19 Kwietnia 2026, 01:52:36 czas Polski

Autor Wątek: Szafka na odkurzacz + cyklon  (Przeczytany 30425 razy)

Offline Sebastian.P

Szafka na odkurzacz + cyklon
« dnia: 19 Listopada 2017, 21:21:04 czas Polski »
Track square jig zakończony, czas zabrać się za następny projekt. Chodził mi on po głowie odkąd nabyłem cyklon, plątanina węży pod nogami zaczęła robić się niebezpieczna więc trzeba coś z tym zrobić.
#1. Na początek bardzo wstępny projekt. Szafka na odkurzacz, cyklon i akcesoria. We wnęce po lewej stronie zaplanowane miejsce na szuflady. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

#2. Stelaż pod podstawę zrobiony z powodu braku kawałka płyty o zaprojektowanych wymiarach. Wymiary podstawy 600 mm x 545 mm.

#3. Budowa stelaża cd.

#5. Montaż stelaża z płytami na klej + wkręty. Przez środek będą szły jeszcze dwa kawałki płyty, jednak brakło mi wkrętów i muszę to zostawić na później.

#6. Stelaż z zamontowanymi płytami, precyzja zadowalająca:) Podstawa wstępnie zmontowana.

#7. Czas zacząć pracę nad bokami. Wyciąłem jeden na wymiar a następnie skręciłem z pozostałymi dwoma przyciętymi wstępnie. Dłuższe boki wyrównywane frezarką, frezem prostym z łożyskiem. Wymiar boków 1150 mm x 300 mm.

#8. Węższe części wyrównane zagłębiarką z pomocą samodzielnie wykonanego jig`a.

Na dzisiaj tyle, chętnie poznam wasze opinie i zdanie na temat tego co można zmienić bądź poprawić ;)

JanZ

• Gość
Odp: Szafka na odkurzacz + cyklon
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2017, 21:52:49 czas Polski »
Rozumiem że model tylko poglądowy ale nie widzę żadnych pleców, bez tego się to wszystko zaraz rozchwieje ;) chyba że są w domyśle  ;D mogę zapytać do czego będą te szuflady? Bo chyba wyjdą dosyć wąskie?

Offline leeching

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2017, 22:01:08 czas Polski »
Mój wynalazek ma pół roku i jeżeli mogę coś zasugerować, to przemyśl ergonomię. Generalnie mój sprzęt robi robotę ale w wersji 2.0 zamiast beczki dam szafkę np. z OSB/sklejki, w której na sankach będzie druga skrzynka, wyjeżdżająca w całości na czas opróżniania.
W tej chwili tracę zbyt dużo czasu na wysypywanie wiórów.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2017, 22:34:58 czas Polski »
Model jak najbardziej poglądowy, będą plecy lub wstawki dla usztywnienia.
Pomysł ze skrzynią fajny, tylko że z dostępną przestrzenią nie mam na nią miejsca. U mnie cyklon będzie zawieszony więc wysypanie to będzie tak naprawde zdjęcie go z uchwytu, odkręcenie wieka i przesypanie. Myślę że nie będzie tak źle.
Szuflady mają mieć kolo 10cm wewnątrz na jakieś male rzeczy typu wierła, bhp, miarki, i inne małe przedmioty zazwyczaj miotajace się w miejscu pracy.

Offline pkvv

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2017, 22:47:36 czas Polski »
... w wersji 2.0 zamiast beczki dam szafkę np. z OSB/sklejki, w której na sankach będzie druga skrzynka, wyjeżdżająca w całości na czas opróżniania.

Jestem bardzo ciekawy jak to rozwiążesz.
Sam się do tego przymierzam a znając mój charakter walka z wiadrem/beczką będzie mnie wnerwiać.

Udało mi się znaleźć  rozwiązanie które do twojego wykonania (nawet w wersji 1.0) się nie umywa ale zawsze może być drobną inspiracją.

https://youtu.be/H0asHkhCZXY
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2017, 22:50:15 czas Polski wysłana przez pkvv »

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2017, 21:44:09 czas Polski »
Kontynuując...
#9. Wspomniane wcześniej wzmocnienie dna. Po wzmocnienie wszystko jest sztywne więc powinno wytrzymać. Nie przewiduję tutaj dużych obciążeń.

#10. Poskładany korpus szafki. W skali mojej piwnicy trzeba przyznać, że będzie to naprawdę duży mebel:)

#11. Projektowania ciąg dalszy. Podzieliłem sobie przestrzeń na 4 szuflady głębokie na 10cm, jedną 15 cm, jedną 17 cm a na środku przestrzeń na papiery ścierne dzielna wyjmowaną przegrodą.

Pytania, czy panele podłogowe nadają się na korpusy lekkich szuflad, mam kilka sztuk a grubością idealnie by mi pasowały. Jeżeli tak to jaki jest najlepszy sposób na ich łączenie.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2017, 23:28:07 czas Polski »
Dobrze widze, ze przegroda na papiery jest pozioma? Beda sie giac/falowac.
Szuflady zmontujesz czymkolwiek:
1. Pocket holes
2. Wkrety
3. Klej i gwozdzie ze sztyfciarki
4. Klej
Przy takich rozmiarach raczej nie beda obciazone

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2017, 08:17:41 czas Polski »
Przegroda jest pionowa, faktycznie będzie tak źle z tym gięciem arkuszy? Jeżeli tak to całe arkusze bede trzymał w innym miejscu a tutaj tylko te, których już zaczołem używać.
Dzięki za odpowiedź

Offline Jakacor

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2017, 08:46:29 czas Polski »
Przegroda jest pionowa, faktycznie będzie tak źle z tym gięciem arkuszy? Jeżeli tak to całe arkusze bede trzymał w innym miejscu a tutaj tylko te, których już zaczołem używać.
Dzięki za odpowiedź
U mnie cale arkusze falowaly nawet lezac poziomo (pewnie to kwestia wilgotnosci). Pomoglo docisniecie ich kawalkiem plyty.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2017, 10:00:49 czas Polski »
Płyta wiórowa - be :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2017, 10:07:42 czas Polski »
cd.
#12. Wycinanie prowadnic po których jeździły będą szuflady. Materiał to popularna na forum sklejka z dziurą w środku:)

#13. Trasowanie rozmieszczenia prowadnic.

#14. Łączenie standardowo na klej + wkręty.

#15. Na koniec płyty z zamontowanymi prowadnicami. Następnym krokiem będzie zrobienie korpusów szuflad.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2017, 22:22:14 czas Polski »

#16. Szafeczka kolejny raz wstępnie zmontowana, zamontowałem również tymczasowo plecy.

#17. Szuflady. Połączenie sklejki + paneli podłogowych. Łączone za pomocą kleju, nie przewiduje tutaj dużych obciążeń więc powinny dać spokojnie radę. Tarcza po tym projekcie jedzie do ostrzenia:)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2017, 20:59:52 czas Polski »

#18. Korpusy mniejszych szuflad skończone. Przy ich budowie popełniłem dwa błędy. Po pierwsze trzecia szuflada od góry jest o 2 cm wyższa od pozostałych. Po drugie szuflady są trochę za głębokie przez co po maksymalny wsunięciu wystają o około pół centymetra. W związku z tym będę musiał przerobić plecy, tak aby były montowane od zewnątrz, bądź wymyślić jakieś inne rozwiązanie.

#19. Ostatnie dwie szuflady zostały również przygotowane i aktualnie kleją się. Przy okazji świetnie widać jak sztywny jest profil w czerwonych ściskach z Lidla:)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2017, 20:02:22 czas Polski »

#20. Do wzmocnienia korpusu wykorzystam wycięcie kątowniki, które zostaną zamocowane na klej i wkręty.

#21. Korpus i szufladki przygotowane. Następnym etapem będzie malowanie całości.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2017, 18:17:21 czas Polski »

#22, Poskładałem ponownie szafkę w całość. Dodałem ograniczniki dla odkurzacza w podstawie, wieszak na beczkę a w górnej półce wyciąłem otwór aby beczka chowała się trochę dalej niż odkurzacz. W takim ułożeniu nie będzie utrudniała dostępu do włączników i gniazdka w odkurzaczu.

#23. Widok z drugiej strony.

Ps. W którym miejscu( beczki, cyklonu) najlepiej rozszczelnić aby tak nie zasysało beczki,  pracuje z otwartym wylotem na końcu rury odkurzacza( tak mała dziurka której szczelinę można regulować) ale niestety dalej zasysa nawet bez zakrywania końcówki rury.