13 Maja 2026, 19:38:27 czas Polski

Autor Wątek: Szafki warsztatowe  (Przeczytany 8631 razy)

Offline Lauter

Szafki warsztatowe
« dnia: 05 Grudnia 2017, 13:36:51 czas Polski »
Po remoncie przyszedł czas na organizację warsztatu. Na pierwszy ogień idą szafki na narzędzia. Na szybko zrobiony projekt w skechupie. Kształt szafek podyktowany istniejącym cokołem.

Offline Lauter

Odp: Szafki warsztatowe
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:41:01 czas Polski »
Materiał to stara płyta wiórowa, której mam dosłownie tony oraz stare sosnowe deski podłogowe. Formatowanie za pomocą zagłębiarki i pilarki stołowej. Skręcanie-zwykłe wkręty fosfatowane, szpachlowanie ubytków w widocznych miejscach i malowanie śnieżką supermal w kolorze szary jasny. Sorry za jakość zdjęć.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2017, 13:43:13 czas Polski wysłana przez Lauter »

Offline Lauter

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:42:51 czas Polski »
Rama od frontu z drewna sosnowego, struganego na wymiar 2cm/4cm. Listewki łączone za pomocą kleju wikol i pocket holes. Niestety nie mam za wiele zdjęć z tego etapu. Tak na tę chwilę się prezentują.

Offline Lauter

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:47:11 czas Polski »
I kolejne zdjęcie

Offline Jakacor

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:37:06 czas Polski »
Ladnie.
Czy ramki nie wchodza czasem w swiatlo szafek? Nie beda blokowac prowadbic od szuflad? Czy moze szuflady beda wezsze tak zeby nie haczyky o ramki?

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:50:53 czas Polski »
Jeszcze nie skończone a już mi się podoba.
Bardzo ładnie i pomysłowo.

Offline look_as

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2017, 15:13:57 czas Polski »
Elegancko wykorzystany materiał + świetny pomysł z ramkami z drewna. Prezentuje się naprawdę ładnie! Jaki pomysł na blat?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:06:50 czas Polski »
Szczerze mówiąc wolał bym szuflady na górze.
Poza tym bardzo fajnie to wygląda!

Offline fantomas40

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:14:32 czas Polski »
Elegancja francja , super wykorzystane płyty meblowe. Co tu dużo mówi podoba mi się

Offline Strużyn

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:32:01 czas Polski »
Super i jeszcze chciało Ci się malować. Ta farba to olejna, czy specjalna do płyt/drewna ? Na jakich zawiasach będą drzwiczki wisiały ?

Offline Lauter

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:08:18 czas Polski »
Kozio też chciałem szuflady na górze ale trochę wymusił to kształt korpusów, szuflady na dole będą na rzadko używane rzeczy. Co do szuflad na drobne pierdoły to jeszcze myślę zrobić inne szafki, bo miejsca jest sporo do wykorzystania. Jakacor ramki będą równo z wnętrzem szafki, więc nie będzie problemu z prowadnicami. Strużyn-tak to zwykła najtańsza śnieżka olejna. look_as blat myślę zrobić z wiórówki z wierzchu przykrytej mdfem (na to już będę musiał się szarpnąć), obramowany listewkami z drewna. Uff
Tak na szybko dzisiaj szlifowanie i frezowanie brzegów.

Offline Lauter

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Grudnia 2017, 08:30:22 czas Polski »
Trochę mało czasu miałem ostatnio, ale robota powolutku się posuwa. Przy okazji powstało kilka innych korpusów. Kombinowałem, jak zrobić fronty, padło na wiórówkę z odzysku z brzegami oklejonymi listewkami sosnowymi. Przy okazji zrobiłem na szybko sanki. Ukośnica parkszajsa padła a nie było czym robić cięć poprzecznych. Jeszcze tylko odciąg by się jakiś przydał bo taka praca w pyle to jakiś armagedon.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Grudnia 2017, 09:13:51 czas Polski »
Jeszcze tylko odciąg by się jakiś przydał bo taka praca w pyle to jakiś armagedon
Mam odciąg coś na ten styl - powiem że do piły stołowej jest całkiem niezły - wszystko co leciało za piłę teraz ląduje w odciągu, może parę % idzie tarczą w górę ale ogólnie jest sporo lepiej. Do grubościówki za pewne jest za mały i co dwie deski będę musiał go opróżniać.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Grudnia 2017, 09:28:18 czas Polski »
A mnie się podoba, że recykling pełny jest i to jest super bo płyta nie poniewiera się po składowiskach a dostaje drugie życie:)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:28:05 czas Polski »
też mam ten odciąg i mam małą Julowską grubościówkę i też z niej daje rade bez problemów , tylko mój ma 1300W a widziałem też innej mocy. Co do dwóch desek nie jest tak źle śmiało więcej przerabia zanim się zapełni :)  plus jest taki że nie trzeba specjalnych worków do niego a minus że nie widać kiedy się napełnia , dopiero widać jak już jest na maxa pełen i ściska się wąż