29 Kwietnia 2026, 20:23:00 czas Polski

Autor Wątek: Budowa krzesła.  (Przeczytany 7774 razy)

Offline Stasiek

Budowa krzesła.
« dnia: 07 Grudnia 2017, 17:24:03 czas Polski »
Cześć. Pomysł pojawił się już jakiś czas temu. Ale nie mogłem się przemoc, zdecydować i nie byłem pewien czy dam sobie z tym radę. Jako, że zbliżają się święta i moja piekniejsza połowa zaproponowała dłuta w prezencie, więc trzeba będzie się wziąć za krzesła. Hm.. Docelowo 4 krzesła do kuchni całe drewniane, oraz ok 6-8 do salonu.
Mają być proste, drewniane, solidne. Niestety nie przemawiają do mnie krzesła które można kupić za ok 110 zł (są takie u rodziców i niestety jakośc wykonania daje wiele do myślenia). Nie wiem czy droższe są lepsze, nie wiem też ile mogą kosztować takie krzesła u stolarza. Wiem, że chciałbym zrobić sam.
Jeżeli ktoś ma jakieś materiały odnośnie robienia krzeseł, robienia czopow prostymi narzędziami, bądź jakimiś sposobami nie wymagającymi sprzętu z warsztatu Jarka  oraz gniazd, to proszę załączać, wysyłać, wszystko się przyda. W załączniku orientacyjne, poglądowe zdjęcia.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Budowa krzesła.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2017, 18:29:02 czas Polski »

robienia czopow prostymi narzędziami
Piła, dłuta
oraz gniazd
Dłuta
Jako, że zbliżają się święta i moja piekniejsza połowa zaproponowała dłuta w prezencie, więc....
Więc jest to dobry pomysł, aby Mikołaj przyszedł wcześniej :P

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2017, 18:34:30 czas Polski »
Przy gniazdach warto większość materiału wybrać wiertarką bądź frezarką (w sensie wiercić "dziury") i dopiero po tym uruchomić dłuta. Można też użyć samej frezarki a czopy zaokrąglić żeby zgadzały się z gniazdami.
Naprawdę internet pełen jest filmów jak wykonać mortise i tenons na 1000 sposobów. Ile z nich już obejrzałeś?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2017, 19:02:47 czas Polski »
Dobre krzesło nie łatwo  zrobić.
Ta konstrukcja ze  zdjęcia solidnie wygląda ,ale to tylko wygląda

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:12:50 czas Polski »
Można zrobić bez elektronarzędzi narzędziami ręcznymi, tak jak moje piwniczne wypociny.
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/krzeselko-dla-4-latka/15/
Lecz jeśli masz pilarkę, piłę taśmową,wiertarkę stacjonarną, dłuta i dobre suche drewno nie powinieneś mieć problemów. Wybierasz sobie wzór, rozrysujesz na poszczególne elementy i do dzieła. Ważne jest abyś był w miarę dokładny i wiedział co kiedy robić. Ja miałem w końcówce problemy, źle zacząłem, nie spytałem i przez to nie wyszło dobrze bejcowanie. Krzesełko dale żyje, wytrzymało wizytę wnuczki, teraz robi za taboret do zakładania butów. Jak by co to służę zawsze poradą i pomocą. Trzymam kciuki.

Offline MarekET

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2017, 23:39:01 czas Polski »
Czekałem aż ktoś wrzuci pomysł z krzesłami i sam się czegoś przy tej okazji poduczę .
Tylko co do tego zdjęcia to już zauważyłem mały problem tylne nogi są zbyt proste a oparcie odchylone do tyłu , to co się orientuję to jest błąd . Tylne nogi powinny być wygięte pod pewnym kątem do tyłu i chyba dalej niż odchylenie oparcia , przednie też powinny być lekko przesunięte do przodu na dole .

Przydał by się jakichś fachowiec co by podał kąty odpowiednie do tych odchyleń nóg i oparcia krzesła .

Z tego co wiem krzesła z prostymi nogami to proszenie się o fikołek do tyłu , tym bardziej w takim wypadku jak na zdjęciu z odchylonym oparciem do tyłu a prostymi tylnymi nogami , chyba że zdjęcie tak to zdeformowało a wszystko było dobrze zrobione bo i tak może być .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2017, 23:47:53 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline Stasiek

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2017, 10:16:52 czas Polski »
Dobre krzesło nie łatwo  zrobić.

To podpowiedz jaka  konstrukcja będzie stabilna?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2017, 11:57:51 czas Polski »
Brak łączyn dolnych nóg .Jak wyobrażasz sobie trwałe połączenie nóg z siedziskiem patrząc od  frontu (z boku to można dać czop).
jaka gwarancja   nie zwichrowania siedziska z pełnego materiału  ,co zaskutkuje kolebaniem się nóg.
Może sie mylę?

Offline krit 6

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2017, 15:54:27 czas Polski »
zdjęcia to już zauważyłem mały problem tylne nogi są zbyt proste a oparcie odchylone do tyłu
Pewnie chodzi Ci o moje zdjęcie, tak, faktycznie oparcie jest odchylone do tyłu, ale stabilność krzesła na tym nie ucierpiała. Nie jest ono chybotliwe i nie przewraca się, ot po prostu tak ma być i już . Na poparcie tego kilka innych  konstrukcji:
http://www.meble.slask.pl/zdjecia/krzeslaistoly/1d.JPG
http://mebeltom.pl/734,stol-cztery-krzesla-zgrabna-ozdobna-secesja.html
Widocznie ten styl tak został zaprojektowany, i robiąc coś aby było zakwalifikowane do danego stylu trzeba się temu podporządkować.
Brak łączyn dolnych nóg .
To jest poważny problem.  W moim krześle są łączyny dolne, ale tylko dwie. I to jest minimum. Muszą być na tych parach nóg. Ale najlepiej żeby były cztery. A tak wiecznie będzie problem, będą się nogi rozłazić, i mogą popękać czopy, a wtedy to już tylko recykling.

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2017, 17:21:33 czas Polski »
taktycznie miałem ten wątek obserwować :)  Hoker do pracy w niedalekiej przyszłości

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2017, 20:11:53 czas Polski »
To że pochyłe oparcie to  dobrze ,bo o wiele wygodniej  się siedzi niż  na prostym,i wygląd ładniejszy.
Będziesz robił daj  szkic ,to będziemy debatować :) -ważne to wytrwałość i dążenie do celu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2017, 20:15:15 czas Polski »
Pytanie : Czy klejonka na siedzisko nie powinna być zrobiona " na krzyż" ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2017, 20:24:56 czas Polski »
Pytanie : czy  siedzisko może być z tak grubej klejonki  ?

Offline krit 6

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudnia 2017, 20:47:30 czas Polski »
A jeśli się boisz połączeń wpustowych to zawsze można inaczej , nie koniecznie lepiej ale też dobrze

;D ;D

Offline Stasiek

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudnia 2017, 21:04:07 czas Polski »
Pytanie : Czy klejonka na siedzisko nie powinna być zrobiona " na krzyż" ?
Jak to na krzyż?

Kolego Kritt, nie, kołki nie wchodzą w grę. Chcę iść do przodu, nauczyć się czegoś nowego. Krzesła i czopowanie, będzie dobrym wyzwaniem 😁
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2017, 21:15:25 czas Polski wysłana przez Stasiek »