26 czas Polski »
Dzięki Qiub, takich informacji właśnie chciałem:). Tak przy okazji masz może w posiadaniu pilarkę Festoola Precisio lub może kiedyś używałeś, bo ta maszynka też mi chodzi po głowie no ale cena wiadomo...
Myślałem też o kupnie używanej Precisio 70 EB-SET, bo są takie w internecie oferty nawet jeszcze na gwarancji, ale w sklepie festool usłuchałem że gwarancja polega na zarejestrowaniu urządzenia na osobę która je kupiła, także po kupnie takiego sprzętu tej gwarancji de facto nie miałbym...
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2017, 14:50:49 czas Polski wysłana przez LBER »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2017, 17:16:21 czas Polski »
widzialem uzywana u kolesia chcialem kupic ... ale nie kupilem bo nie pamietam co pamietam ze bylem mocno zgrzany, nie wiem czy przypadkiem dlatego ze juz mniejsza byla dostepna w ofercie
jak chcesz cos takiego to zainteresuje sie jeszcze mafell erika tez fajne, surowe ale ma i stolik i inne dupce.

Offline LBER

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2017, 13:58:35 czas Polski »
Po długim namyśle jednak zdecyduje się na TS 75. Mam do wyboru nówkę z szyną za 3050zł, oraz używkę od przedstawiciela Festool który używał jej do pokazów tylko cena dość wysoka bo 2200zł i bez szyny...

Qiub a powiedz mi jeszcze jakich tarcz pilarskich używasz od TS 75: Festool, Globus, innych?
Do TS 75 dają tarczę 210x2,4x30 W36 i pewnie ta tarcza świetnie nada się do cięcia drewna, ale chciałbym jeszcze dobrą tarczę do płyt wiórowych/mdf. W katalogu Festool znalazłem taką właśnie piłę dedykowaną do TS 75 do cięcia wióra/mdf/płyt stolarskich 210x2,4x30 W52 i ma ona 52 zęby i o dziwo nie ma wersji z większą ilością zębów.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2017, 14:14:35 czas Polski »
Bierz nówkę , masz gwarancje od zepsucia i kradzieży , w tych pieniądzach masz systener i szynę , oraz kilka innych bajerów.
Za 2200 to ktoś nieźle chce zarobić (  trochę za bardzo ) , sorki ale bez szyny to według mojej skromnej opinii trochę mało za brak dodatków i brak gwarancji .

Offline LBER

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2017, 14:25:27 czas Polski »
Też tak myślę żeby wziąć nówkę, ale popatrzę na tą używkę jeszcze bo dziś mają ją przywieść do sklepu bo była w innym oddziale.
Chcę jeszcze wziąć do tego tarczę do cięcia płyt wióro, mdf, tylko zastanawiam się czy brać z Festoola czy z innej firmy. Tak jak pisałem wyżej Festool ma tarczę do TS 75 przewidziana do cięcia płyt ale ma tylko 52 zęby i obawiam się że to za mało...

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopada 2017, 14:45:55 czas Polski »
znajdziesz i z wieksza i mniejsza liczba zebow.

tak z glupa rzuce Ci alledrogo https://allegro.pl/listing?string=210%20x%2030&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-5-1003
100Z masz najwieksza jaka widzialem do niej  ale to juz pyl idzie wiec odciag jak nic.

36 mam chyba fs

wieksze i mniejsze nie pamietam juz

Offline amciek

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia 2017, 11:31:02 czas Polski »
czy TS 75 poza tym, że daje większą wysokość cięcia to jest tak samo dobra jak TS 55?
ja jestem garażowcem i działam od świeta i mam obie. Tak precyzja i jakość jest porownywalna dopoki ma dobra tarcze ;).
TS75 ma ogromna wade - jest ciezka i nieporeczna. Kupilem ja kiedys w mega promocji ale przez prawie 3 lata uzyelm 1 raz - do testu po kupnie. Sprzedac mi sie nie oplaca bo za duzo strace wiec lezy i czeka na lepsze czasy.
Wszystko ogarniam TS55. Blaty z deba 40mm TS55 tnie bez jekniecia. Poza tym jak juz napisano szyny, sciski pasuja.
Nie wiem co tniesz ale jesli mialbym od siebie cos doradzic to teraz dla siebie wzialbym TS55 lub dolozyl na Mafella MT55 i kupil jako druga TS75 lub Mafella K85 (masz o 10mm wiecej niz w Festo!).

ps. Mafell np. MT55 ma lepszy odciag wiorow bo ma cala komore tarczy zabudowana. TS ma czesc odkryta. Bylem swiadkiem jak u znajmoego meblarz cial na montazu plyte i pylu bylo jednak sporo przy Festo. W garazu/warsztacie moze to nie jest tak istotne. Ale pozniej znajoma narzekala, ze wszedzie byl pyl pomimo podlaczonego odkurzacza. Na YT sa filmiki porownujace odciagi i tam to tez dobrze widac.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2017, 11:35:04 czas Polski wysłana przez amciek »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudnia 2017, 11:54:42 czas Polski »
Z ta ts55 to sie mnie wydaje ze to kwestia tez odkurzacza lub odciagu bo jak zapne do odciagu gownianego czy odkurzacza fs to gra i sladu nie ma a jak zapne ja do zwyklego macalistera bodajze to dupa i widac mnogo pylu.

ts75 to fakt ze ciezkie bydle ale pisalem ze to sie na plyte nie nada bo szkoda sil - ts75 to bydle stworzone dla grubszych rzeczy.

co do mf85ec to nie za bardzo to widze w czystej teori tracisz dokladnosc to juz pilara - zrobili taki kompromis miedzy zaglebiara a typowa tarczowka w lape. Jednak blizej jej to fs hk 85 niz czystej zaglebiary. Mam wlasnie hk85 od fs bo szyny pasuja ale tak naprawde to hk85 katuje bez nich.

Jednego nie mozna odmowic mafellowi - MOCY!
Ich cuprexy to mistrzostwo - mam bydle rozkrojowe 165ec i ciezko to zaliczyc do czegokolwiek innego co ja akurat znam. ts75 przy tym to waga srednia.