20 Kwietnia 2026, 20:14:51 czas Polski

Autor Wątek: Zdejmowanie dużych maszyn z palety.  (Przeczytany 6114 razy)

Dentarg

• Gość
Zdejmowanie dużych maszyn z palety.
« dnia: 28 Listopada 2017, 15:50:12 czas Polski »
Niedługo ma do mnie przyjechać maszyna od Hammera.

Wiem, że przyjdzie na palecie. Widziałem, że Jarek miał w warsztacie Hammera A3-26 na palecie, a potem na kolejnym filmiku niestety już bez i nie pokazał jak zdejmował.

Jaki jest na to patent? Maszyna 355kg wedle instrukcji obsługi.

pzdr,

mily68

• Gość
Odp: Zdejmowanie dużych maszyn z palety.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2017, 16:01:22 czas Polski »
Jarek ma do dyspozycji paleciaki i być może też widlaka.
Innym sposobem są pasy transportowe i kilku chłopa (ważne, żeby założyć też pasy na brzuchy coby przepukliny nie wywaliło), koparka jako dźwig, auto z HDS'em, wciągarka z odpowiednim udźwigiem itp.
W ostateczności można próbować stoczyć maszynę na rurach podkładając coś żeby uzyskać odpowiednią wysokość podłoża.
Uwaga na palce (patrz Kozio)!

Offline Filip

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2017, 16:04:00 czas Polski »
Pewnie bez ciężkiego sprzętu zostaje jedynie kombinacja.
Ściągaliśmy we trzech grubościówkę (500 kg) z busa. Kantówki, pasy, cuda na kiju. Ale stoi na miejscu. :D
Zorganizuj sobie ludzi i powoli ją zsuńcie po deskach. Ostrożnie, z głową i uwaga na paznokcie.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2017, 16:27:14 czas Polski »
A3-26 we trzech zsunelosmy po  deskach z palety bez wiekszych przygod. Sama maszyna na palecie wiechala do warsztatu na paleciaku nalezacym do firmy transportowej, ktora przywiozla przesylke.
Glowny problem polegal na tym, ze posadzka jest ze 30 cm powyzej gruntu - ale rampa sklecona z osb zalatwila sprawe.   

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2017, 16:47:05 czas Polski »
My też, ale to cholernie ciężka i niebezpieczna robota.
Ja bym zostawił na palecie.
Mam tak u siebie grubościówkę zostawioną  - w razie potrzeby można paleciakiem przestawić

P.S.
To było do wpisu Filipa
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2017, 16:53:44 czas Polski wysłana przez marcin6391 »

Offline leeching

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2017, 17:15:15 czas Polski »
Wystarczy dobry podnośnik samochodowy i mocne deski. Podważasz lekko jedną stronę maszynt, deseczka, drugą stronę, deseczka i potem wyjazd z paletą, na koniec deseczki do obniżania.

Offline Filip

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2017, 17:17:47 czas Polski »
Moją Remę DPSA 35 ogarniałem kurierem. Zamówiłem auto z rampą, ale oczywiście firma kurierska wie lepiej i przywieźli mi ją przedłużanym Ducato. Zładowaliśmy ją na składzie budowlanym, bo tam miałem dostęp do widlaka. Ale sprzęt bez papierów i właściciel bał się wyjechać za plac. Ręczny sztapler i jazda, lekko 500 metrów było, nawet kawałek po drodze krajowej. Najgorzej zjechać z krawężnika, potem już z górki. :D

W sumie maszyna na palecie ma swoje plusy, zwłaszcza jak duże elementy obrabiasz, a mało miejsca w warsztacie. Zawsze możesz przestawić paleciakiem.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2017, 17:35:11 czas Polski »
I ciszej jest. Mniej sie drgania rozchodzą.
Sprawdzałem na strugarce.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2017, 17:48:51 czas Polski »
a331 sam ściągnąłem z palety troche zabawy kombinacji Ale da się

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2017, 18:09:18 czas Polski »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2017, 18:09:37 czas Polski »
Też się zastanawiałem, żeby na palecie zostawić, ale że jestem nikczemnego wzrostu (jak mawia Makłowicz) to prawdopodobnie będzie dla mnie za wysoko. Dlatego przygotowuje się na konieczność zdjęcia.

Będzie trzeba z sąsiadami ogarnąć.

@piotrekamg: jak sam to ogarnąłeś? Sam? Zero pomocy innych osób? Używałeś jakiejś cieżkiej maszynerii?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2017, 18:17:50 czas Polski »
Widzę, AvE nie zawodzi, ale nie mam 90% z użytych przez niego sprzętów. Co prawda maszyna lżejsza, ale jednak.

Offline freqqone

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2017, 18:20:43 czas Polski »
Ja swoją ADM320 tez sam z palety ale to polegało na miejscowym podwazeniu i przykrecaniu kółka i tak każde po kolei. No ale u mnie ciasno i strugarka musi być mobilna.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2017, 20:27:56 czas Polski »

tutaj masz pokazany sposób na przestawianie ciężkich maszyn, zdjąć z palety też można w ten sposób

Offline Arek15

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2017, 20:40:30 czas Polski »
ja gruboścówkę sciągałem ciągnikiem z zamontowanym turem(ładowaczem przednim). wszystko sobie wisiało na pasach transportowych. ciągnik zakopał się 10m przed garażem i był zonk:) położyłem wszytsko na fosztach 5 cm sosna i podważając rurą przepychałem. ja miałem sprzęt używany więc mi nie zależało czy lakier gdzieś odpryśnie.