21 Czerwca 2026, 04:47:56 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do frezarki  (Przeczytany 7707 razy)

Offline a3756

Odp: Stolik do frezarki
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2014, 09:02:33 czas Polski »
ja też dołącze doo pytania gdzie kupiłeś dociski. Wiem że można zrobić ale jak by cena nie była powalająca.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2014, 09:28:13 czas Polski »
Dociski kupiłem na allegro tu link http://allegro.pl/docisk-przesuwny-z-absu-i3987595432.html tylko to było kiedyś nie za takie pieniądze , a co do grzania się frezarki nie odnotowałem tego problemu. Kolejna rzecz to komora pod frezarką i podnośnik to powiem tak nie przeszkadza mi to że zabiera to miejsce tak jak jeden z kolegów napisał wrzucam tam wszystkie przedmioty którymi w danej chwili pracuje, co do pylenia to krążki którymi pracuje są wykonane do każdego frezu który posiadam oddzielnie tak więc naprawdę mało urobku dostaje się pod spód , najwięcej przy frezie do płycin ale nie ma tego aż tyle żebym musiał co chwilę wybierać wióry po prostu tylko pył się dostaje, testowałem kilka opcji podłączenia rury odkurzacza do prowadnicy i powiem tak , było boczne położenie i skośne wynik taki, że nie odprowadzało dobrze urobku, więc podłączenie górne wchodziło w grę i osiągnąłem zamierzony efekt, najprawdopodobniej podłączę odciąg fabryczny montowany do stopy frezarki tylko muszę go zmodyfikować. A co do unoszenia frezarki za pomocą lewarka to rozwiązanie to ma swoje uzasadnienie z uwagi na podparcie dolne frezarki, hitachi ma delikatny luz na prowadnicach stopy frezarki, wykonanie unoszenia za pomocą śruby gwintowanej przepuszczonej przez stolik wymusza jej montaż z prawej lub lewej strony frezarki i podczas podnoszenia powoduje jej delikatną zmianę konta względem stopy , początkowo gdy testowałem było to wykonane i efekt był jak napisałem, dlatego zdecydowałem się na podnośnik który podpiera symetrycznie frezarkę i nie powoduje jej skoszenia.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2014, 10:58:08 czas Polski »
No i wszystko klarownie wyjaśnione :) Tak jak obiecałem daję zasłużonego + za wykonanie i przemyślane rozwiązania (pod tę konkretną maszynę - patrzcie post wyżej).

Offline Simon

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marca 2014, 23:35:10 czas Polski »
Wykonanie mistrz. Bardzo mnie zmotywował Twój projekt. Sam muszę takie coś stworzyć. Zostawiam plusa.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lutego 2015, 12:59:33 czas Polski »
Jak rozwiązałeś upierdliwość wymiany frezów? Ja mam frezarkę wsadzaną od góry i jak wymieniam frezy to ją wyciągam po prostu.

Ale jak mam wsadzaną od góry to nie mogę zrobić regulacji wysokości jak u ciebie bo mi frezarkę wypchnie. Myślałem o regulacji głębokości za pomocą śruby, ale mam tak samo jak u Ciebie - frezarka się na prowadnicach będzie klinować. Czy po ustawieniu wysokości frezu blokujesz frezarkę jej fabryczną blokadą?

Offline Jakub82

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lutego 2015, 17:23:16 czas Polski »
Frezarka wisi pod płytą, ale jak wykonasz sobie blacik do którego zamontowana jest frezarka  - mocowany do blatu głównego to i tak powinieneś go przykręcić. Wymiana frezów po pełnym opuszczeniu frezarki pod blatem, mam też przedłużkę, le ma bicie delikatne i nie stosuję. Na prowadnicach nic się nie klinuje.Z podnośnikiem chodzi płynnie, przy frezowaniu zawsze używam blokady która jest na frezarce.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lutego 2015, 17:32:37 czas Polski »
możesz coś więcej o przedłużce?
gdzie jak za ile :D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lutego 2015, 17:45:06 czas Polski »
hitachi ma delikatny luz na prowadnicach stopy frezarki, wykonanie unoszenia za pomocą śruby gwintowanej przepuszczonej przez stolik wymusza jej montaż z prawej lub lewej strony frezarki i podczas podnoszenia powoduje jej delikatną zmianę konta względem stopy , początkowo gdy testowałem było to wykonane i efekt był jak napisałem, dlatego zdecydowałem się na podnośnik który podpiera symetrycznie frezarkę i nie powoduje jej skoszenia.

Chodziło mi o te słowa dokładnie - przy lewarku się nie klinuje, ale przy śrubie z jednej strony miałbym to samo co zauważyłeś.

Teraz jak będę robił adaptację frezarki w nowym stoliku to chyba zrobię podobnie jak Ty z tym lewarkiem, bo wyciąganie całej maszyny żeby podnieść/opuścić o 0,5 mm to jest mordęga.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Lutego 2015, 17:45:44 czas Polski »