26 Kwietnia 2026, 20:26:45 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66535 razy)

Offline Sejsmolog

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Października 2016, 13:28:02 czas Polski »
czy w Metabo TS254 jest możliwość regulacji równoległości tarczy względem rowków?

Sam sobie odpowiem.
Jest. Z tyłu tarczy pod blatem jest aluminiowa sztabka przykręcona dwoma śrubami na klucz nasadowy 10. Wystarczy je poluźnić i można przesunąć agreat z obudową tarczy o ok 1 mm, co w moim przypadku załatwiło sprawę.
Dobrze najpierw poluzować dwie śrubki na wkrętak krzyżakowy i odsunąć nieco plastikową obudowę pilarki - dostęp do śrub jest łatwiejszy.
Nie wiem jak się wstawia zdjęcia, więc podaję link do "zapodaj".

https://naforum.zapodaj.net/0b7997111ba7.jpg.html
Czerwone strzałki pokazują śruby które trzeba poluzować kluczem nasadowym 10. Niebieskie strzałki wskazują śrubki od obudowy.

Offline Bunner

« Odpowiedź #76 dnia: 15 Października 2016, 20:07:44 czas Polski »
Dobrzy ludzie,
Podpowiedzcie, czy w Metabo TS254 jest możliwość regulacji równoległości tarczy względem rowków?
Dzisiaj pilarka przyjechała, posprawdzałem i wyregulowałem kąty a tu zonk, tarcza ma odchył względem rowów do prowadnicy kątowej.
Ja nie widziałem czegoś takiego, ale jescze spojrzę jak będę w garażu.

Offline Nero

« Odpowiedź #77 dnia: 16 Października 2016, 00:06:37 czas Polski »
Jest.
:) dobrze wiedzieć.
Rada: przesmaruj uchome elementy (prowadnice, zebatki pod blatem itp,)  jakims zajzajerem, np. silikonem czy nawet wazeliną - wiem, będą się kleić wióry, ale łatwiej też wszystko będzie pracować, co jakis czas szmatka załatwi sprawę, a nic się nie zerwie i będzie lżej :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #78 dnia: 16 Października 2016, 00:52:10 czas Polski »
Dla tego do smarwania warto używać, polecam grafit w proszku, smaruje bardzo dobrze i nic się nie przykleja.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Dalbor

« Odpowiedź #79 dnia: 16 Października 2016, 19:24:19 czas Polski »
Dla tego do smarwania warto używać, polecam grafit w proszku, smaruje bardzo dobrze i nic się nie przykleja.

To ja mam propozycję i prośbę żeby ktoś nakręcił filmik i wrzucił na YouTube'a jak prawidłowo nasmarować przenośną pilarkę stołową i czym, aby nam dobrze służyła. Dodatkowo jakiś mały komentarz dlaczego trzeba albo dlaczego warto nasmarować dane elementy pilarki.
Dla prawdziwych majstrów to może jest zbędne, ale początkującym majsterkowiczom przyda się taki filmik. 

Offline Sejsmolog

« Odpowiedź #80 dnia: 17 Października 2016, 10:03:16 czas Polski »
Rada: przesmaruj uchome elementy (prowadnice, zebatki pod blatem itp,)  jakims zajzajerem, np. silikonem czy nawet wazeliną - wiem, będą się kleić wióry, ale łatwiej też wszystko będzie pracować, co jakis czas szmatka załatwi sprawę, a nic się nie zerwie i będzie lżej :)

Wazelina zakupiona. Dzisiaj podziałam :)

Offline Nero

« Odpowiedź #81 dnia: 20 Października 2016, 12:05:27 czas Polski »
To ja mam propozycję i prośbę żeby ktoś nakręcił filmik i wrzucił na YouTube'a jak prawidłowo nasmarować przenośną pilarkę stołową i czym, aby nam dobrze służyła. Dodatkowo jakiś mały komentarz dlaczego trzeba albo dlaczego warto nasmarować dane elementy pilarki.
Dla prawdziwych majstrów to może jest zbędne, ale początkującym majsterkowiczom przyda się taki filmik. 

Ale czy potrzebna produkcja filmowa żeby pokazać, które elementy smarować, skoro każda pilarka ma nieco inną konstrukcję, a każdy - nawet początkujący bez trudu oceni, które elementy nastawu są ruchome, nie są tarczą i silnikiem...?

Offline Nero

« Odpowiedź #82 dnia: 20 Października 2016, 12:05:59 czas Polski »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #83 dnia: 20 Października 2016, 17:05:18 czas Polski »
Grafit w proszku jest super na wszystkie zapylone miejsca, dobrze się też sprawdza do smarowania kłutek i zamków na zewnątrz, nie przykleja sie piach.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Nero

« Odpowiedź #84 dnia: 21 Października 2016, 10:43:24 czas Polski »
Całe życie się człowiek uczy ...a i tak głupi umiera :P
Spoko, kupie se tego grafita.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #85 dnia: 21 Października 2016, 12:19:22 czas Polski »
Grafit w proszku jest super na wszystkie zapylone miejsca, dobrze się też sprawdza do smarowania kłutek i zamków na zewnątrz, nie przykleja sie piach.
A niech tam,może nie nakrzyczysz na mnie ???
Chodzi mi o grafit w proszku-skoro w proszku,to jak nim można smarować(może natrzeć) ???
Pytam całkiem serio,bo nie wiem czy to się nadaje żeby użyć wewnątrz zamków(wdmuchnąć czy jak ??? ) czyli tam gdzie klucz się wpycha.
Czytając na ten temat,to się miesza z wazeliną lub jakimś innym specyfikiem,a nawet gościu mieszał z jakimś lakierem i naprawiał ścieżki na szybach ogrzewanych w samochodach.
Pozdrawiam :)
Ps.
A jeśli można to jakiś link do specyfiku.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2016, 12:22:59 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Dalbor

« Odpowiedź #86 dnia: 21 Października 2016, 18:37:24 czas Polski »
Ale czy potrzebna produkcja filmowa żeby pokazać, które elementy smarować, skoro każda pilarka ma nieco inną konstrukcję...
...
Chodzi mi o grafit w proszku-skoro w proszku,to jak nim można smarować(może natrzeć) 
Pytam całkiem serio ...

Właśnie dlatego poprosiłem o filmik naszych speców od filmików na YT, aby zobaczyć to w praktyce.

a każdy - nawet początkujący bez trudu oceni, które elementy nastawu są ruchome, nie są tarczą i silnikiem...?

Oczywiście ale nie każdy zrobi to poprawnie. A sztuka w tym by nauczyć się zasad i wiedzieć po co daną rzecz się robi. Dawniej szło się do Majstra na praktyki, a dziś prosi się kolegów na forach by na YT pokazali co i jak aby podstawy jakieś mieć, bo znaleźć dziś dobrego fachowca jest trudno. Czasem nawet myślę że chyba wszyscy wyjechali z naszego kraju i dlatego trzeba nauczyć się "majsterkowania" by dać sobie rade.

Offline Nero

« Odpowiedź #87 dnia: 26 Października 2016, 21:28:34 czas Polski »
Dawniej szło się do Majstra na praktyki, a dziś prosi się kolegów na forach by na YT pokazali co i jak aby podstawy jakieś mieć, bo znaleźć dziś dobrego fachowca jest trudno.

Te stwierdzenie powinnismy wszyscy tu obecni potraktowac jako komplement :)

kojote

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Października 2016, 12:29:02 czas Polski »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #89 dnia: 27 Października 2016, 14:37:42 czas Polski »
Dzięki  :)
Niby czytałem coś podobnego,ale mi umknęło  zdanie,
,,Jeżeli stosowałeś smar płynny, nie należy zastępować go smarem proszkowym i odwrotnie - nie należy smaru proszkowego zastępować płynnym"