Mam te pilarkę i używam jej bardzo intensywnie. Tnie wzdłuż i wszerz płytę wiórową, sklejkę, twarde i mokre drewno - kwestia doboru tarczy. Polecam Globusa 250 mm. Nie będę się rozpisywał na temat jej wydajnosci czy konstrukcji bo wiele zostało juz napisane.
Mam trzy rady dla użytkowników i tych, którzy planują zakup ts 254:
1. nie żałujcie na tarcze - warto zakupić od razu 2-3 dodatkowe - różne w zależnosci od potrzeb i często je wymieniać, w zależnosci od tego, co mamy na warsztacie. Szczególnie ważne, aby mieć odpowiednią tarcze do cięcia wzdłużnego.
2. nie zapominajcie o w miarę regularnym czyszczeniu sprzętu - najlepiej kompresorem wszystkie szczeliny i prowadnice
3. |NAJWAŻNIEJSZE - zaraz po zakupie nasmarujcie wszystkie tuleje i prowadnice oraz elementy plastikowe mechanizmu unoszenia tarczy/silnika, w tym też zębatki. Można to zrobić np. wazeliną przemysłową albo jakimkolwiek smarem. Tak, wiem - wióry i pył będą się kleić, ale: po pierwsze nie aż tak jak się wydaje, a po drugie raz na jakis czas można wziąć szmatkę, trochę nafty albo innej benzyny, umyć i nasmarować ponownie. Większosć wydmucha kompresor... serio. To nie tylko wpłynie na komfort regulacji (wysokosci/pochylenia) ale wykluczy lub przynajmniej ograniczy ryzyko ewentualnego zerwania mechanizmu.