28 Kwietnia 2026, 16:55:46 czas Polski

Autor Wątek: Jaka piła do cięcia plastrów?  (Przeczytany 23168 razy)

Offline jerry56

Jaka piła do cięcia plastrów?
« dnia: 10 Grudnia 2017, 22:04:58 czas Polski »
Witam, mam następujący problem - szukam dobrej piły (lub innego urządzenia) które pozwoli mi na dokładne cięcie plastów z drzewa.

Chodzi o coś takiego:

plastry o różnej średnicy i grubości, czasami dość cienkie - ok 1cm. Ważne aby cięcie było możliwie jak najdokładniejsze, bez mocnych uszkodzeń w korze i rdzeniu (potem to szlifuje na gładko i jest nie co roboty).

do tej pory ciąłem to piłą spalinową hq o dość dużej mocy, pień solidnie przymocowany - i daje jako tako rade ale po łańuchu piły są mocne ślady i sporo roboty potem w szlifowanie. Ręczna piła która mam (jakaś tania marketówka) jest dokłądniejsza ale nią jedynie cieńsze kawałki potne.

Może być to oczywiście ręczna piła, jeśli da sobie rade z np. 25-30cm akacją, dębem. w większości właśnie liściaste sobie tne.

możecie coś polecić do takiej pracy?

Offline Jureq

Odp: Jaka piła do cięcia plastrów?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2017, 23:05:18 czas Polski »
zrób sobie stelaż do piły łańcuchowej i jakość się poprawi, coś jak to tylko masywniejsze: https://www.youtube.com/watch?v=7RCB-gjpfDE
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2017, 23:06:25 czas Polski »
Jarek ostatnio nagrał film jak robi plastry na taśmowej

Offline vitter

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2017, 21:26:44 czas Polski »
Jaki budżet masz do zainwestowania ??
Dobra taśmówka to wydatek powyżej 5-7 tys.
Można zrobić prowadnice do spalinówki
Można kupić pilę japońską ramową
np taką  https://dluta.pl/ciecie/pily-ramowe/
i dorobić prowadnicę
tylko pytanie czy chcesz zasuwać ręcznie ??

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2017, 22:15:36 czas Polski »
Możesz spróbować piłą szablastą z odpowiednio długim brzeszczotem do drewna.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2017, 23:45:02 czas Polski »
Jeśli mowa o plasterkach to i owszem, ale do czegoś większego lisi ogon podobnie jak wyrzynarka nie bardzo się nadają. Nie mają prowadzenia drugiego końca, a brzeszczot podczas cięcia potrafi nieźle pływać na boki.
Stelaż też nie za wiele się nada, bo jak autor już wspomniał po zębach zostają spore ślady. Trzeba by to na planer i frezarką zjechać.
Najlepsza to chyba jednak taśma by była, a jesli to nie jest robota na akord to może jakaś Julowa styknie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Grudnia 2017, 09:42:24 czas Polski »
Jeszcze może ukośnicą na dwa razy ciąć...
Przy większej tarczy może się udać.
Lepsze to niż spalinówką

Offline wojo72

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:23:08 czas Polski »
Piłą wahadłową inaczej kołyskową do ciecia drewna opałowego można by ciąć takie plastry do średnicy 25-27 cm, jakość powinna być sporo lepsza niż po łańcuchowej. Takie piły z dużą tarczą ok. 600- 700 mm są dosyć drogie ale można zmajstrować samemu bo konstrukcja jest prosta.

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:23:37 czas Polski »
Z ukośnicą to chyba problem trzymać jedną płaszczyznę przy obu cięciach.

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2017, 21:05:10 czas Polski »
szukam dobrej piły
najlepsze są piły japońskie, ale ręcznie trudno będzie Ci uciąć taki plaster. Proponuję piłę do cięcia poprzecznego typu twoja-moja, a jak brzydko wyjdzie przestrugać strugiem i będzie git ;D

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Grudnia 2017, 21:21:48 czas Polski »
Może być to oczywiście ręczna piła, jeśli da sobie rade z np. 25-30cm akacją, dębem. w większości właśnie liściaste sobie tne.

Ręczna  -  to kabłąkowa z dobrym  brzeszczotem do mokrego  drewna i do tego korytko prowadzące

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudnia 2017, 22:15:07 czas Polski »
Jeśli mowa o plasterkach to i owszem, ale do czegoś większego lisi ogon podobnie jak wyrzynarka nie bardzo się nadają. Nie mają prowadzenia drugiego końca, a brzeszczot podczas cięcia potrafi nieźle pływać na boki.
Jak tniesz w prowadnicy to brzeszczot nie ma prawa zejśc z lini cięcia .