05 Maja 2026, 05:05:25 czas Polski

Autor Wątek: Czy istnieją dobre produkty i dobrzy producenci ?.  (Przeczytany 8154 razy)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Odp: Czy istnieją dobre produkty i dobrzy producenci ?.
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2018, 13:53:31 czas Polski »
Jak nie jesteś kobieta to spoko, jesteś generalnym dawcą, znaczy na części.
Czyli mieszcząc się w wątku dobra produkcja ;D
Choć z drugiej strony to jesteś jak produkt markowy, ogólnodostępnych części ci nie wsadzą  :P

Offline אדם

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2018, 13:55:28 czas Polski »
Czyli taka dobra krowa do dojenia jestem ?  To teraz strach ,gdzieś jechać  po za granice  ;D bo wątrobę , nerki zabiorą  ;D
Grupa krwi ma wpływ jako dawca na szpik kostny ? Taki szpik również będzie uniwersalny ?
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 13:59:14 czas Polski wysłana przez אדם »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lutego 2018, 16:55:49 czas Polski »
"0" jest najstarszą grupą krwi wywodzącą się jeszcze z czasów kiedy człowiek mieszkał w jaskini i biegał z dzidą. Dlatego jej (mięsorzerców z tą grupą) jest najwięcej, zwłaszcza na starym kontynencie. Osoby posiadające grupę "0" (mały niuans względem odczynnika Rh) mogą być "uniwersalnym" dawcami, lecz sami mogą dostać jedynie krew tejże grupy... ...z resztą wszystko jest w necie.

Co do mnie, to tak, jestem HDK, lecz wydaje mi się, że to sprawa indywidualna.

Aha, nie ma czegoś takiego jak uniwersalny szpik (chyba, że z nosa śpik), tam doorselekcja jest bardziej zaawansowana bo to część Twojego DNA i aby znaleźć dawce/biorcę trzeba przejrzeć świat.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 17:05:08 czas Polski wysłana przez Nożyk »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lutego 2018, 17:35:20 czas Polski »
"jestem HDK,

To witam w klubie skoro my tu o tym ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lutego 2018, 17:50:33 czas Polski »
Trzeba było gumę zakładać. Tyle o tym w TV gadają.

Offline maniek7

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lutego 2018, 20:53:57 czas Polski »
Hej
W temacie krwi i narządów: kuzynka mojej żony która ostro działa w roszczeniach powypadkowych dała mocno Nam do myślenia, mówi " jeślu masz w portfelu kartę typu -Zgadzam się na pobranie moich organów- to niektórzy ratownicy przyjeżdzający do wypadku mogą świadomie /mniej pomóc bo i tak będzie z Ciebie pożytek".
Dodam że Ona już długo w tym siedzi, niejedno usłyszała od ubezpieczonych a nie jest typem plotkary itp.
Każdy musi sam podjąć decyzje.

Offline maniek7

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lutego 2018, 20:57:00 czas Polski »
Hej
W temacie krwi i narządów: kuzynka mojej żony która ostro działa w roszczeniach powypadkowych dała mocno Nam do myślenia, mówi " jeślu masz w portfelu kartę typu -Zgadzam się na pobranie moich organów- to niektórzy ratownicy przyjeżdzający do wypadku mogą świadomie /mniej pomóc bo i tak będzie z Ciebie pożytek".
Dodam że Ona już długo w tym siedzi, niejedno usłyszała od ubezpieczonych a nie jest typem plotkary itp.
Każdy musi sam podjąć decyzje.

Offline kipi

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lutego 2018, 21:09:35 czas Polski »
W sensie, że nie ratują typa, bo mogą od niego pobrać organy?

Przecież w Polsce jest domniemanie zgody na oddanie narządów po śmierci. Możesz się za życia nie zgodzić na ich pobranie rejestrując się w rejestrze lub pisząc własnoręcznie oświadczenie, lecz jeśli tego nie zrobisz istnieje domniemanie, że zgadzasz się na pobranie narządów!

A tak w ogóle to nie rozumiem po co komu wątroba w trumnie...
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 21:14:50 czas Polski wysłana przez kipi »

Offline אדם

« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lutego 2018, 11:31:27 czas Polski »
-Zgadzam się na pobranie moich organów- to niektórzy ratownicy przyjeżdzający do wypadku mogą świadomie /mniej pomóc bo i tak będzie z Ciebie pożytek".
Kolego i tak właśnie jest. Była jednym czasem afera " łowców skóry " , gdzie ratownicy dobijali chorych bo mieli z tego prowizję .
https://pl.wikipedia.org/wiki/Afera_%E2%80%9E%C5%82owc%C3%B3w_sk%C3%B3r%E2%80%9D

A tak w ogóle to nie rozumiem po co komu wątroba w trumnie...
Po to wątroba , czy serce ,żeby jakiś cwaniak nie handlował twoimi organami i celowo cię nie zabił . Człowiek jest tylko człowiekiem  pazernym na pieniądze dla których zrobi wszystko nawet zabije drugiego bo i czemu by nie .

Offline Lauter

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lutego 2018, 12:17:22 czas Polski »
"Czy istnieją dobre produkty i dobrzy producenci"....organów? Czytam i oczom nie wierzę ;)

Offline kipi

« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lutego 2018, 12:45:08 czas Polski »
Kolego i tak właśnie jest. Była jednym czasem afera " łowców skóry " , gdzie ratownicy dobijali chorych bo mieli z tego prowizję .
Błagam. Oni sprzedawali ciała i informacje o zgonach właścicielom firm pogrzebowych, a nie "na części". Nie ma to absolutnie żadnego związku z transplantologią.

Po to wątroba , czy serce ,żeby jakiś cwaniak nie handlował twoimi organami i celowo cię nie zabił . Człowiek jest tylko człowiekiem  pazernym na pieniądze dla których zrobi wszystko nawet zabije drugiego bo i czemu by nie .
Wybacz, ale nie widzę związku. Jak ktoś ma Cię zabić w celu pobrania organów, to nie będzie tego robił w szpitalu ani karetce, tylko Cię zwyczajnie porwie, wytnie w prywatnej klinice co będzie mógł sprzedać i resztę wyrzuci albo spali.
Tylko jaki to ma związek z pobieraniem organów od nieboszczyków?

Nikt nie zastanawia się co będzie jak poważnie zachoruje i będzie wymagał przeszczepu. Skąd weźmie wtedy organ?
Z nikąd, nie da się go wyprodukować. Można jedynie pobrać od zmarłego, lub żywego w nielicznych przypadkach.
Czy ci wszyscy przeciwnicy oddawania organów zrezygnują z przyjęcia organu w razie własnej potrzeby? Chciałbym to zobaczyć...

Wiesz dlaczego ludzie umierają na białaczkę? Bo inni ludzie uznali, że poślinienie patyczka, a potem w razie czego poświęcenie 3 godzin na fotelu w szpitalu jest zbyt niedogodne, żeby uratować tym komuś życie...

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lutego 2018, 14:23:20 czas Polski »

Czy ci wszyscy przeciwnicy oddawania organów zrezygnują z przyjęcia organu w razie własnej potrzeby? Chciałbym to zobaczyć...
Znam przypadki śmiertelne nie przyjęcia krwi z powodów religijnych, ale fakt jest taki, że ludzie zmieniają zdanie zależnie po której stronie stoją.

Po za tym dajcie spokój, to nie wątek o tym, a tak w ogóle rozmowy o moralności nie mają sensu.

Offline kipi

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lutego 2018, 14:41:35 czas Polski »
trochę się rzeczywiście rozkręciłem niepotrzebnie, ale teorii o zabijaniu ludzi na organy z powodu jakiegoś świstka co mają w portfelu nie można zostawić bez odpowiedzi...

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Lutego 2018, 14:42:43 czas Polski »
To zalóź oddzielny wątek ...

Offline אדם

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lutego 2018, 14:50:47 czas Polski »
Błagam. Oni sprzedawali ciała i informacje o zgonach 
Tym postem udowadniasz ,że nie przeczytałeś mojego linka . Oni najpierw uśmiercali pacjentów przy użyciu leku pankuronium.
Tylko jaki to ma związek z pobieraniem organów od nieboszczyków?
Na jakiej podstawie ktoś stwierdzi czy narząd pobierany jest od nieboszczyka czy od osoby która stała się tym nieboszczykiem bo np. ratownicy mniej się starali ?
Nikt nie zastanawia się co będzie jak poważnie zachoruje i będzie wymagał przeszczepu. Skąd weźmie wtedy organ?
Wtedy przyjdzie mi umrzeć bo i tak nie będzie mnie stać na operację za 50 czy 100 tysięcy złotych ,abo w kolejce będą ostatni po narząd bo ktoś przede mną dał łapówkę .
Wiesz dlaczego ludzie umierają na białaczkę? Bo inni ludzie uznali, że poślinienie patyczka, a potem w razie czego poświęcenie 3 godzin na fotelu w szpitalu jest zbyt niedogodne, żeby uratować tym komuś życie...
Co mnie to interesuje życie jakiegoś niemca , franzuca , czy kogoś innego którego nawet nie znam ,ani to moja rodzina ?  Ja jak nie będę miał co do gara włożyć , albo za co podatki zapłacić to komornik się tym na pewno nie przejmie ,a nikt nie pomoże oprócz rodziny . Słyszałeś o czym takim jak o selekcji naturalnej ? Dziś mamy pokolenie ludzi schorowanych , słabizny ,wszechobecnych chorób .. . Należy się pogodzić z śmiercią ,a nie z nią walczyć.  Każdy tyle żyje ile żyje .

Jak ktoś chce dostać krew, szpik kostny , narządy od nieboszczyka to niech zapłaci rodzinie albo  dawcy krwi , szpiku kostnego  i będzie uczciwie  . W dzisiejszych czasach nic nie ma za darmo , przynajmniej ja nic nie dostałem i za wszystko na każdym kroku płacę nawet za wodę , która leci sobie z nieba ... :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 15:01:22 czas Polski wysłana przez אדם »