22 Kwietnia 2026, 01:37:26 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110423 razy)

Offline zibzib

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #330 dnia: 27 Stycznia 2018, 09:53:42 czas Polski »
Obawa mnie powstrzymuje przed kupnem.
Na Twoim miejscu bym się wstrzymał do czasu wyjaśnienia naszych wątpliwości.

Przesyłka była w idealnym stanie, zawartość także.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #331 dnia: 15 Lutego 2018, 08:23:13 czas Polski »
Moja piła przyszła z UK ale nie zauwazyłem w niej zadnych luzów. Przy właczeniu słychac charahterystyczny dzwiek uruchomienia silnika ale nie wydaje mi sie w tym nic dziwnego. Moze rzeczyiscie trasił Ci sie jakas wadliwa sztuka?

Offline zibzib

« Odpowiedź #332 dnia: 15 Lutego 2018, 09:43:17 czas Polski »
Moze rzeczyiscie trasił Ci sie jakas wadliwa sztuka?
Niestety nie wydaje mi się. Może za dużo oczekuję od niebieskiej "profesjonalnej" linii Bosch ale chciałbym żeby pracowała przynajmniej tak jak tania marketowa firma Dedra. Mam tą małą przecinarkę do płytek od wielu lat i tam słyszę jedynie powietrze, nawet jak założę do niej tarczę zębatą. A podejrzenie, że jest to wada tych pilarek mam po obejrzeniu filmiku na youtube
Dopóki nie miałem piły u siebie nie słyszałem nic niepokojącego. Teraz wyraźnie słyszę na filmie to rzężenie krajzegi ok 1:00 minuty filmu.

Od ponad dwóch tygodni moja leży w serwisie w Polsce. Do wymiany kwalifikuje się cały silnik, łożyska i masa innych pierdół. Przy okazji dowiedziałem się, że mam do wyboru albo czekać na naprawę czas nieokreślony albo zwrócą mi sprzęt nienaprawiony. O czasie naprawy decyduje serwis, nie gwarancja.

Jestem bardzo niezadowolony bo moja nowa piła będzie rozbierana w drobny mak i naprawiana. Jestem zadowolony bo będę miał "polski" przewód zasilający za kilkanaście złotych i serwis pomimo mojej deklaracji o poniesieniu kosztów przesyłki wziął to na siebie.

Dam znać o wynikach jak kiedyś moja dawniej nowa piła do mnie wróci z serwisu.

Offline leeching

« Odpowiedź #333 dnia: 15 Lutego 2018, 16:49:42 czas Polski »
ch pilarek mam po obejrzeniu filmiku na youtube
Dopóki nie miałem piły u siebie nie słyszałem nic niepokojącego. Teraz wyraźnie słyszę na filmie to rzężenie krajzegi ok 1:00 minuty filmu.

co Ty tam słyszysz niepokojącego, bo nie ogarniam?

Offline zibzib

« Odpowiedź #334 dnia: 15 Lutego 2018, 18:19:19 czas Polski »
co Ty tam słyszysz niepokojącego, bo nie ogarniam?
Posłuchaj na sprzęcie o szerszym paśmie przenoszenia.

Obok pilarki jest drugi dźwięk, niższy - takie przytłumione gruchotanie w tle. To właśnie ten dźwięk. To nie odciąg.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #335 dnia: 15 Lutego 2018, 22:03:49 czas Polski »
Nowa piła i tyle do naprawy? Może była sponiewierana w transporcie, choć to i tak nie tłumaczy wszystkiego.

Offline Witt

« Odpowiedź #336 dnia: 15 Lutego 2018, 22:14:09 czas Polski »
Koledzy stoję przed wyborem między GTS J, a GTS XC. Zdecydowałem się na "J" ale czy ktoś z Was porównywał XC z J? Chodzi mi tylko o jakość cięć, bo specyfikacje i filmy obu już przejrzałem. Czy w J'tce jest możliwość ustawić wszystkie kąty jak to czynicie w XC?

Offline zibzib

« Odpowiedź #337 dnia: 16 Lutego 2018, 08:47:03 czas Polski »
Może była sponiewierana w transporcie
Przeczytaj pięć postów wyżej. Nawet styropian zabezpieczający silnik przed "skakaniem" w transporcie był na swoim miejscu.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #338 dnia: 16 Lutego 2018, 10:00:57 czas Polski »
Przeczytałem, także post, że wszystkie twoje Bosche po zakupie lądowały w serwisie. Pewnie jesteś tzw. wymagającym klientem.
To nie ironia czy zarzut, bo też tak mam, choć z wiekiem trochę mi przechodzi.

Offline kipi

« Odpowiedź #339 dnia: 16 Lutego 2018, 11:13:17 czas Polski »
Moze rzeczyiscie trasił Ci sie jakas wadliwa sztuka?
Niestety nie wydaje mi się. Może za dużo oczekuję od niebieskiej "profesjonalnej" linii Bosch ale chciałbym żeby pracowała przynajmniej tak jak tania marketowa firma Dedra. Mam tą małą przecinarkę do płytek od wielu lat i tam słyszę jedynie powietrze, nawet jak założę do niej tarczę zębatą. A podejrzenie, że jest to wada tych pilarek mam po obejrzeniu filmiku na youtube

Od ponad dwóch tygodni moja leży w serwisie w Polsce. Do wymiany kwalifikuje się cały silnik, łożyska i masa innych pierdół. Przy okazji dowiedziałem się, że mam do wyboru albo czekać na naprawę czas nieokreślony albo zwrócą mi sprzęt nienaprawiony. O czasie naprawy decyduje serwis, nie gwarancja.

Jestem bardzo niezadowolony bo moja nowa piła będzie rozbierana w drobny mak i naprawiana. Jestem zadowolony bo będę miał "polski" przewód zasilający za kilkanaście złotych i serwis pomimo mojej deklaracji o poniesieniu kosztów przesyłki wziął to na siebie.

Dam znać o wynikach jak kiedyś moja dawniej nowa piła do mnie wróci z serwisu.

Próbowałeś kontaktować się w tej sprawie ze sprzedawcą? Podejrzewam, że w UK są podobne przepisy odnośnie sprzedaży konsumenckiej i rękojmi jak w PL. Serwis nie może w nieskończoność przedłużać naprawy, bo możesz zwyczajnie odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniędzy za sprzęt.

Proponowałbym skontaktować się ze sprzedawcą i zgłosić bezpośrednio u nich reklamację. Niech oni się bujają z serwisem albo przysyłają nową maszynę.

Offline zibzib

« Odpowiedź #340 dnia: 16 Lutego 2018, 14:14:47 czas Polski »
wszystkie twoje Bosche po zakupie lądowały w serwisie
a dokładniej Skil, Skil Masters i Bosch

Pewnie jesteś tzw. wymagającym klientem
nie, raczej świadomym

Próbowałeś kontaktować się w tej sprawie ze sprzedawcą?
Wydawało mi się, że wybrałem wygodniejszą dla mnie opcję. Nie miałem gwarancji, że jak zamówię nową to będzie bez defektu.

Podejrzewam, że w UK są podobne przepisy odnośnie sprzedaży konsumenckiej
może są, może nie są - brak czasu determinuje mi możliwości wyboru

A teraz najnowsze wiadomości:
1. serwis nie wie kiedy będą części zamienne (chyba tylko wirnik pozostał w oczekiwaniu),
2. serwis chce ale nie może zaproponować mi wymiany na nową, ponieważ nie jest dostępna na ich magazynie i podobno już nie będzie,
3. serwis nie może mi zaproponować modelu wyższego bo taki nie istnieje,
4. serwis chciał mi zwrócić pieniądze ale jak się dowiedzieli że z Anglii to zrobił się problem,
5. ostatecznie zaproponowałem, że poczekam jeszcze tydzień na części a później zdecyduję.

Ogólnie postawa serwisu (raczej ludzi tam pracujących) jak najbardziej OK cała reszta jak wyżej.

Offline patyy

« Odpowiedź #341 dnia: 16 Lutego 2018, 22:51:36 czas Polski »
Skoro wiesz że czekają na części i chyba wiesz, które do tej pory były wymienione to jakie było uzasadnienie/wyjaśnienie awarii przez serwis. Na filmiku skośnookiego kolegi hałas z piły jest całkiem normalny, moja startuje tak samo. A u ciebie według mnie było dodatkowo słychać zwarcie uzwojenia silnika

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline zibzib

« Odpowiedź #342 dnia: 17 Lutego 2018, 08:55:17 czas Polski »
Skoro wiesz że czekają na części i chyba wiesz, które do tej pory były wymienione to jakie było uzasadnienie/wyjaśnienie awarii przez serwis
Nie pamiętam wszystkiego. Facet z infolinii powiedział, że może powiedzieć jedynie co jest zamówione do wymiany - brak diagnozy. Z tego co pamiętam to cały silnik (nie tylko wirnik), jakieś elementy przeniesienia napędu, jakaś prowadnica, jakieś łożyska. Jak naprawa dobiegnie końca to może dołączą jakiś raport naprawy z listą wymienionych części.

Na filmiku skośnookiego kolegi hałas z piły jest całkiem normalny, moja startuje tak samo
Nie pisałem o starcie, tylko o pracy.

A u ciebie według mnie było dodatkowo słychać zwarcie uzwojenia silnika
Może tak, może nie. Stawiałem na to samo na początku ale to bez znaczenia.

Offline patyy

« Odpowiedź #343 dnia: 18 Lutego 2018, 06:48:48 czas Polski »
Praca tez jest normalna. Jeśli chodzi ci o to zawodzenie to chyba jest efektem zdudnienia dwóch innych dźwięków i u mnie też występuje od poczatku. Ciekawe co powie serwis i ciekawe czy będzie inaczej po naprawie

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline zibzib

« Odpowiedź #344 dnia: 18 Lutego 2018, 13:46:04 czas Polski »
Ciekawe co powie serwis i ciekawe czy będzie inaczej po naprawie
Nie rozumiem skąd ta ciekawość. Przeczysz sam sobie. Sam piszesz, że to normalna praca, a właśnie ta praca jak dla mnie jest niedopuszczalna. Wyżej na odległość już rozpoznałeś problem z uzwojeniem. Serwis na pewno się pomylił bo wymienia silnik i przeniesienie napędu.