Dzień dobry wszystkim. Od lutego 2017 też jestem posiadaczem M245. Kupiłem ją w jednym ze sklepów sieci RTVEUROAGD. Piszę o tym, żeby ostrzec innych przed kupowaniem w tej sieci. Otóż po rozpakowaniu okazało się, że jedna noga stolika nie blokuje się po rozłożeniu. Więc od razu zapakowałem maszynkę i do sklepu z reklamacją ją wiozę. I tu się zaczęły przeboje. Przez dwa tygodnie maszyna jechała z Wrocławia do serwisu w Stargardzie. Tam trafiła bez wymaganych dokumentów, więc serwis przesłał do sieciówki stosowne pismo z pytaniem, co maszynę boli. Po kolejnym tygodniu to pismo trafiło do mnie, na nim na szczęście były telefony do serwisu i wszystko wyjaśniłem. Sieciówka oczywiście wszystkiego się wyparła i zrobiła wszystko, żeby dokładnie w tym dniu, w którym mija miesiąc od zgłoszenia do reklamacji zwrócić mi maszynę. Żeby sprawa była jasna - do sklepu nic nie mam. Oni wykonali swoją robotę. Temat olał dział reklamacji. A teraz mam pytanie odnośnie obsługi M245. Otóż za nic nie mogę "rozkminić", jak stosować metrówkę na skali taśmowej pilarki przy ustawianiu prowadnicy. Przykładowo chcę uciąć kawałek czegoś na szerokość 25 cm. Jak ustawić prowadnicę, żeby faktycznie obciąć taką szerokość. Na razie biorę zwykłą metrówkę, która leży obok i odmierzam od tarczy do prowadnicy. Potem patrzę na wartość w okienku prowadnicy i za nic bym nie wpadł, że tak będzie się przedstawiać. Uprzedzam, że nigdy nie byłem stolarzem i nie mam pojęcia na temat stolarstwa. Po prostu na emeryturce chcę sobie coś do pasieki samemu dokombinować. Będę wdzięczny za jakąś instrukcję. I jeszcze w temacie instrukcji - mam oryginalną instrukcję do M245, ale uprzedzam - niewiele ona wnosi. Jeśli ktoś potrzebuje - proszę pisać na mój adres mailowy (nie ukryłem go) - chętnie tę instrukcję prześlę.