13 Maja 2026, 18:39:07 czas Polski

Autor Wątek: Szafki warsztatowe  (Przeczytany 8628 razy)

Offline Lauter

Odp: Szafki warsztatowe
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:39:43 czas Polski »
Właśnie myślę o odciągu, ale chcę kupić od razu taki pod instalację odciągową. Te powyżej mogą być za słabe.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudnia 2017, 11:30:47 czas Polski »
Myślę by zrobić jakieś okienka zaklejone np. pleksą by widzieć zapełnienie.

Offline Lauter

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Grudnia 2017, 08:23:53 czas Polski »
Ogień się pali, powoli robi się cieplutko więc czas wziąć się do roboty. Korpusy szuflad zrobiłem z płyty, ale starałem się wycinać takie kawałki z oklejonym brzegiem. Całość skręcona na zwykłe wkręty. Prowadnice jak i całe to przedsięwzięcie w oparciu o materiały z recyklingu, a więc odzysk prowadnic rolkowych z mojej starej komody. Stała u mnie w domu 25 lat i pewnie jeszcze trochę posłuży w warsztacie jako dawca organów  ;). Fronty zostały przeszlifowane więc czas na malowanie wszystkiego. Wiem, że może się to wydać lekką przesadą ale chcę, by to wyglądało estetycznie. No i myślę, że farba zabezpieczy nieoklejone brzegi płyty przed wilgocią.

Offline Lauter

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudnia 2017, 16:35:49 czas Polski »
Ok drzwiczki sobie leżą w ściskach, bo brzegi oklejam listewkami. Przyszedł czas na klamki. Trochę się wahałem, czy nie kupić jakiejś taniochy na alledrogo, no ale w końcu jak to ma być projekt a'la recykling, stanęło na samoróbkach. Wyciąłem więc i przestrugałem listewki z sosny o wymiarach 16mm/16mm i skleiłem 3 kawałki. Po związaniu i wyschnięciu przeszlifowałem na szlifierce taśmowej zaokrąglając brzegi. Efekt średnio mi się podoba po pierwszym malowaniu, ale mam w głowie jeszcze jedną opcję.

Offline Lechu

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Grudnia 2017, 16:17:49 czas Polski »
Hej Lauter. Podsunąłeś mi dobry pomysł z tym wykorzystaniem płyty wiórowej z recyklingu. W sumie po pomalowaniu nie ma znaczenia jak to wyglądało wcześniej. Farba dobrze trzyma? Matowiłeś wcześniej papierem ściernym żeby zwiększyć przyczepność?

Offline Lauter

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Grudnia 2017, 21:08:02 czas Polski »
Emalia ftalowa dobrze trzyma, trzeba tylko przetrzeć jakąś benzyną ekstrakcyjną. Obeszło się bez matowienia.

Offline Lauter

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Stycznia 2018, 20:33:44 czas Polski »
Święta, praca, szkoła i tak trzy tygodnie z głowy. Żeby nie było, że się obijam. Zrobiłem uchwyty meblowe. Każdy to trzy kawałki sosnowej listewki o przekroju 2cm/2cm sklejone razem. Kształt nadałem frezem, frezując "w poprzek". Potem zaokrągliłem brzegi. następnie dwie warstwy emalii. Całość czeka na wyschnięcie i złożenie. Wciąż zastanawiam się nad blatem, niestety płyta powoli się kończy, drewna tez mi trochę szkoda, bo wolałbym przeznaczyć je na inne projekty. Sory za zdjęcia robione kartoflem.

Offline Lauter

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Stycznia 2018, 17:34:35 czas Polski »
Jeszcze tylko blat...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:12:54 czas Polski »
Pięknie jest

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:45:29 czas Polski »
Staranna robota. Tylko na tym ciemnym lakierze bardzo będzie znać kurz, którego w warsztacie nie brakuje.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:51:30 czas Polski »
Wstawił bym to do salonu

Offline Lauter

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:55:31 czas Polski »
Dzięki. Teraz tez widzę, że kurz siada. Plus jest taki, że tnę, szlifuję itp dwa pomieszczenia dalej. Blat planuję zrobić z trzech kawałków starego blatu kuchennego. Myślicie, że łączenie ich za pomocą pocket holes ma sens?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Stycznia 2018, 21:24:47 czas Polski »
Nie!

Daj kołki lub lamelki i złącza do blatów kuchennych.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Stycznia 2018, 22:31:35 czas Polski »
Ladnie wyszlo

meridox

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Stycznia 2018, 10:12:20 czas Polski »
szafki naprawdę bajka :) a że ciemne i kurz widać to też dobrze bo jak będzie w oczy kuł to częściej będzie się sprzątać i będzie czyściej ;)