04 Maja 2026, 16:22:56 czas Polski

Autor Wątek: Mini pilarka stołowa - amatorska budżetówka za 300pln  (Przeczytany 4376 razy)

Offline endrzer

Mini pilarka stołowa - amatorska budżetówka za 300pln
« dnia: 11 Grudnia 2017, 23:24:24 czas Polski »
Cześć,
wiem, że jest trochę otwartych postów w podobnej tematyce, ale przeglądam forum i nic nie mogę dopasować pode mnie ;)

Więc zacznę od początku. Mam małą, cudowną córeczkę i chciałbym dla niej domki dla lalek składać  ::)
Potrzebuję sprzętu, żeby podziałać w temacie. Doświadczenie nieduże. Trochę godzin spędziłem u wujcia jako pomagier w stolarni  ;D

Materiał jaki sobie wybrałem, to płyta mdf (12mm) - taką grubość da się już składać na kołki.
Potrzebuję jakiejś mini pilarki stołowej gdzie potnę płytę wg. wymagań.
Do tego jakieś prace na sklejce dojdą.

Wymagania i oczekiwania
- Pewnie to będzie 3-4 razy w roku odpalane na weekendowe prace.
- Z racji tego, Chciałbym wydać ok. 300pln.
- Kąty cięcia 90 i 45, nie przewiduję jakiś grubych elementów, wolałbym mniejsze a dokładniej.
- Rozmiar maszyny nie jest bez znaczenia - będę to musiał upchnąć w piwnicy ;)
- Z drugiej strony nie chciałbym też jakiegoś mikro blatu. Celuję, że często będę ciął paski o  szerokości 20-25cm.
- Tarcza do cięcia skleejki, płyt mdf, listewek drewnianych, itp.

Możecie polecić coś konkretnego? Jest sporo maszyn w kwocie 200-300pln: jakieś Einhell p TC-TS 820 800W, Gude TK2400 P i inne MacAllistery   ;D

PS: Pan w Obi powiedział, że sprzętem z jego sklepu za 240pln dam radę to wszystko porobić, tylko bym musiał tarczę wymienić z większą ilością zębów (do mdf i sklejki) - jakąś  za ok. 50pln.

Nożyk

• Gość
Odp: Mini pilarka stołowa - amatorska budżetówka za 300pln
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2017, 00:45:24 czas Polski »
W tych piniondzach to nie wiem czy można mówić o dokładności.
A może pilarka ręczna i pod stolik ją wsadzić. ;)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2017, 00:57:44 czas Polski »
Jak napisał Nożyk w tej kwocie nie znajdziesz nic fajnego , co najwyżej dobrej ( a nawet bardzo dobrej ) klasy piłę ręczną ;D
Ja bym się od einhela trzymał z dala .
Jeśli nie możesz przeznaczyć więcej szukałbym pilarki ręcznej i pod stolik .

Kupisz coś tanio i nie będziesz zadowolony , przykładnica nie będzie trzymać kąta , wszystko będzie mało stabilne , dokupić będziesz musiał tarczę etc . Zainwestuj w dobrą pilarkę daj ją pod stolik , blat cokolwiek , dorób przykładnicę i będziesz miał wszystko co chcesz , albo rozbij świnkę skarbonkę i kup ryobi lub MLT 100

Offline karol_g

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2017, 06:37:18 czas Polski »
Ja też potwierdzę to co koledzy wcześniej. Ostatnio na aukcji kupilem używana makitę z klinem model 5604r z tarczą 160mm z przeznaczeniem pod stolik. Po zamontowaniu zostaje ok 35-400 mm wysokości ciecia. Pilarkę kupiłem za 199 z przesyłką a w bonusie była tam założona tarcza bosch expert 36z która nie jest stępiona i nawet płytę laminowana bardzo ładnie tnie. Koszt samej takiej tarczy to ok 170zł więc udało mi się zrobić super interes.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2017, 08:29:01 czas Polski »
Kup pilarke reczna i kombinuj z wsadzeniem pod stolik.

Offline endrzer

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2017, 09:10:02 czas Polski »
A może pilarka ręczna i pod stolik ją wsadzić
tego nie brałem pod uwagę. ale z tego co mogę sobie wyobrazić, to taką pilarkę bym mógł wykorzystać jeszcze do ręcznych przycinek poza piwnicą - czasami coś nad stawami majstrujemy i trzeeba dechy dociąć, itp..

tylko jak wtedy z cięciem pod kątem 45? Z tego co podejrzewam i przeczytałem, to tzw. klin się robi, który mocujemy na blacie i uzyskujemy 45st... dobrze kminię?

albo rozbij świnkę skarbonkę i kup ryobi lub MLT 100
piękna, marzeniee... ale niestety w mojej skarbonce aż tyle siana nie ma ;) jakbym robił częściej to bym mógł myśleć bardziej, ale dla tych 2-3 razy w roku... no chyba, że mnie to wciagnie bardziej niż myślę :D

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2017, 09:14:48 czas Polski »
tylko jak wtedy z cięciem pod kątem 45? Z tego co podejrzewam i przeczytałem, to tzw. klin się robi, który mocujemy na blacie i uzyskujemy 45st... dobrze kminię?
Drugiej czesci zdania nie rozumiem ale jesli chodzi o ciecie pod katem 45 to chyba kazda pilarka reczna jest uchylna wiec mozesz ustawic 45.

Offline endrzer

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2017, 11:10:09 czas Polski »
Drugiej czesci zdania nie rozumiem ale jesli chodzi o ciecie pod katem 45 to chyba kazda pilarka reczna jest uchylna wiec mozesz ustawic 45.
sorki faktycznie, te tanie też można ustawić na 45st ;)

tylko za 300 pln, to nie wiem czy coś konkretnego się znajdzie. Jak przeglądam to w takim przedziale same  Einhele, Dedry i inne Egatechy ;)

A pierwsze Makity i Boshe, to od 500plnów się dopiero zaczynają. Do tego stoli pewnie kolejne 100-200pln...
No i tarcze i tak trzeba dokupić do mdfów i innych sklejek...

Natknąłem się też na wynalazek w stylu: KAWASAKI Model : K-CS 1400 za 330pln (1400W, 190 x 20mm  24T, 5000 obr/min, 66mm/43mm + laser)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2017, 11:25:40 czas Polski »
W tym przedziale cenowym to loteria moim zdaniem. Kazdy chinczyk moze sie nadac. Najlepiej isc do sklepu, sprawdzic stope, bicie tarczy itd. Jeden egzemplarz moze byc dobry, drugi juz do niczego.
Mozesz tez poczekac w Lidlu na parkisde. Opinia jest rozna o tych narzedziach ale ogolnie nie jest zle. To samo z MEEC-em z Juli. Pare osob tutaj uzywa z powodzeniem. Na laser nie zwracaj uwagi przy tej polce narzedzi, i tak pewnie nie uda sie go dobrze skalibrowac.
A stol zrobisz z tych samych plyt MDF co domek dla lalek ;) i paru kantowek.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2017, 11:59:12 czas Polski »
To samo z MEEC-em z Juli
Leży u mnie, może dwa razy użyty. Jeżeli jesteś zainteresowany to Zobaczę wieczorem ile jest jeszcze gwarancji, meec na czerwone narzędzia daje trzy lata.
 Mi nie potrzebny, więc może się przyda komuś innemu

O takie co:
https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki/elektryczne-pilarki-tarczowe/pilarka-tarczowa-020058/?f.category.code=A-033309&sort.by=novelty&sort.order=desc&skip=0&take=10&_=1513076500852
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2017, 12:03:03 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2017, 12:21:08 czas Polski »
Sprawdziłem na koncie, kupiona w marcu 2015, zostały trzy miesiące gwarancji.

Offline endrzer

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudnia 2017, 17:19:46 czas Polski »
Za jaką cenę? pewnie trzeba by wysyłkowo załatwić sprawę, bo ja z Wrocka jestem.
Da sie ją przykręcić łatwo pod stół?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudnia 2017, 17:28:07 czas Polski »
Endzer,
Jeden z forumowiczów chce się pozbyć https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fforum%2Edomidrewno%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D9861%2E0&share_tid=9861&share_fid=77470&share_type=t
Bosch GKS 165 Professional
Może nieco ponad budżet, ale przynajmniej pewniak.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudnia 2017, 18:07:56 czas Polski »
Wystawiam od 10 zł. Kasa idzie na szczytny cel, ja dla siebie nie chce ani grosza. Spójrz w tym temacie:
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/licytacja-pomoc-mlodej-dziewczynie/300/

Dane techniczne Masz w linku Juli który dałem wcześniej.