28 Kwietnia 2026, 12:36:52 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66544 razy)

Offline OOczy

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Lutego 2017, 22:47:14 czas Polski »
ok. poprzedni post juz nie istotny... znalazlem film, ktory calkiem ladnie pokazuje detale wykonania metabo...

=12m15s

Mowiac szczerze ten plastikowy mechanizm od 12:15  mnie troche przeraza... Nie wiem dlaczego musieli tam wlozyc plastik nie moglo to byc metalowe o.O
W dwe7491 wyglada to w porownaniu z tym na pancerne
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 22:48:47 czas Polski wysłana przez OOczy »

Offline OOczy

« Odpowiedź #121 dnia: 15 Kwietnia 2017, 08:02:47 czas Polski »
Pytanie do posiadaczy TS. Przyszedl czas ciecie plyt i chcialem zdemontowac klin za pila :] Za cholere nie moge go zdjac a nie chce niczego uszkodzic jak to zrobic?

ps.
Zakupilem sprzet i ogolnie jestem megazadowolony. Nie cialem na tej pilarce duzo ale cialem na prawde calkiem spore gabaryty, glownie wzdluzne foszty o duzych przekrojach. Szczerze mowiac zakupilem ja czytajac rowniez te nienajlepsze opinie i z drzacym sercem otwieralem pudelko ;) W moim przypadku moge powiedziec, ze jesli chodzi o stol jest po prostu idealny. Nie ma sie do czego przyczepic w zadnym miejscu. Przykladanica wzdluzna ktorej bardzo sie obawialem po niewielkiej korekcie ustawienia sluzy do tego do czego ma sluzyc i bez mierzenia (czyli wg wskazan tasmy na stole) tne na dzesiate milimetra (w przypadku bardzo duzych elementow bez pomocy drugiej osoby nie zawsze to wychodzi ale to moim zdaniem normalne). Mam nadzieje ze bedzie sie dobrze sprawowac. Jak przy wszystkich urzadzeniach - najlepiej uzywac odciagu / odkurzacza. Jest super czysto. 

Offline bartnik

« Odpowiedź #122 dnia: 19 Kwietnia 2017, 20:04:46 czas Polski »
Dzień dobry wszystkim. Od lutego 2017 też jestem posiadaczem M245. Kupiłem ją w jednym ze sklepów sieci RTVEUROAGD. Piszę o tym, żeby ostrzec innych przed kupowaniem w tej sieci. Otóż po rozpakowaniu okazało się, że jedna noga stolika nie blokuje się po rozłożeniu. Więc od razu zapakowałem maszynkę i do sklepu z reklamacją ją wiozę. I tu się zaczęły przeboje. Przez dwa tygodnie maszyna jechała z Wrocławia do serwisu w Stargardzie. Tam trafiła bez wymaganych dokumentów, więc serwis przesłał do sieciówki stosowne pismo z pytaniem, co maszynę boli. Po kolejnym tygodniu to pismo trafiło do mnie, na nim na szczęście były telefony do serwisu i wszystko wyjaśniłem. Sieciówka oczywiście wszystkiego się wyparła i zrobiła wszystko, żeby dokładnie w tym dniu, w którym mija miesiąc od zgłoszenia do reklamacji zwrócić mi maszynę. Żeby sprawa była jasna - do sklepu nic nie mam. Oni wykonali swoją robotę. Temat olał dział reklamacji. A teraz mam pytanie odnośnie obsługi M245. Otóż za nic nie mogę "rozkminić", jak stosować metrówkę na skali taśmowej pilarki przy ustawianiu prowadnicy. Przykładowo chcę uciąć kawałek czegoś na szerokość 25 cm. Jak ustawić prowadnicę, żeby faktycznie obciąć taką szerokość. Na razie biorę zwykłą metrówkę, która leży obok i odmierzam od tarczy do prowadnicy. Potem patrzę na wartość w okienku prowadnicy i za nic bym nie wpadł, że tak będzie się przedstawiać. Uprzedzam, że nigdy nie byłem stolarzem i nie mam pojęcia na temat stolarstwa. Po prostu na emeryturce chcę sobie coś do pasieki samemu dokombinować. Będę wdzięczny za jakąś instrukcję. I jeszcze w temacie instrukcji - mam oryginalną instrukcję do M245, ale uprzedzam - niewiele ona wnosi. Jeśli ktoś potrzebuje - proszę pisać na mój adres mailowy (nie ukryłem go) - chętnie tę instrukcję prześlę.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Kwietnia 2017, 08:17:42 czas Polski »
@bartniku, mamy taki zwyczaj na forum, że najpierw przedstawiamy się w dziale "przedstaw się"... Rozumiesz aluzję? :)

Offline wildi2

« Odpowiedź #124 dnia: 20 Kwietnia 2017, 21:22:20 czas Polski »
@bartniku, mamy taki zwyczaj na forum, że najpierw przedstawiamy się w dziale "przedstaw się"... Rozumiesz aluzję? :)

Lubość z jaką pionowani są nowi bez autoprezentacji sprawia, że czasami się zastanawiam, czy admin daje za to jakieś ekstra punkty albo inne bonusy :). Owszem rozumiem, że ordnung muss sein ale ta 'nadgorliwość' czasami jest wprost komiczna :).

Offline krzyś48

« Odpowiedź #125 dnia: 20 Kwietnia 2017, 21:43:55 czas Polski »
'nadgorliwość' czasami jest wprost komiczna  :) .
Gdzie?
co ?
kiedy?
Uczciwie piszemy że witamy
na nie typowym forum,a więc....
,,O soooo chodzi...hę...." :P ;D

Offline bartnik

« Odpowiedź #126 dnia: 20 Kwietnia 2017, 21:58:51 czas Polski »
]@bartniku, mamy taki zwyczaj na forum, że najpierw przedstawiamy się w dziale "przedstaw się"... Rozumiesz aluzję? :)

Nie sądziłem, że jeszcze są osoby aż tak bardzo zadzierające nosek i pouczające innych. Bardzo nie lubię aluzji. Jeśli facet chce coś facetowi powiedzieć - to mówi, a nie bawi się się w aluzje niczym ciota. Nie chcesz odpowiadać - nie odpowiadaj, ale nie pouczaj. W żadnym nagłówku tego forum nie znalazłem żadnej informacji dotyczącej Twojej aluzji. Więc bądź tak uprzejmy i nie wychylaj do moich wpisów swojego nosa z nad klawiatury.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #127 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:05:33 czas Polski »
]@bartniku, mamy taki zwyczaj na forum, że najpierw przedstawiamy się w dziale "przedstaw się"... Rozumiesz aluzję? :)

Nie sądziłem, że jeszcze są osoby aż tak bardzo zadzierające nosek i pouczające innych. Bardzo nie lubię aluzji. Jeśli facet chce coś facetowi powiedzieć - to mówi, a nie bawi się się w aluzje niczym ciota. Nie chcesz odpowiadać - nie odpowiadaj, ale nie pouczaj. W żadnym nagłówku tego forum nie znalazłem żadnej informacji dotyczącej Twojej aluzji. Więc bądź tak uprzejmy i nie wychylaj do moich wpisów swojego nosa z nad klawiatury.
Jak Ci się coś nie podoba, zawsze możesz zmienić forum na inne, a nie wyzywać ludzi od pedałów.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:14:21 czas Polski »
Kolego @bartnik - byli przed Tobą bardziej butni ale.... już ich nie ma.
Powodzenia :)

Offline wildi2

« Odpowiedź #129 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:20:05 czas Polski »

Nie było do mnie ale chyba mój frywolny wpis tak ośmielił kolegę, więc pozwolę sobie odpowiedzieć, tak w kilku prostych żołnierskich słowach, bo kolega widać tak lubi.
Bądź Pan tak uprzejmy i zapoznaj się z regulaminem, który niewątpliwie musiałeś Pan zaakceptować zakładają konto na tym forum (pkt 4. Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp.).
Taki tu mamy zwyczaj. Drugi ważny zwyczaj warty zapamiętania, to stonowane wypowiedzi nawet w przypadku definitywnej różnicy zdań w stosunku do innych uczestników dyskusji. Delikatne sarkazmy i uszczypliwości jak najbardziej wskazane ale w swojej wypowiedzi którą cytuję, zdecydowanie Pan wykroczyłeś poza akceptowalne tutaj granice. Chłosty i dybów nie będzie ale bez zmiany tonu jakichkolwiek odpowiedzi się Pan nie spodziewaj.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #130 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:24:51 czas Polski »
Więc bądź tak uprzejmy
Własnie bądź!!!

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #131 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:50:49 czas Polski »
Cytat: bartnik
Nie sądziłem, że jeszcze są osoby aż tak bardzo zadzierające nosek i pouczające innych. Bardzo nie lubię aluzji. Jeśli facet chce coś facetowi powiedzieć - to mówi, a nie bawi się się w aluzje niczym ciota. Nie chcesz odpowiadać - nie odpowiadaj, ale nie pouczaj...

Nooo i już Cię wszyszcy "lubią" !

Kiedyś  (jeszcze od czasów popularności BBS-ów w tym kraju) zastanawiałem się dlaczego ludzie lubią sobie strzelić w stopę - otóż nic się nie zmieniło, buractwo w dalszym ciągu ma się dobrze bez względu na forum,  w dalszym ciągu są jednostki butne, "nieomylne" i mające w doooopie wszelką współpracę z resztą forum (choćby zasady forum).

W większości wypadków admini bardzo szybko kończą tę współpracę, na niekorzyść zawodnika któremu się wydaje że i w gębie mocny i mięśnie duże i IQ ponad normę (co niekoniecznie pokrywa się z prawdą), tyle że bez rozpaczy pozostałej części użytkowników forum.

To tak względem moich wynaturzeń.
Serdecznie nie pozdrawiam, bo i wrażenia jakby nie miłe  :-\.

« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2017, 23:00:39 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline Maciek61

« Odpowiedź #132 dnia: 20 Kwietnia 2017, 23:02:48 czas Polski »
zawodnika
można by powiedzieć wejście smoka  ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Kwietnia 2017, 23:07:59 czas Polski »
Dajcie spokój. Może przed emeryturą był kanarem albo komornikiem (to by wszystko tłumaczyło)?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #134 dnia: 21 Kwietnia 2017, 08:03:57 czas Polski »
Dajcie spokój.

Można by i dać-ale trzeba poprzeć,reagować,żeby ,,MY.... samozwańczy moderatorzy"dbali o jeden z  kącików,gdzie nikt nas nie skarci,za odrobinę offtopu,polecenia sklepu,itp.
Tępmy to co nam nie pasuje-ale i wybaczajmy-każdy może mieć czasami dzień do du.. ???

Według reklamy,,nie był sobą'' ;D
Kolega nie mógł uwierzyć że trafił w miejsce,gdzie wszyscy się znają,kumplują,handlują,dzielą rodzinnymi zdjęciami,w realu wiercą,strugają i heblują-o spotkaniach ponadczasowych nie wspomnę :P