29 Kwietnia 2026, 02:54:52 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66551 razy)

Dentarg

• Gość
Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #105 dnia: 03 Lutego 2017, 06:58:15 czas Polski »
W moim DWE7491 blat jest równy. Jedyne co denerwuje, to że rowki na T-prowadnice są różnej wielkości. Różnica w granicach 0.2mm, ale powoduje to, że nie mogę niektórych sanek używać z obu stron tarczy, bo jeśli prowadnica jest dopasowana z jednej strony, to z drugiej nie wchodzi w rowek lub ma lekki (wyczuwalny) luz. Ale sam blat jest prawie idealnie prosty (wiadomo to odlew aluminiowy i jak przyłoży się długi prosty liniał, to w miejscach gdzie odwel zmienia kształt (t-rowki, osłona tarczy, itp) jest minimalne zapadnięcie (rzędu 0.3mm), ale nie ma mowy o niestabilności materiału (jeśli sam materiał jest wyrównany).

Offline Bunner

« Odpowiedź #106 dnia: 03 Lutego 2017, 20:52:53 czas Polski »
U mnie blat w metabo jest prosty

Offline stony

« Odpowiedź #107 dnia: 03 Lutego 2017, 21:36:56 czas Polski »
metabo wróciło do sklepu. dobrze, że problemów nie robią. kusi mnie teraz dwe 7491. tylko się zastanawiam o co chodzi z tymi instrukcjami (dot. metabo i dewalta)? przecież wersja polska jest dostępna w formie elektronicznej, ale razem ze sprzętem jej nie dostarczają. skoro sprzęt ma docelowo trafić pod "polską strzechę" to dlaczego nie zawiera instrukcji w naszym języku?

Offline Bunner

« Odpowiedź #108 dnia: 04 Lutego 2017, 07:37:17 czas Polski »
Ja również w j. polskim nie dostałem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #109 dnia: 04 Lutego 2017, 08:01:02 czas Polski »
Ja w sprawie mojego nabytku DWE7491 napisałem do dystrybutora, aby dostarczył mi instrukcję po polsku lub wskazał strony www , z których taką instrukcję w *.pdf mogę ściągnąć. To może napiszmy wszyscy do sprzedawców, może się przejmą i coś z tym zrobią.

Offline stony

« Odpowiedź #110 dnia: 04 Lutego 2017, 09:12:06 czas Polski »
wczoraj rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie dewalta i powiedział, że polskiej instrukcji nie ma w środku ale może wydrukować i dołączyć :) wydaje mi się, że można ją pobrać ze strony http://www.2helpu.com/DEWALT/PL/ ale chyba jakaś konserwacja się odbywa bo nie działa. ogólnie jest to dla mnie bez znaczenia czy ją będę miał w pudełku czy pobiorę ze strony, ale chodzi o sam fakt niedołączenia jej do produktu przeznaczonego na nasz rynek. chyba, że on nie jest przeznaczony na nasz rynek :( może sprzedawcy kupują tańszy sprzęt dla rynku wschodniego i sprzedają go nam...? wiem, że istnieje podział na rynek zachód i wschód bo sam sprzedawca metabo mi powiedział. mino, że  miał na myśli podzespoły to pewnie ogółu to się także tyczy. może i nieładne spekulacje podejmuję ale wkurza mnie ta obecna dziadowizna!
p.s. ma ktoś metabo ts 254 albo dwe 7491 z instrukcją polską razem, w jednej książce, z innymi albo kulturalnie wydaną osobno (nie wydruk z neta czy ksero)?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Lutego 2017, 10:50:43 czas Polski »
W moim Metabo 305 była instrukcja po Polsku .

Offline siemka

« Odpowiedź #112 dnia: 07 Lutego 2017, 21:42:36 czas Polski »
W moim Metabo 305 była instrukcja po Polsku .

W mojej metabo tks 254......blat jest krzywy (bubel) i brak instrukcji w języku polskim, ściągnąłem instrukcję po polsku ze strony metabo, ale mam mieszane uczucie czy sprzedawca ( sklep internetowy Elmetmarket z Sokółki) nie złamał jednak prawa sprzedając to urządzenie bez wspomnianej instrukcji ??.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #113 dnia: 08 Lutego 2017, 12:18:45 czas Polski »
Jak widać dokładność wykonania zależy trochę od konkretnego egzemplarza (a może od jakiejś partii) - choć nie rozumiem dlaczego. Dla mnie ogromnym plusem ts254 jest mobilność - chowane nóżki a tym samym nie zwiększanie gabarytów piły do chowania jest tutaj chyba najlepiej rozwiązana. Może dewalt czy bosch są lepiej zrobione ale jak wielokrotnie pokazują użytkownicy rożne problemy można jakoś rozwiązać - choćby na nierówny blat zrobić sanki. Wiem że trochę kasy trzeba na taki sprzęt wydać i jest niesmak jak coś jest nie tak ale choć dewalt mi się bardziej podoba i pewnie może dałbym radę znaleźć fundusze to nie mając miejsca nie wyobrażam sobie jej rozkładania i składania po pracy (dodatkowy stolik na który nie mam miejsca), a dedykowany stolik robi z niej dwa razy większy gabaryt który miałbym ciężko gdziekolwiek upchnąć. Metabo - czysta bajka, wyciągam maszynę, rozkładam nóżki i można pracować. Po pracy myk na bok, nóżki schować i maszyna na swoje miejsce, chwila moment i po sprawie. Instrukcji nie pamiętam czy miałem (jakieś papiery na pewno były tylko nie wiem czy była też instrukcja), na pudle nie było ruskich naklejek więc może trafiłem na tę lepsza partię :)

Offline stony

« Odpowiedź #114 dnia: 08 Lutego 2017, 21:46:13 czas Polski »
ogromnym plusem ts254 jest mobilność

zgadzam się, dlatego podchodziłem do kupna dwukrotnie - zależało mi na tej pilarce.

na nierówny blat zrobić sanki

sanki są super ale nie rozwiązują wszystkiego, ponieważ chcąc przeciąć dłuższy element na nierównym blacie (w moim przypadku równy materiał chwiał się na stole) nie uzyskamy równej krawędzi.
jeśli miałbym kupować maszynę za prawie 3tyś. i za pomocą sanek uzyskiwać efekty takie jak na podobnych pilarkach ale o 1tyś. tańszych (np. holzmann ts 255m, czy aeg 250 ts) to pojawia się pytanie: po co?
skoro i tak pożyczam pieniądze na sprzęt, to wolę pożyczyć te parę stów więcej i kupić coś lepszego. dlatego jedzie do mnie dwe7491:) obym się nie zawiódł ;D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Lutego 2017, 22:01:06 czas Polski »
dlatego jedzie do mnie dwe7491:) obym się nie zawiódł
Ale blat od razu sprawdź we wszystkich kierunkach. Mój jest prosty, ale jeden z kolegów też odesłał do serwisu - po jednej stronie nie był równy.
Pamiętać trzeba, że to blat odlewany z Al i może się zdarzyć niewielka nierówność. Niewielka, tzn, taka, która nie ma wpływu na jakość cięć.

Offline OOczy

« Odpowiedź #116 dnia: 22 Lutego 2017, 10:53:41 czas Polski »
Dzien dobry!
Podepne sie pod temat ze swoim problemem :)
Mam goraca prosbe do uzytkownikow pily Metabo TS254 aby poradzili mi przy zakupie. Jestem na etapie wykanczania domu i mam sporo wlasnego wysezonowanego drewna (buk, dab, troche modrzewia z wiezby itp) wiec prace ktore mialbym wykonywac na tej pile beda  w szczegolnosci dotyczyc wykonywania elementow stolarki takiej jak oscieznice, drzwi, parapety, schody itp podobne rzeczy. Z czasem chcialbym jednak "pobawic" sie i wykonac meble drewniane (jakies biurka, lozka, regaly). O ile nie boje sie o to, ze silnik poradzi sobie z tymi zadaniami to mam pytanie dotyczace samego komfortu pracy na urzadzeniu. Czyli np czy ciecie dlugich elementow drewnianych na dokladny wymiar generuje jakies problemy, czy jest precyzyjne? Czy mozliwe jest precyzyjne ciecie nieduzych formatow plyty stolarskiej forniorowanej np. na takie elementy jak drzwi meblowe. Czy ktos probowal ciac takie lementy (sam czy z osoba do pomocy).
Na pewno przez pierwszy rok bede pracowal glownie z drewnem natomiast pozniej wiecej bedzie plyty stolarskiej, sklejki, jakichs plyt na plecy szafy itp...
Tutaj dodam, ze zamierzam rowniez dokupic bosha gkt 55 gce z prowadnicami  (ale nie od razu).
I tutaj pojawil sie temat vs Metabo TS254. Jesli mam kupic pile za 3 tys to czemu nie mialbym zdecydowac sie na pile z zeliwnym blatem, ktora przypuszczam moze bedzie bardziej uzyteczna taka jak Holzmann TS 200???
I tutaj wtrace, ze niestety po negocjacjach z zona nie mam calej piwnicy do dyspozycji tylko pomieszczenie 16m2 (4x4m) oraz inne mniejsze ktore polaczene jest z tym przejsciem o szerokosci 2m.
Nie wiem czy w ogole na 16m2 bedzie mozna sensownie ustawic strugnice (120cm - ale chce ja zrobic opuszczana na kola zeby byla mobilna bardziej), takiego holzmanna ts200, i kilka innych jakichs mobilnych bardziej urzadzen jak np grubosciowka (taka jak DW733)
Bardzo prosze o wszelkie wskazowki i uwagi, ktore pozwola mi rozwiazac dylemat.

Pozdrawiam!

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #117 dnia: 22 Lutego 2017, 11:44:32 czas Polski »
Jeśli chodzi o TS254 to jest kwestia jak się komu udało kupić - jedni nie mają większych uwag inni je oddawali, zdania będą różne. Ja jestem zadowolony choć pewnie do dokładnych prac to bez sanek nie ma co podchodzić choć bez nich nie jest jakoś źle. Jak już gdzieś wcześniej pisałem dla mnie wielkość po złożeniu, mobilność, łatwość rozłożenia i złożenia są w tym przypadku bardzo na plus.
Komfort pracy - nie mam jeszcze żadnego odciągu więc podczas cięcia jest lemasakre :) jeśli chodzi o wyrzucanie urobku, głośność - nie jest źle choć zależy sporo od tarczy. Rozsuwane stoły (do przodu i po prawo) pozwala samemu radzić sobie z nieco większymi elementami choć jak ciąłem belki 2m to bez podpórki z przodu się nie obyło (ewentualnie druga osoba potrzebna). Jakość cięcia dużo zależy od tarczy - na tarczy z zestawu bardzo ładnie sklejkę mi się tnie, do cięcia płyt i cięcia wzdłuż mam oddzielne tarcze. Ciecie wzdłuż jest najczęściej i tak do wykończenia ale to chyba normalne i DW733 tutaj spisuje się rewelacyjnie. Minusem małej powierzchni jest to że za każdym razem muszę maszyny wyciągać, rozkładać a później wszystko sprzątać i z powrotem składać ale dla mnie to na razie jedyne rozwiązanie i uważam że i piła i grubościówka w takich warunkach są dobrym wyborem.

Offline OOczy

« Odpowiedź #118 dnia: 22 Lutego 2017, 13:46:34 czas Polski »
Na poczatek dzieki za odpowiedz...
Ja jestem zadowolony choć pewnie do dokładnych prac to bez sanek nie ma co podchodzić choć bez nich nie jest jakoś źle.
Wlasnie sie tego troche boje bo kupie pile za prawie 3 tys a bede musial z nia kombinowac jak z tania pila do 2 tysiecy i wyjdzie na to samo co bym kupil jakas makite mlt ale tysiac drozej... jedyna roznica okazalaby sie wtedy moc urzadzenia (podobno na takich jak bosh pts 10 czy mlt tez mozna ciac dosc grube i twarde drewno)
Natomiast to o czym napisales na temat powierzchni to rzeczywiscie wazna rzecz i tu takiego metabo jest na wielkim plusie. Ja mam np prawie cala piwnice schowna w ziemi i nie mam okien wiec jak dla mnie wyciagniecie sobie pily na zewnatrz w piekny letni dzien to bajeczka :) Przynajmniej dopoki jakiejs drewutni nie zmontuje kolo domu

Offline OOczy

« Odpowiedź #119 dnia: 23 Lutego 2017, 21:11:53 czas Polski »
Prosba... Czy jest ktos w stanie kto posiada metabo wrzucic zdjecia tej pily jak wyglada wewnatrz? Chodzi mi w szczegolnosci o zobaczenie mechanizmow, podnoszacych ta pile oraz ustawiajacych kat nachylenia pily. Nie moge znalezc zadnych zdjec ani filmow w necie. Chcialbym to porownac z DW 7491, ktory wydaje w tej materii zrobiony na prawde z wielka starannoscia.