Dzien dobry!
Podepne sie pod temat ze swoim problemem

Mam goraca prosbe do uzytkownikow pily Metabo TS254 aby poradzili mi przy zakupie. Jestem na etapie wykanczania domu i mam sporo wlasnego wysezonowanego drewna (buk, dab, troche modrzewia z wiezby itp) wiec prace ktore mialbym wykonywac na tej pile beda w szczegolnosci dotyczyc wykonywania elementow stolarki takiej jak oscieznice, drzwi, parapety, schody itp podobne rzeczy. Z czasem chcialbym jednak "pobawic" sie i wykonac meble drewniane (jakies biurka, lozka, regaly). O ile nie boje sie o to, ze silnik poradzi sobie z tymi zadaniami to mam pytanie dotyczace samego komfortu pracy na urzadzeniu. Czyli np czy ciecie dlugich elementow drewnianych na dokladny wymiar generuje jakies problemy, czy jest precyzyjne? Czy mozliwe jest precyzyjne ciecie nieduzych formatow plyty stolarskiej forniorowanej np. na takie elementy jak drzwi meblowe. Czy ktos probowal ciac takie lementy (sam czy z osoba do pomocy).
Na pewno przez pierwszy rok bede pracowal glownie z drewnem natomiast pozniej wiecej bedzie plyty stolarskiej, sklejki, jakichs plyt na plecy szafy itp...
Tutaj dodam, ze zamierzam rowniez dokupic bosha gkt 55 gce z prowadnicami (ale nie od razu).
I tutaj pojawil sie temat vs Metabo TS254. Jesli mam kupic pile za 3 tys to czemu nie mialbym zdecydowac sie na pile z zeliwnym blatem, ktora przypuszczam moze bedzie bardziej uzyteczna taka jak Holzmann TS 200???
I tutaj wtrace, ze niestety po negocjacjach z zona nie mam calej piwnicy do dyspozycji tylko pomieszczenie 16m2 (4x4m) oraz inne mniejsze ktore polaczene jest z tym przejsciem o szerokosci 2m.
Nie wiem czy w ogole na 16m2 bedzie mozna sensownie ustawic strugnice (120cm - ale chce ja zrobic opuszczana na kola zeby byla mobilna bardziej), takiego holzmanna ts200, i kilka innych jakichs mobilnych bardziej urzadzen jak np grubosciowka (taka jak DW733)
Bardzo prosze o wszelkie wskazowki i uwagi, ktore pozwola mi rozwiazac dylemat.
Pozdrawiam!