26 Kwietnia 2026, 16:06:57 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66533 razy)

Offline MarcinW

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Sierpnia 2014, 19:50:35 czas Polski »
Opis bardzo fajny, ale przydałoby się zobaczyć jakieś zdjęcia. Może dasz radę zrobić i wrzucić kilka, żeby zobrazować słowa?
I chyba lepiej załóż nowy wątek, bo łatwiej jednak znaleźć info na temat Dewalta w wątku DW... niż Metabo :)

Offline RobRob

« Odpowiedź #31 dnia: 21 Sierpnia 2014, 20:44:42 czas Polski »
ArisTos - ile za nią dałeś
            - podał byś wymiary blatu szerokość i długość
            - i ile tarcza wystaje nad blat

Offline ArisTos

« Odpowiedź #32 dnia: 21 Sierpnia 2014, 21:30:25 czas Polski »
Powstał wątek o tej pilarce tutaj

Dałem €913. Po dłuższym czasie okaże się czy jest tyle warta.

pozdrawiam

Offline pletwala

« Odpowiedź #33 dnia: 26 Sierpnia 2014, 19:16:05 czas Polski »
Witam i ja zakupiłem metabo.
maszynka zakupiona , rozłozona i niestety tylko lekko przetrenowana. na dłuzsza i konkretna prace mu7si poczekać na jakąś wolna chwilę.
Ale pierwsze wrażenia już są.
Piła rewelacyjnie się rozkłada i składa dzięki czemu zajmuje mało miejsca a to było tez jedną z zalet które za nią przemawiały.
Wydaje się, że cięcia robi dokładnie i w poprzek i wzdłuż (mam nadzieję, że będzie to widać na jednym ze zdjęć). Przykładnica jest trwała i solidnie mocowana, zachowuje kąt po całej długości. Regulacja poszczególnych ustawień wygodna i szybka. Wszystkie elementy dobrze spasowane i przemyślane.
Jedna rzecz, która rzuca się w oczy to luzy na przykładnicy kątowej co może stanowić problem przy próbie dokładnego cięcia. Jeszcze nie zdążyłem się jej dokładnie przyjrzeć ale może będzie to można jeszcze wyregulować.
dodatkowe blaty wysuwane z prawej strony jak i u góry bardzo fajnie zwiększają powierzchnie roboczą stołu. Szkoda, że nie pomyślano o takim elemencie z lewej strony.
W podstawowym wyposażeniu są węże do odciągu trocin podłączane przy tarczy jak i pod stolikiem. JA podłączyłem to do odkurzacza (marketowy macalister) i praktycznie ciecie było na czysto.
Przed zakupem obawiałem się, że nóżki będą niezbyt stabilne ale myliłem się. Po dokładnym wyregulowaniu piła jest bardzo stabilna.
Mam nadzieję, że po dłuższym obcowaniu z moim zakupem będę mógł napisać coś więcej.
Generalnie jestem super zadowolony z tego zakupu i mam nadzieję, że już tak pozostanie.

Offline wildmanzwei

« Odpowiedź #34 dnia: 13 Września 2014, 19:37:39 czas Polski »
Kolego ArisTol ja też myślę nad tym DW ale modelem 745. Nie wiem jak u Ciebie ale w Polsce mam duże obawy co do kraju pochodzenia;) Obejrzeć to się tego tu nie da nigdzie ale to co można wyczytać za granicą jest w miarę przekonywujące, właśnie tak jak pisałeś o tej regulacji i stabilności. Mam dwa pytania, gdzie była zrobiona Twoja maszyna i ile w u Ciebie kosztuje dw745?

Offline doktor

« Odpowiedź #35 dnia: 07 Lutego 2015, 01:24:28 czas Polski »
Witam. Tez mam Metabo TS 254 i również problem z luzem w przykładnicy (nie trzyma kata) czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

Offline studio tata

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lutego 2015, 08:12:30 czas Polski »
culaga w wieksozsci pilarek jest regulowana
ja mam metabo pk 255 i sobie ustawilem napewno w pk 254 tez mozna bardzo dokladnie ustawic

Offline doktor

« Odpowiedź #37 dnia: 10 Lutego 2015, 19:00:08 czas Polski »
Może wyraziłem się nieprecyzyjnie (jestem kiepskim amatorem) chodziło mi nie o culagę a o przykładnicę kątową tj. tą która jeździ w rowku równoległym do tarczy. Jest luz pomiędzy brzegami rowka a prowadnicą pozwalający na ruch w bok o kilka stopni.

Offline marek_wilno

« Odpowiedź #38 dnia: 24 Września 2015, 11:46:27 czas Polski »
Witam,

mam Metabo TS 254, mam problem z podnoszeniem tarczy, w góre, w dół, dokładniej to się wogóle nie reguluje, można to sobie wziąść rękoma podnieść lub opuścić. Myslę, że uszkodziłem nakrętke (nie wiem jak to dokładnie się nazywa) w której chodzi oś.
Może ktoś miał taki problem i może podzielić się jak go rozwiązył?

Offline Cornel

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Października 2015, 22:26:34 czas Polski »
Pewnie nawet jeśli pilarka na gwarancji to i tak uznają Twoją winę, więc jeśli uszkodzeniu uległ mechanizm podnoszenia to lepiej na własna rękę zamówić części i naprawić. Musisz szukać tego: 316052500

Co do precyzji pilarek... jeśli szukacie panowie ideału, kupcie sobie formatówke za kilkanaście tysięcy, ja teraz pracuje na metabo i jestem zadowolony, w prawdzie na pile jest wyczuwalny delikatny luz, ale myślę że uda się to jakoś załatwić. Nie wiem jak się spisuje te zębatkowe ustawianie calugi w dewalcie, ale osobiście i tak zawsze polegam na miarze, a nie na tym co pokazuje wskaźnik pily, więc ewentualne niedokładności zawsze koryguje. Co do cięcia poprzecznego... luz jest, ale już mam na to sposób ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Października 2015, 22:56:52 czas Polski »
Cenne uwagi  :)
Pierwsze kroki na forum stawiamy tu
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Tym razem na mnie padło :P

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Października 2015, 23:12:14 czas Polski »
mam na to sposób
To może jak tylko wrócisz z działu do którego zaprosił Cię Krzysiek zdradzisz nam jak sobie planujesz z tym poradzić?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Października 2015, 11:49:34 czas Polski »
także tego...

Offline Wanderley

« Odpowiedź #43 dnia: 04 Listopada 2015, 08:57:36 czas Polski »
Jaki odciąg wirów używacie do tej pilarki?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Lutego 2016, 12:07:19 czas Polski »
Czy któryś z posiadaczy tej pilarki może po napisać jak faktycznie ona się sprawuje?
Na filmikach z YT wygląda świetnie, ale to marketing firmy.

Na ocena użytkowników na amazonie podstawowym zarzutem jest to, że hamulec tarczy powoduje jej odkręcanie. Ktoś może to potwierdzić (lub zaprzeczyć)?
Jak dokładna jest culaga? Ma luzy? Ustawia się równolegle do tarczy?