15 Maja 2026, 09:20:03 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66677 razy)

Offline hycel

Pilarka stołowa Metabo TS254
« dnia: 28 Lutego 2014, 19:44:08 czas Polski »
 Witam.                                                                                                                                                                                                                                    Po wielu tygodniach ,,debatowania " zdecydowałem się i nabyłem Metebo TS254.
 .Wiem ,że wielu z was stoi przed podobnym problemem ,wiec postaram się o  mini
recenzje , może komuś się przyda.
W kręgu moich zainteresowań były takie produkty jak : Bosch GTS107 ,Metabo UK290,
FestoolCS50,  DeWalt DW754, BoschGTS10xc profi , AEGts250, Metabo TS250, Festool CS70
Mafell Erica 70 .
 Jak napisałem wcześniej wybór padł na Metabo . Dlaczego ?.
Jeden z największych stolików ,duża moc ,imponująca jak na elektronarzędzie tarcza .Duża mobilność ( w moim wypadku nie istotna) .Dużą zaletą tej Piły jest możliwość
błyskawicznego ! złożenia jej i schowania w,,kąt",gdy nie jest potrzebna.
Aktualnie jestem po pierwszych testach.
Pierwsze co muszę pochwalić to doskonała stabilność.
Cięcie 50-tki dębiny idzie szybko,sprawnie ,nie czuć aby taka grubość materiału stanowiła problem dla maszyny.
Liniał cięcia wzdłużnego jest mocno zaciśnięty w dwóch miejscach , na początku i na końcu .
Odciąg wiórów działa poprawnie , niewielka ich część przedostaje się na zewnątrz .
Blat jest wykonany z odlewu aluminiowego , o prawidłowych płaszczyznach i o możliwości
powiększenia w dwóch kierunkach.
Element ,który znajduje się w blacie ,tuż przy tarczy ( nie wiem jak to nazwać) jest też aluminium
i jest solidne  . Reasumując ,jestem zadowolony , myślę ,że podjąłem dobrą decyzje .
Maszyna jest do  obejrzenia  Y.T.

Offline PiotrM

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2014, 20:23:44 czas Polski »
Witam,
Na wstępnie gratuluje zakupu! :)
Ja bardzo się cieszę, że dokonałeś tego zakupu, i z niecierpliwością będę oczekiwał Twojej recenzji.

Ja sam od długiego czasu borykam się z dokonaniem wyboru zakupu piły  i wyrówniarko grubościówki.

Tak długo już analizuje wszystko, że pomimo cierpliwości  już przerabiam wszystko od początku.

Nie będę się rozpisywał i zanudzał.

Czekam z niecierpliwością nad recenzją. ;)

pozdrawiam
Piotr M

Offline RobRob

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2014, 20:32:37 czas Polski »
Gratuluje zakupu
Oglądając filmik całkiem nieźle się prezentuje
https://www.youtube.com/watch?v=caEX1bUC0-w

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2014, 21:20:38 czas Polski »
Jak brałeś pod uwagę też BOSCH GTS 10 XC to na pewno oglądałeś dokładnie.
Możesz napisać jakieś widoczne różnice ?
Bo ja w przyszłości biorę pod uwagę właśnie Metabo lub Bosch.
Różnica w parametrach Bosch ma o 100W mocniejszy silnik.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2014, 21:36:51 czas Polski »
Panowie ja kupiłem Boscha GTS 10 XC i jak na chwilę obecną czeka jeszcze w kartonie :). Muszę przygotować miejsce do pracy :). W poniedziałek chcę zacząć pierwsze prace. Do końca przyszłego tygodnia postaram się napisać jakąś recenzję :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2014, 21:48:29 czas Polski »
Hycel - gratulacje i obyś za jakiś czas nadal był zadowolony z zakupu  :)

No no Marcin idziesz jak burza  :)  niedawno Makita 2012NBX teraz Bosch GTS 10 XC - fajnie ;D

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2014, 21:49:51 czas Polski »
jak na chwilę obecną czeka jeszcze w kartonie
Ja bym nie wytrzymał, takie cacko trzymać w kartonie i nie wypróbować :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2014, 21:51:53 czas Polski »
Trzeba rozwijać warsztat :)
No i oczywiście równolegle ćwiczyć umiejętności :)

Paweł46 - uwierz mi, ze jest ciężko :), ale musze przygotować miejsce bo jak na chwilę nie mam gdzie postawić w warsztacie :)

Offline magneto

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2014, 19:01:35 czas Polski »
Sam jestem na etapie poszukiwań tej "jedynej" więc podbijam wątek.Minęło już trochę czasu od kiedy staliście się  Koledzy posiadaczami wymienionych wyżej pił.Czy mogę prosić o więcej informacji i spostrzeżeń dotyczących użytkowania?
Niestety z obejrzeniem jakiejkolwiek pilarki w sklepie jest wielki problem.Prawie wszędzie ta sama odpowiedź-owszem sprowadzimy ale na zamówienie.Z kolei filmiki w internecie nie zawsze odzwierciedlają w pełni to co chcemy zobaczyć,tylko raczej to co chcą nam pokazać . Sugerując się nimi "zachorowałem" na Makitę 2704,jak na razie jedyną,którą później udało mi się obejrzeć w realu.Po własnoocznych oględzinach nie twierdzę jednoznacznie,że jest to zła maszyna ale odkryłem kilka szczegółów,których nie widać na filmach a które mnie do niej zraziły.
Tak więc o ile parametry techniczne można znaleźć bez problemu w sieci to uważam,że przedstawienie swoich osobistych odczuć z użytkowania jest rzeczą bezcenną dla całej rzeszy poszukujących nowego sprzętu.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2014, 19:53:46 czas Polski »
ja opisałem kilka pierwszych wrażeń tutaj : http://forum.domidrewno.pl/pily-28/bosch-gts-10-xc/

w przyszłym tygodniu czeka mnie więcej pracy na pilarce, więc może wrzucę coś nowego

Offline magneto

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2014, 21:32:37 czas Polski »
Dzięki za odzew,ciekawy materiał,przedtem jakoś mi umknął.
Z niecierpliwością czekam na dalsze relacje.

Offline aro19

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2014, 18:27:56 czas Polski »
Tez noszę sie z zamiarem kupna nowej Piły zaciekawiła mnie metabo ale ten model jest cieżko dostępny w UK. Pracował ktoś z was na Dewalt DW 745 2 razy miałem z wypożyczalni ale nie było czasu na konkretne oględziny. Bardzo zależy mi na mobilności a ten model jest nie ciężki 22 kg do tego ciekawy wózek. Głownie potrzebuje pile stołowa do zrobienia np dodatkowej bazy pod kuchnie u klienta wiec w grę wchodzi sklejka czasami wiorowka. W UK Dewalt jest mocny jeśli chodzi o markę ( większość narzędzi mam właśnie od nich).
Na forach angielskich bardzo ja chwała ale jak zobaczyłem to metabo to trochę sie zawachalem. Myśle tez o Makicie 2740 i Boshu ale gorzej wypadają pod względem mobilności. Jak macie jakieś doświadczenia to prosiłbym bo na dniach musi zapaść decyzja.

Offline Zbigniewbialek7

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipca 2014, 10:15:42 czas Polski »
Witam
Jestem tutaj nowy i czytam wasze recenzje i interesuje mnie opinia na temat Metabo ts240 to trochę starszy model ale mam możliwość kupić ja za dobre pieniądze czy jest warta zachodu?
Interesuje mnie raczej precyzyjne urządzenie.

Offline pletwala

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpnia 2014, 12:34:40 czas Polski »
Witam,
Hycel i jak sprawuje się Twoja metabo? JA właśnie przymierzam się do jej zakupu.
Już trochę ja masz wiec może napiszesz coś więcej o swoich wrażeniach.

Offline hycel

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpnia 2014, 16:21:06 czas Polski »
Witam.
  Stołową pilarkę Metabo TS254 mam wprawdzie już trochę czasy ,ale
muszę się przyznać ,ze zbyt wiele nie popracowałem na niej .
 Stolarstwem ,zajmuję się od listopada do marca .
Okres letni to moje kolejne hobby , Maratony kolarskie .
 Co do samej pilarki .
 Po zakupie musiałem trochę ją skalibrować oraz zakupiłem dwie nowe tarcze.
Oryginalna nie spełniała moich kryteriów .
Dużym plusem tej maszyny jest moc silnika .
 Cięcie 50,tki dębiny czy buczyny idzie płynnie i sprawnie .
Kolejny plus to wielkość stołu i jej mobilność .
  Reasumując ,był to ,,trafiony " zakup .
       Pozdrawiam.