28 Kwietnia 2026, 08:54:41 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110527 razy)

Offline MarcinW

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwca 2014, 15:18:23 czas Polski »
Jako że jak widać jestem użytkownikiem tego sprzętu i jest to jedna z moich ulubionych maszynek z wielką chęcią podyskutuję na ten temat z Tobą i powiem co ja zrobiłem, może w Twoim przypadku pomoże.

Jednak najpierw zapraszam do sekcji "Przedstaw się". To taki nasz forumowy zwyczaj, który fajnie jest dopełnić :) Bo chyba nie chcesz by ktoś pomyślał że nie jesteś kulturalny :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Czerwca 2014, 15:28:57 czas Polski »
Szkoda, że tchórze, którzy dali te minusy się nie ujawniają
Pozwolę się nie zgodzić :-\  kiedyś ,może nie formalnie ustalono  :P  że powinno się dyscyplinować tych co nie szanują zasad panujących na  forum. I to jest jedna z form, jaką możemy zastosować. 

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Czerwca 2014, 18:55:30 czas Polski »
Krzyś, rozumiem upomnieć i pokazać gdzie powinien się przedstawić ale zaczynać od minusów i to od razu trzech to znowu przesada
w drugą stronę. Kolega zadał pytanie i nie przedstawił się  to najwyżej nie powinien uzyskać pomocy a tak to wyszła trochę żenada.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwca 2014, 21:14:05 czas Polski »
Panowie - Wiem że temat przedstawiania się był wałkowany już wielokrotnie i sam jestem zwolennikiem trzymania się zasad i dyscypliny. Ale tutaj robi się spory offtop! To już któryś wpis z kolei w jednym wątku, który nie dotyczy Boscha GTS 10 XC, ani generalnie żadnej z pilarek :(.
Dbajmy o porządek na forum, a elementem tego porządku jest trzymanie się tematu :). Temat przedstawiania się jest poruszany w innym dziale.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwca 2014, 21:26:56 czas Polski »
Przedstawiem sie... niestety juz po fakcie.

Minusow sie nie boje - nie raz mnie skreslano a i tak dopinalem swojego.

Jak to stwierdzil kolega - jesli sie czegos nie da zrobic to trzeba zawolac mnie i powiedziec zebym to zrobil... ja przyjde i to zrobie.
Jak wspomnialem naprawy frytkownic w UK byly obstawione :D innego hobby nie znalazlem :D

Biore sie za instrukcje boscha, noz widelec znajde tam cos co moze mnie zainteresowac :D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwca 2014, 21:54:17 czas Polski »
zacznij od sprawdzenia czy to tarcza piły jest krzywo ustawiona, czy przykładnica chwyta pod skosem.
z tyły przykładnicy od spodu masz śrubki, którymi możesz podregulować zacisk. to może być opcja nr 1
opcja nr 2 to regulacja agregatu piły czyli mocowanie napędu (silnika) i tarczy. tu już będziesz miał dużo więcej zabawy by wszystko dobrze ustawić.

nie sądze by to Bosch dał plamę - praktycznie w każdym sprzęcie warto na początku dobrze go poznać i poświęcić troszkę czasu na tuning i dokładne ustawienie pod siebie by chodził tak jak od niego wymagamy.

ja pierwszego dnia miałem podobne wrażenie, ze coś nie tak i że piła tnie pod skosem. jednak jak zauważysz na początku tego wątku - trzeba było kilkunastu, może nawet kilkudziesięciu przesunięć przykładnicy by zaczęło dobrze chwytać. nic więcej nie musiałem robić, nawet nie tykałem tych śrubek z tylnego chwytu. teraz u mnie wszystko chodzi już gładziutko i dokładnie.

a jak już ustawisz tak, że będzie Ci się wydawało OK, to obejrzyj ten fimik Jarka : http://www.domidrewno.pl/video/154-jak-uzyskac-idealny-kat-prosty-na-pile-stolowej-lub-ukosnicy/

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Czerwca 2014, 15:51:03 czas Polski »
Powitac!

Ja wiem ze jestem wymagajacy... dzis jestem na polowce urlopu i od godziny 12 zaczalem sie bawic w kalibracje.

Tarcza wraz z suportem ustawiona pod katem... minimalnie wykalibrowalem do 0,7mm na metrze a to dla mnie ciut za duzo. Porownalem to z mafelem erica 85 u takiego stolarza 15km dalej... rozrecil 4 sruby. Wzial laser i od niego poustawial wsio w ciagu 5 minut. U mnie nie ma szans na cos takiego.

Tarcza to 80 zebna zabawka boscha do tego gtsa, dobrze tnie bo na innej marketowce nigdy nie ustawianej wyszlo na desce sosnowej 1mm na metrze. Zaznaczyc pragne nigdy nie ustawianej.
Ustawilem caly support silnika wraz z tarcza tyle ile moglem, wiecej juz mnie nie puszczaja nawierty regulacyjne, ustawilem takze zabierak z tylu tarczy czy jak kto woli grzebien lub pletwe tak ze prawie idealnie idzie. Jedak prawie robi duza roznice!

Dzis w pracy rozmawialem z serwisem boscha w Wawie bodajze i kazali mnie to przyslac na ich koszt. Skalibruja i odesla - tydzien czasu. Mowie ze dokupilem przeciez gwarancje exclusive a oni ze niestety maja takie wytycznie i nikogo nie wysylaja :D pytam to po co to kupowalem skoro jak do Was dzwonilem to mowiliscie ze po kupnie tej gwarancji przyjedziecie na miejsce a gosc ze przeciez on ze mna nie ustalal tylko kto inny wiec z nim trzeba sie kontaktowac :D dezinformacja pelna para :D ale spokojnie.

Przycialem w domu 1 deski sosnowej 1m oraz mdfa tez 1m wyszlo mnie 1mm na ciaglosci na poczatku a po kalibracji gdzies w granicy 0.7 mm na 1m

Nie rozumiem jednej rzeczy, po cholere w tych dokumentach pisze ze pilarka zostala sprawdzona i skalibrowana skoro tak nie jest. Jak sie tylko odrobie z czasem wysylam na serwis i niech sobie lepki urywaja... maja zejsc ponizej 0.1 na metrze.

Dam znac czy jeszcze cos sie udalo z tym zrobic czy juz poleglem.

Pozdrawiam

Offline MarcinW

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Czerwca 2014, 23:02:04 czas Polski »
no musze przyznać, ze ja nie mierzyłem co do 0,1mm. po przecięciu przykładałem płyty do siebie, pasowały. robiłem takie sprawdzenie jak Jarek pokazał w filmie i było OK. przejechałem palcami i nie wyczuwałem nierówności pomiędzy płytami. według mnie wszystko jest OK.

może nie jestem w stanie znaleźć tej niedokładności o której piszesz, może trafiłem na dobry egzemplarz, a może Ty trafiłeś na gorszy egzemplarz

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Czerwca 2014, 08:19:44 czas Polski »
No tak!
Bo jesli to mialbym 0.1 na metrze to moje szczescie nie mialo by konca ale niestety 0.7 to wydaje sie mnie ze duzo szczegolnie ze nie ma dosciskow automatycznych a jedynym dociskiem do listwy prowadzacej jest ludzka reka ktora niestety nie jest narzedziem stworzonym do docisku.

Tym samym Ty wlasnie docinales pewnie duze plyty i bylo ok natomiast u mnie od poczatku bylo tak ze przy cieciu z prowadnicy rwalo z jednej strony brzeg materialu, bez prowadnicy zreszta tez.

Wczoraj puscilem wieczorem jeszcze deske 2,5m i wyszlo 1,5mm a dociskalem ile moglem a deska byla od jednej 3 metrowej listwy spod zaglebiarki.
Stwierdzilem ze 25cm deski sosnowej to nie jest to i wzialem 22mm MDFa laminowanego o dlugosci 1.9 i wyszlo 1,2-1,4. To 0,2 to pewnie z winy dociskania do listwy lapa a nie automatem jakims wiec niby plyty byly rowne ale jak wzialem listwe i przylozylem do pozostalych krawedzi i widac bylo swiatlo. Tak wiec dalej jest zle ustawiona ale juz pieprze i nie zmieniam nic bo sruby mnie nie puszczaja byc moze oni to inaczej robia i nie chce do reszty spieprzyc.

Jak sie odrobie w ciagu 2 tygodni wysylam na serwis chyba ze uda sie kogos zalatwic na miejsce.
Tak czy owak dam znac

Offline MarcinW

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Czerwca 2014, 09:13:24 czas Polski »
ja ciąłem różne materiały - sklejkę (zarówno dosyć duże kawały arkusza jak i małe kawałki) oraz lite drewno (cienkie listwy, deski, itp.) i jak na razie ze wszystkich rezultatów jestem zadowolony.
ale mam nadzieję, że uda Ci się wyprowadzić maszynkę na cacy

a sprawdzałeś przykładnicę równoległą, rowki teowe i sanki? może na tym gdzieś uda się skompensować?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Czerwca 2014, 12:37:26 czas Polski »
Sprawdzalem przykladnice... tez ma luzy, mialo sie wyrobic a sie nie wyrobilo. Jest to samo co w makitach, dewaltach itp po piniadzach!

Najdrozszy chyba sprzet w tej klasie i nie mogli dopracowac takich szczegolow! Tak wiec sprawdzic sobie bo prowadnice mozna naprawde reka o ten milimetr w prawo lub w lewo przesunac jesli chwyci sie ja na srodku i nie przyuwazy.

Po to ta przykladnica zeby z metrem co chwile sie nie bawic i wiedziec ze dziala - tak niestety nie jest. Dzis podokrecam sruby regulacyjne bardziej i zobacze jak to smiga. Rowki prowadzace sa czyste i idealnie gladkie. Pyl z drewna sie nie trzyma nawet tego.

Odnosnie tego mojego milimetra... to jak robicie szafki i docinacie potem skladacie a tu sie okazuje ze brauje Wam 2mm to sie nie wkurzycie?

Zastanawiam sie teraz czy nie lepiej bylo wziazc festoola albo poczekac z 3 miechy i brac mafella.

Tego 10 xc specjalnie zaprojektowali niby do warszatow jako precyzyjna, szybka i wydajna maszyne. Jesli w topowym modelu bosch ma taka precyzje to nie chce wiedziec co jest na tanszych modelach.

Dzis mialem okazje porownac sprzet virutexa oraz boscha - zaglebiarki z listwami.   Bosch wygladal lepiej i cial szybciej - Virutex dokladniej.

Cos nie wierze w przypadki wiec w piatek jade sprawdzac szlifierki oscylacyjne festoola i boscha poki moge zobaczyc. Bo pozniej sklep oddaje dalej w trase.

Offline a3756

« Odpowiedź #26 dnia: 18 Czerwca 2014, 12:50:38 czas Polski »
A jak tak z ciekawości bo nie mogę załapać jak jedna z dwóch zagłębiarek może ciąć dokładniej? Luzy ma na szynie? Mam tego bosch i po regulacji nie zauważyłem żeby coś było z cięciem nie tak choć już szynę mam troszkę sfatygowaną. Niby bosch kopiował zagłebiarkę i szynę z mafela

Offline MarcinW

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Czerwca 2014, 22:08:21 czas Polski »
Quib, zastanawiam się czy trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz czy masz może wymagania, których GTS nie jest w stanie spełnić. Nie sprawdzałem tego czy w ogóle jest w instrukcji, ale może spróbuj potwierdzić u Boscha jaka jest dopuszczalna tolerancja/odchyłka cięcia na długości. Obawiam się ze jeśli szukasz dokładności 0,1mm na 1m długości i nie możesz jej osiągnąć tutaj to może będziesz musiał rozejrzeć się za czymś stacjonarnym.
Domyślam się, ze Twoim materiałem jest głównie płyta bo o niej dużo piszesz. Stacjonarna pilarka może być rozwiązaniem. Pamietaj ze na dokładność wpływa bardzo wiele czynników - sztywność korpusu, połaczeń, mocowań, może być też wpływ temperatury i innych czynników. Maszyna stacjonarna z masywnym korpusem da Ci lepszą powtarzalność, sztywność i dokładność.

Jak pisałem wcześniej, do tej pory (od kilku miesięcy użytkowania) nie spotkałem się z takimi problemami u siebie. Ostatnio robiłem szafki, ciąłem sklejkę i przy montażu nie było żadnych kłopotów - wszystko do siebie pasowało. Dlatego mam nadzieję, ze uda Ci się rozwiązać problemy.

Co do wcześniejszego wpisu o wyrwaniach brzegów materiału - jeśli masz z tym problemy to spróbuj może dorobić wkładkę wokół piły z mniejszym luzem. GTS ma ku temu świetnie przygotowane miejsca do mocowania.

Z Twoich wpisów nie bardzo rozumiem co Cię skłoniło do zakupu GTS10XC. Widać, ze ani nie jesteś fanem produktów Boscha, ani cena Cię nie urzekła, ani funkcjonalność też nie zwraca jakiejś szczególnej uwagi. A wyniki pracy powodują u Ciebie skrajne niezadowolenie. Nie zrozum mnie źle, ale coś mi się wydaje, ze chyba wszedłeś w posiadanie maszyny nie bardzo odpowiadającej Twoim potrzebom.

Za to kompletnie nie rozumiem (może czegoś nie doczytałem) dlaczego szukasz potwierdzenia jakości pilarki Boscha w zagłębiarce i szlifierkach oscylacyjnych?

Jednak mimo wszystko, trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie problemu. Ja jestem z GTSa bardzo zadowolony i mam nadzieję, ze Ty w końcu też będziesz.

Offline gołąb

« Odpowiedź #28 dnia: 18 Czerwca 2014, 22:12:34 czas Polski »
precyzyjna, szybka i wydajna maszyne.
Nie posiadam tego urządzenia ale na "sąsiednim" forum są o niej wątki, z których wynika, że ta maszyna konstrukcyjnie nie jest w stanie ciąć prosto. Wg dłuuugiego opisu prób uzyskania prostych cięć przez jednego z użytkowników wynika, że jak ktoś się uprze,żeby ustawili maszynę w Boschu to wydają "oświadczenie o niemożliwości naprawy" i oddają gotówkę. Poszukaj sobie tego wątku - może jest to jakaś droga... a potem kupić coś co tnie normalnie, czyli na metrze jest 0 mm różnicy :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Czerwca 2014, 22:41:10 czas Polski »
wydają "oświadczenie o niemożliwości naprawy" i oddają gotówkę
znam osobiście przypadek gdy tak postąpiło Audi w przypadku trzymiesiecznego A6 i wcale to nie znaczy że Audi A6 to bubel, taka argumentacja nic nie wnosi.
przed zakupem GTS przeczytałem wiele na jego temat, były opinie bardzo negatywne i wiele pozytywnych. jak pisałem - nie widzę tego typu problemów u mnie. i mogę smiało stwierdzić że kupiłem "coś co tnie normalnie" :)