30 Kwietnia 2026, 06:23:17 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66563 razy)

Offline Nero

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Kwietnia 2016, 22:17:07 czas Polski »
Mam te pilarkę  i używam jej bardzo intensywnie. Tnie wzdłuż i wszerz płytę wiórową, sklejkę, twarde i mokre drewno - kwestia doboru tarczy. Polecam Globusa 250 mm.  Nie będę się rozpisywał na temat jej wydajnosci czy konstrukcji bo wiele zostało juz napisane.

Mam trzy rady dla użytkowników i tych, którzy planują zakup ts 254:
1. nie żałujcie na tarcze - warto zakupić od razu 2-3 dodatkowe - różne w zależnosci od potrzeb i często je wymieniać, w zależnosci od tego, co mamy na warsztacie. Szczególnie ważne, aby mieć odpowiednią tarcze do cięcia wzdłużnego.
2. nie zapominajcie o w miarę regularnym czyszczeniu sprzętu - najlepiej kompresorem wszystkie szczeliny i prowadnice
3. |NAJWAŻNIEJSZE - zaraz po zakupie nasmarujcie wszystkie tuleje i prowadnice oraz elementy plastikowe mechanizmu unoszenia tarczy/silnika, w tym też zębatki. Można to zrobić np. wazeliną przemysłową albo jakimkolwiek smarem. Tak, wiem - wióry i pył będą się kleić, ale: po pierwsze nie aż tak jak się wydaje, a po drugie raz na jakis czas można wziąć szmatkę, trochę nafty albo innej benzyny, umyć i nasmarować ponownie. Większosć wydmucha kompresor... serio. To nie tylko wpłynie na komfort regulacji (wysokosci/pochylenia) ale wykluczy lub przynajmniej ograniczy ryzyko ewentualnego zerwania mechanizmu.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #61 dnia: 05 Kwietnia 2016, 22:45:59 czas Polski »
2. nie zapominajcie o w miarę regularnym czyszczeniu sprzętu - najlepiej kompresorem wszystkie szczeliny i prowadnice
Też tak czyszczę maszyny z lenistwa, ale Jarek kiedyś zrobił film o czyszczeniu i powiedział żeby tak nie robić, tylko odkurzać odkurzaczem.
Argumentował to tym, że dmuchając wciskamy drobny pył w łożyska.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Nero

« Odpowiedź #62 dnia: 08 Kwietnia 2016, 19:35:06 czas Polski »
Jarek kiedyś zrobił film o czyszczeniu i powiedział żeby tak nie robić, tylko odkurzać odkurzaczem.
Argumentował to tym, że dmuchając wciskamy drobny pył w łożyska.
Jasne, ale odkurzacz ma sens przy spełnieniu dwóch warunków jednoczesnie: 1. odkurzacz musi byc bardzo naprawdę bardzo mocny i wyposażony w odpowiednie końcówki 2. pył musi być suchy - po cięciu mokrego lub żywicznego drewna pył się skleja i trudno to wciągnąć odkurzaczem (moim zdaniem).
Używanie kompresora nie oznacza, że mamy dmuchać prosto w łożyska, ale zdmuchiwanie z odległosci, na pewno nie zaszkodzi - wszystko z umiarem. Z drugiej strony łożyska w większości sprzętów tego segmentu są wystarczająco trudnodostępne i zabezpieczone więc raczej nie zrobimy im krzywdy :) Chodziło mi o to, aby wióry nie zalegały w osłonie tarczy. Można używać szczotki, pędzelka, odkurzacza... co tam jest pod ręką. Ja akurat najczęsciej dmucham ze sprężarki i wszystko u mnie żyje latami...

Offline Hari

« Odpowiedź #63 dnia: 26 Czerwca 2016, 11:02:09 czas Polski »
Po przeczytaniu waszych postów zakupiłem również tą pilarkę  Metabo TS254 z  http://allegro.pl/show_item.php?item=6192199844
Jak przyjdzie napiszę o parę zdań o tej firmie Matrix.
Pytanie jakietarcze do niej dokupić? Bedę ciął lite trewno twarde i miękie wzdłuż , poprzek, 45 stopni.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Czerwca 2016, 12:04:53 czas Polski »
Do cięcia wzdłużnego potrzebujesz tarcze z mniejszą ilością zębów - ok.36 , natomiast do poprzecznego większą 48-60 . Zależy jakie drewno , jak twarde i jak żywiczne . Nie wiem jakiej wielkości jest tam tarcza , a ma to wpływ na ilość zębów.
Jeśli dłubiesz sobie amatorsko , nie robisz wielu rozkrojów , to ta w zestawie na początek powinna Ci w zupełności wystarczyć .

Offline mefiu

« Odpowiedź #65 dnia: 26 Czerwca 2016, 21:33:06 czas Polski »
Po przeczytaniu waszych postów zakupiłem również tą pilarkę
Koniecznie daj znać jak się maszynka sprawuje.
Na amazonie nie ma najlepszych opinii, głównie ze względu na luzującą się tarczę piły.
Podobno to od tego 'super' systemu hamującego.

Offline Nero

« Odpowiedź #66 dnia: 14 Sierpnia 2016, 12:36:54 czas Polski »
Na amazonie nie ma najlepszych opinii, głównie ze względu na luzującą się tarczę piły.
Nic się nie luzuje, jeżeli ktoś tak pisze to albo nie dokręcił dobrze tarczy albo zasuwa jak na hammerze - a to nie jest sprzęt heavy duty. Z drugiej strony na prawdę jej nie oszczędzam i sporo już pocięła w każdym kierunku... wszystko z umiarem i wyczuciem. Tnę długie belki wzdłuż, ale to wymaga cierpliwości. Wiadomo że jak co chwilę będzie się włączał hamulec to coś może się rozsypać, ale hamulec jest dla bezpieczeństwa, kiedy się zapomnisz a nie żeby pchać na siłę i co chwilę zaczynać cięcie od nowa :)

Offline Roland

« Odpowiedź #67 dnia: 21 Sierpnia 2016, 19:27:51 czas Polski »
Tak pięknie żarło i zdechło. Od marca br. jestem posiadaczem TS254, do tej pory sprawowała się bez zarzutów, aż tu nagle bęc...i mechanizm podnoszenia tarczy odmówił posłuszeństwa, coś się zerwało i przestał działać. Któryś z kolegów miał już ten problem, w tym konkretnym dziale więc - nawet podaje nr części jaki należy wymienić więc, widać, że nie jest to odosobniony przypadek, jutro będę nawiązywał kontakt z serwisem,  przetestuję jak to działa w praktyce i ile to trwało. I nie omieszkam złożyć relację na forum.

Offline nowikk

« Odpowiedź #68 dnia: 25 Sierpnia 2016, 10:59:53 czas Polski »
@Hari jak ta firma się sprawiła? bo też się zastanawiam nad kupnem od nich.

Offline Roland

« Odpowiedź #69 dnia: 30 Sierpnia 2016, 09:33:15 czas Polski »
Serwis metabo dał radę,  maszyna wróciła do mnie po 7 dniach od zgłoszenia usterki. Sprawna więc działamy dalej.

Offline marekb

« Odpowiedź #70 dnia: 24 Września 2016, 11:26:21 czas Polski »
zastanawiam się czym się kierujecie wybierając ( no może poza mobilnością ) te aluminiowe blaty ? Pytam poważnie gdyż zaczynam swoją drogę w drewnie ( no może poza 9cioma latami modelarstwa lotniczego we wczesnej młodości ;) ) i szukając dokładnej piły, stabilnej natknąłem się na tę:

http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/pila-stolowa-holzmann-ts-250.html 

cenowo minimalnie wyżej ale i ciężka stabilna i stół żeliwny. Jestem ciekaw bo może to kiepska firma i może  faktycznie nadaje się do cięcia na opał?

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #71 dnia: 24 Września 2016, 18:56:51 czas Polski »
Nie wybieramy aluminiowych blatów tylko raczej piłę mniejszą i bardziej mobilną - wielu z nas nie ma za pewne miejsca na tak dużą piłę. Ja osobiście robię wszystko w garażu - jak wyprowadzę auta a tak to mam wszystko pochowane i poustawiane by auta weszły - ja bardzo chętnie bym przytulił jakąś większą fajniejszą piłę ale nawet nie miałbym gdzie jej postawić. Niestety te przenośnie mają chyba najczęściej aluminiowe blaty - pewnie by nie robić ich za ciężkich bo stalowy stół waży co wiem po taśmówce makity, niby nieduża a 80 waży.

Offline marekb

« Odpowiedź #72 dnia: 25 Września 2016, 10:44:13 czas Polski »
no mobilność to chyba jedyny atut, ale widziałem ( nie pamiętam czy też i tutaj ) sporo takich mobilnych zabudowanych, z nogami i szafkami bez kółek, znaczy na stałe. Wielkość tego Holzmanna chyba nie przekracza tych wymiarów... Dlatego pytam... U mnie nie garaż lecz pomieszczenie również małe powiedzmy ok 4x4 i również ciężko coś zrobić, dlatego też się zastanawiam czy nie zabudować takiej stabilnej żeliwnej piły od góry jakimś dodatkowym opuszczanym stołem, gdzie po obniżeniu tarczy miałbym dodatkowe miejsce do pracy :P ?

Offline Sejsmolog

« Odpowiedź #73 dnia: 14 Października 2016, 23:22:42 czas Polski »
Dobrzy ludzie,
Podpowiedzcie, czy w Metabo TS254 jest możliwość regulacji równoległości tarczy względem rowków?
Dzisiaj pilarka przyjechała, posprawdzałem i wyregulowałem kąty a tu zonk, tarcza ma odchył względem rowów do prowadnicy kątowej.

Offline Nero

« Odpowiedź #74 dnia: 15 Października 2016, 11:25:36 czas Polski »
zastanawiam się czym się kierujecie wybierając ( no może poza mobilnością ) te aluminiowe blaty ?
Jak Kolega BlackJack15 napisał, to nie kwestia wyboru blatu. Blat aluminiowy jest standardem w tego typu pilarkach.
U mnie już się ostro powycierał i zamierzam zrobić na cały blat nakładkę ze sklejki powiększając jednoczesnie przestrzen roboczą - niestety odbędize się to kosztem wysokosci cięcia...