13 Czerwca 2026, 19:17:57 czas Polski

Autor Wątek: Odciąg do strugarko - grubościówki  (Przeczytany 6038 razy)

Offline vegelus

Odciąg do strugarko - grubościówki
« dnia: 05 Grudnia 2017, 22:16:31 czas Polski »
Witam
Stałem się właścicielem strugarko - grubościówki Bernardo ADM 260. Po lekturze forum odnośnie tej strugarki wiem, że bez odciągu ani rusz.
Moje pytanie brzmi jakiej wydajności (ciśnienia) powinien być odciąg aby to miało ręce i nogi. Docelowo chciałbym w miejscu gdzieś koło heblarki go umiejscowić na stałe i podłączyć resztę urządzeń (piła, ukośnica itd). Warsztat odwiedzam hobbystycznie ale wszędobylski pył mnie dobija.
Zastanawiam się na urządzeniem firmy CORMAK FM 300 z opcją dokupienia w przyszłości filtru przeciwpyłowego Filtr pyłowy do FM300 i FM300S https://www.cormak.pl/filtr-pylowy-do-fm300-i-fm300s/produkt-1272. Czy ten filtr spełni moje oczekiwania eliminacji pyłu z maszyn i urządzeń, czy być może jest to droższa wersja worka?

Czy takie urządzenie wystarczy do wyżej wymienionych maszyn czy może za silny za słaby. Warsztat ma około 50m2 a najdłuższa rura będzie miała około 7m.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Odciąg do strugarko - grubościówki
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2017, 22:28:48 czas Polski »
U mnie daje radę ogarnąć odciąg o parametrach :
wydajność powietrza -2800m3/ godz
podciśnienie 1500 Pa

Offline hafen

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2017, 13:51:07 czas Polski »
Wojtku..Jesli powaznie traktujesz swoj pobyt na forum zapraszamy do powitalni.
Na pewno bedzie do Ciebie sporo pytan ws. maszyn Bernardo wiec pomoc techniczna byla by bardzo mile widziana.

PS. Mam ten ASA 3500 (lub tez bardzo podobny model) i ze strugarka daje rady. Trzeba pamietac, zeby regularnie czyscic gorny worek bo szubciutko sie zasyfia i odciag prawie nie ciagnie.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2017, 13:53:06 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudnia 2017, 13:51:25 czas Polski »
A jakbys sie Wojtku przedstawil w odpowiednim dziale, zgodnie z regulaminem, ktory zaakceptowales przy rejestracji - my moglibysmy powitac Ciebie.

Wiesz, taki mamy tu zwyczaj i to dla nas wazne.

Offline hafen

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia 2017, 13:53:46 czas Polski »
Bardzo chętnie - już to robię ;)

Offline vegelus

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2017, 01:10:35 czas Polski »
Mam pytanie odnośnie filtrów pyłu które można nałożyć na worek lub zamiast worka. Czy to zdaje egzamin?
Docelowo chciałbym aby to był odciąg centralny z maksymalną filtracją. Obecnie wszędobylski pył mnie dobija a że to hobbystyczny warsztacik gdzie bywam kilka razy w miesiącu a "syf" robi się niemiłosierny i niesie się na dom (warsztat w piwnicy otwartej na dom oddzielonej tylko drzwiami do warsztatu).

W planach mam zakup w niedalekiej przyszłości czegoś takiego http://www.hafen.pl/produkty/wklad-filtra-fp-do-dc-dc-dc-e,53,3,1561.
Czy to zdaje egzamin czy raczej w tych pieniądzach szukać innego rozwiązania?

A może ktoś ma taki niewielki odciąg do sprzedania?