28 Kwietnia 2026, 20:36:13 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66548 razy)

Offline ArisTos

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpnia 2014, 22:08:38 czas Polski »
Witam. Ja również szukam. Byłem dziś rano pomacać organoleptycznie te pilarki. Stał obok tej Metabo De Walt 7491 i ja bym się skłaniał ku niemu bardziej. Culaga  w Metabo działała gorzej niż moja w Bosch PTS10. Jak nią nie przekrzywiłem to po zaciśnięciu zostawała w takiej pozycji, czyli krzywo. Nie wiem czy można to jakoś skalibrować ale mam przykre doświadczenia z równoległościami w Boschu a to rozwiązanie jest bardzo podobne. W De Walt jest sprytnie rozwiązane przesuwanie gdzie na osi są dwie zębatki i obie strony przykładnicy jadą jednakowo i utrzymują równoległość. Może się mylę ale to rozwiązanie wydawało mi się stabilniejsze. O reszcie parametrów tych urządzeń nic nie wiem. Szukam czegoś co tnie precyzyjnie. Pilarkę do opału już posiadam :)

Offline pletwala

« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sierpnia 2014, 13:23:57 czas Polski »
Super, że mogłeś Pomacać ten sprzęt. Ja niestety nigdzie w okolicach Torunia nie mogę namierzyć żadnej z porządnych pilarek poza marketowymi  :(.

Offline studio tata

« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sierpnia 2014, 17:24:39 czas Polski »
ja mam pk255 , troche wieksza ale funkcjonalnie jest super
pozdr

Offline ArisTos

« Odpowiedź #18 dnia: 12 Sierpnia 2014, 19:53:04 czas Polski »
Super, że mogłeś Pomacać ten sprzęt. Ja niestety nigdzie w okolicach Torunia nie mogę namierzyć żadnej z porządnych pilarek poza marketowymi  :(.

I na to jest sposób jednak trochę pracochłonny. Możesz zamówić interesujące Cię urządzenie i jak Ci nie spasuje to odesłać. Masz na to coś koło 10 dni. Oczywiście nie można przeginać ale jeśli zamówisz produkt A który Ci nie podejdzie i wymienisz na produkt B w tym samym sklepie internetowym to nie powinni się stawiać. Chociaż masz pełne prawo odzyskać po prostu swoją kasę (minus koszty przesyłki).

Ja zamówiłem De Walt 7491 tyle, że bez stojaka.

Jak dojdzie to się pobawię i może u mnie zostanie. W sklepie nie można sobie przeciąć nic na produkcie z wystawy. A w domu to na spokojnie można obadać.

Pozdrawiam.

Offline Lechu

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Sierpnia 2014, 20:13:40 czas Polski »
ArisTos - tego DeWalta zamówiłeś, ale chyba nie w Polsce? Sam szukam pilarki stołowej i nigdzie jeszcze nie natrafiłem na ten model. A zakładam że wujek Google działa dobrze w polskim internecie.

Offline ArisTos

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Sierpnia 2014, 20:21:30 czas Polski »
Nie w Polsce. Mieszkam w Holandii. Ale problem z dobrymi pilarkami mamy wszyscy w EU. W Hameryce mają fajne maszynki i w realnych piniądzach.
Najpierw skłaniałem się ku tej Metabo ze względu na składaną konstrukcję i jej przenośność po czym przekonałem się, że brak jej precyzji w przykładnicy i czort wie gdzie jeszcze (wyszło by w praniu).
Następnie wygrzebałem Scheppach Precisa 2.0 (chodziło żeby się zmieścić w €1000). Jednak opinii o tej maszynce mało a do tego trzeba by przedłużenie stołu na prawo od ostrza dokupić i wózeczek z lewej i wyszło prawie €300 więcej.
Więc pojechałem do takiego sklepu dla pro gdzie można różne maszyny pomacać. A więc w tym Metabo nie podobała mi się culaga. W Festoolach - cena. W DeWalcie minusy zauważyłem dwa. Po pierwsze ten wózek jest gigantyczny i od razu z niego zrezygnowałem. Po drugie przykładnica do kątów ta co wchodzi w szczeliny w blacie to nieporozumienie ale od razu wiedziałem, że tutaj wskoczy Incra 1000HD - o ile maszyna nie wykaże więcej felerów. Czas pokaże.

Offline leku

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sierpnia 2014, 20:26:17 czas Polski »
Jak dojdzie to się pobawię i może u mnie zostanie
Jakoś cienko widzę zwrot po pobawieniu się pilarką :(
Chciałbyś dostać taką po testach ?
Oznak użytkowania raczej nie usuniesz, ale ... może się mylę :)

Offline ArisTos

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sierpnia 2014, 20:38:02 czas Polski »
Hij zal het product slechts in die mate uitpakken of gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product wenst te behouden.

W regulaminie sklepu stoi, że mogę wypróbować delikatnie na tyle, żeby ocenić czy produkt spełnia moje oczekiwania. Oczywiście odpada całotygodniowe cięcie sztachet. Maszynę można poskładać. Niektóre niedoskonałości, luzy, niedoróbki wyjdą od razu. Można przeciąć deskę. Zmierzyć czy równo idzie. Raczej się nikt nie czepia przy zakupie sprzętu za €915.
Powyższe dotyczy 14 dniowego okresu od daty zakupu. Po tym czasie jak wyjdzie zonk to już tylko gwarancja.

Offline Lechu

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Sierpnia 2014, 21:34:01 czas Polski »
ArisTos - w takim razie czekamy na recencje tego DeWalta w niedługim czasie :)

Offline ArisTos

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sierpnia 2014, 21:49:10 czas Polski »
Nie mam jeszcze Track&Trace z UPSa. Powinna dotrzeć w tym tygodniu. Próbowałem sam siebie przekonać, że to dobry wybór i że za te pieniądze to musi być w miarę precyzyjna maszyna. Jednak obserwując co się dzieje na świecie po prostu się boję. W latach siedemdziesiątych (?) wysłaliśmy ludzi na Księżyc a cztery lata temu Bosch sprzedał mi piłę do opału twierdząc, że jest precyzyjna... Taa reklama :)

Offline pletwala

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Sierpnia 2014, 06:37:32 czas Polski »
Dzięki Koledzy za podrzucenie jeszcze innych propozycji. PK 252 wygląda ok ale przekracza mój założony budżet.
Lechu DW jest dostępna w Polsce ale jakoś mnie nie przekonała
Decyzja zapadła biorę Metabo. Może tak jak podpowiadaliście uda się dogadać ze sklepem by można ją było lekko przetestować i zobaczyć jak chodzi (a może z przedstawicielem metabo)?
Jak tylko się nią "pobawię postaram się opisać moje wrażenia

Offline pletwala

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Sierpnia 2014, 19:32:31 czas Polski »
Witam,
Udało się dogadać z przedstawicielem metabo. Dosłano maszyne testową do sklepu w moim miescie. Zobaczyłem i zamówiłem. Teraz tylko czekać.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Sierpnia 2014, 07:54:34 czas Polski »
Daj znać, jakie wrażenia z pracy :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sierpnia 2014, 20:23:59 czas Polski »
a tu chyba mniejsza siostra opisywanej w tytule pilarki:
http://www.gazetanarzedziowa.pl/artykul/test-pilarki-stolowej-metabo-ts216

Offline ArisTos

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sierpnia 2014, 17:41:15 czas Polski »
Do mnie dotarł DeWalt DEW7491.
To jest dokładnie to czego oczekiwałem od takiej pilarki. Maszyna jest przenośna to fakt. Ale przez konstrukcję z rur jest bardzo sztywna i nie grożą jej raczej skręcenia czy drgania. Przy tym plastikowa obudowa Boscha to zabawka.
Zacznę od minusów. A właściwie jednego. Maszyna jest głośna. Głośniejsza niż Bosch PST10. Jest to jednak inny rodzaj hałasu. Bardziej jakby szum niż metaliczny podźwięk przekładni. Trudno to określić ale przy Boschu musiałem mieć słuchawki bo ryczał. DeWalt bardziej szumi ale nie drażni tak uszu.
Wada znikoma bo i tak pracuję w słuchawkach.
Plusy.
Wszystko inne. :)
Wszystko w maszynie da się skalibrować i to bardzo łatwo skalibrować. Po wyjęciu z pudła pomacałem ostrze żeby sprawdzić moją pierwszą obawę czyli luz na pile. I był. Zanieśliśmy pilarkę do garażu żeby wygodniej nią obracać i okazało się, że jest odpowiednia śrubka z kontr-nakrętką (żona znalazła szybciej niż ja). Luz skasowany. Łatwo ustawić więc równoległość ostrza do blatu (t-slotów). Banalnie ustawić kąty 0 i 45 stopni. Banalnie dopasować można culagę.
Culaga jest epicka i bije tą z Metabo prawym sierpowym. Zaznaczam, że oglądałem fizycznie obie maszyny przed zakupem. Płotek nie ma żadnych luzów. Lata sobie na zębatkach i oczywiście jego równoległość można skalibrować. jest blokowany dźwignią w danej pozycji. Odległość culagi można ustawiać do podziałki (również kalibrowalnej).
Miałem obawy, że moje tarcze z Boscha nie będą pasować. Bosch obsługuje 254mm a w opisie DeWalta stało 250mm. Tarcze pasują a miejsca jest dość. Wymiana tarczy dwoma kluczami a nie dźwigienką blokującą jak w Boschu. Przyznam się szczerze, że dwoma kluczami czuję się pewniej. Wymieniając ostrze w Boschu bałem się, że mi się wymsknie i się skaleczę. Nie sprawiała wrażenia solidnej ta dźwigienka choć nigdy nic się nie stało :)
W zestawie: maszyna, dwa klucze do wymiany tarczy, śmieszna przykładnica kątowa (marnej jakości, luzy - będzie zastąpiona Incra), klin zwykły, klin z dodatkową osłoną z odsysaniem, końcówka zmniejszająca średnicę wylotową odsysania, instrukcja. Założona tarcza ma 24 zęby. Na budowę w sam raz :)

Podsumowując. Ja przesiadłem się z badziewnego Boscha na coś lepszego. Posiadacze formatówek, felderów i innych pro zabawek nie mają czego szukać. Ale jak ktoś nie ma miejsca w warsztacie na dużą piłę stołową tak jak ja to DeWalt jest dobrym wyborem. Moim celem było osiągnięcie większej precyzji niż w Boschu i DeWalt mi to udostępnił. Jak na maszynę przenośną jest zadziwiająco precyzyjny.  Jeśli minusy wyjdą w praniu nie omieszkam o nich wspomnieć....

Pozdro

Łukasz