27 Kwietnia 2026, 01:59:05 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110503 razy)

Offline MarcinW

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Sierpnia 2014, 09:13:03 czas Polski »
Nie próbowałem, ale podejrzewam ze paskudnie. Z tyłu wylatuje naprawdę sporo wiórów. Także szybko będziesz miał bałagan w warsztacie. No chyba ze sporadycznie coś dociec to się jeszcze da. Ale lepiej jakoś te wióry zbierać. Kiedyś widziałem też rozwiązanie ze gościu miał na wyjściu założone zwykle kolanko skierowane w dół. A pod spodem stało wiadro. Zawsze to jakieś rozwiązanie na zmniejszenie bałaganu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #46 dnia: 26 Sierpnia 2014, 09:18:19 czas Polski »
Dzięki za szybką odpowiedz.
Dość poważnie o niej myślę i Twoje opisy skłaniają mnie by ją kupić  ;).

Offline Morświn

« Odpowiedź #47 dnia: 01 Września 2014, 15:32:16 czas Polski »
No i się stało ;D.
Pilarka cała i zdrowa jest już u mnie i sobie leży.... na dywanie :P.
Niestety żeby ją w pełni przetestować muszę poczekać do piątku bo na trzecim piętrze w bloku nie będę jej odpalał bo by mnie ludzie zabili ::).Na początku miałem zakupić Boscha PTS10 myślałem też o Makicie MTL100 i o Metabo TS254 lecz czytając opinie o Boschu i Makicie (tych konkretnych modelach) uznałem że nie ma to sensu a Matebo jakoś mi się nie spodobała.Szczerze mówiąc jest to moja pierwsza "normalna" pilarka której się nie boję dotknąć :D.Wcześniej miałem dwie pseudo maszyny które raczej można nazwać wyrobami narzędzio podobnymi (klasa niższa niż Bosch PTS 10 i to o wiele).

MarcinW wielkie dzięki za szczegółowy opis i prezentacje maszyny bo nie ukrywam że dzięki temu zdecydowałem się na zakup.

Pozdrawiam.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #48 dnia: 01 Września 2014, 15:51:41 czas Polski »
Nie ma sprawy! Powodzenia w użytkowaniu, niech Ci dobrze służy!

Offline kobraW

« Odpowiedź #49 dnia: 10 Września 2014, 09:16:03 czas Polski »
Ja zakupiłem Boscha i uważam, że to świetna decyzja.. Wczoraj pierwszy wziąłem go w obroty.  Sprawdziłem niemalże wszystko. Kalibracja położenia przekładnicy, kąt pochylenia tarczy piły. Wszystko działa tak jak powinno. Nie mam żadnych zastrzeżeń.DO tego równoległość przykładnicy z piłą, no poprostu idealna do cięcia. do 18mm płyty wiórowej moc jest więcej nić świetna. Nawet mozna powiedzieć, że nie zauważyła materiału, bo już było po nim.Jeżeli za to miałbym już naprawde znaleźć jakiś minus - bo przecież jak na Polaka przystało nie może być tak kolorowo to  jedynie początkowe nierównoległe przesuwanie przykładnicy. No ale w kazdym razie trochę kombinacji, kilkanaście przesunięć i zacisków i chodziło prawidłowo. Dlatego mimo niektórych negatywnych opinii jakie czytałem jestem zmuszony ją polecić :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #50 dnia: 10 Września 2014, 11:44:18 czas Polski »
jedynie początkowe nierównoległe przesuwanie przykładnicy. No ale w kazdym razie trochę kombinacji, kilkanaście przesunięć i zacisków i chodziło prawidłowo
widać dokładnie to samo co ja opisałem u siebie na początku wątku - widać "ten typ tak ma"
i rzeczywiście po pół roku użytkowania i cięcia różnych materiałów nie znajduję ani jednej wady ponad to początkowe przesuwanie przykładnicy
kobraW - powodzenia w użytkowaniu, mam nadzieję, ze po pewnym czasie będziesz tak samo zadowolony jak ja :)

Offline Lechu

« Odpowiedź #51 dnia: 17 Września 2014, 22:10:35 czas Polski »
Dzisiaj dotarła do mnie zamówiona pilarka. Jako, że to jedyny moment w jej historii kiedy jest tak czysta postanowiłem zrobić parę zdjęć z cyklu "unboxing" ;)

[smg id=928]
[smg id=930]
[smg id=931]
[smg id=933]
[smg id=934]
[smg id=936]
[smg id=938]
[smg id=939]
[smg id=940]
[smg id=941]
[smg id=942]
[smg id=943]
[smg id=944]
[smg id=945]

mily68

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Września 2014, 22:11:54 czas Polski »
Gratulacje! Niech Ci dobrze służy! Kilometrów przeciętych dech! :)|

Offline MarcinW

« Odpowiedź #53 dnia: 17 Września 2014, 22:17:28 czas Polski »
witamy kolejnego użytkownika!

Offline Morświn

« Odpowiedź #54 dnia: 17 Września 2014, 22:42:47 czas Polski »
Również gratuluje zakupu ;).
Unikol Zabrze?

Offline Lechu

« Odpowiedź #55 dnia: 17 Września 2014, 23:27:07 czas Polski »
Również gratuluje zakupu ;).
Unikol Zabrze?
Teoretycznie zamawiałem z profimarket.pl, ale najwidoczniej to jeden z tych sklepów, który na składzie nie ma nic i wysyłka idzie z innego miejsca jak widać.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Września 2014, 08:30:44 czas Polski »
Też bym sobie kupił :/ ale nie mam tyle kasy :P
Musiał by sprzedać aparat, a bardzo go lubię :D

Offline Lechu

« Odpowiedź #57 dnia: 20 Września 2014, 11:42:40 czas Polski »
Oj ja rowniez wiele musialem sobie odmowic aby uzbierac.na ta maszynke. Ale udalo sie. Teraz juz nie bede mial wymowki przed zona dlaczego bramka na schody dla dziecka ciagle nie zrobiona... ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Września 2014, 21:20:00 czas Polski »
Nic jej nie mów że taniej kupić bramkę :D

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lutego 2015, 09:45:22 czas Polski »
Jako posiadacz tego modelu po pewnym czasie znalazlem kilka niedorobek ktore wyszly po jakims czasie uzytkowania

1. Plastikowa kratka od spodu -  odciag nie wszystko lapnie bo maly otwor z tylu. Co nie co zostaje na kratce - kratka odkrecona i rzucona w bezpieczne miejsce. Wieksze kawalki ktorych odciag nie wszama laduja pod stolikiem i latwiej sprzatnac.

2. Przykladnica a dokladnie plastkiki chociaz twarde w koncu sie wyrobily - nie trzymaja tak jak trzeba i minimalnie podczas przeciagania sie zle ustawia. Trzeba sprawdzic katownikiem co jes tirytujace - mogli zastosowac gruby polerowany pret albo rurke. Takie rozwiazanie byloby na lata na pewno i podnioslo by jakosc pracy i dokladnosc. Chodzi oczywiscie o prowadnice wzdluzna oraz prowadnice od kierunku ciecia. Bede probowal to przerobic na rurke 1/2 albo 3/4 ale dopiero jak znajde czas i checi. Na razie duzo innej pracy.

3. Odciag - a dokladnie ta cos kolo 70-80mm rurka wystajaca z tylu :D jest za mala. Z doswiadczenia wiem ze duze moze wiecej. Mogli zrobic rowna 100mm i bylo by lepiej, wiecej by przechodzilo.

4. Stol mimo iz jest solidny z alu to jednak sie rysuje i np. po sosnie zostaja slady. Nie rysuje sie ale sie syfii i trzeba czyscic rozpucholem.

5. Maly wozek - jesli tak mozna go nazwac tak. Za doplata nawet bylbym zadowolony jesli by dali taka 1,2 i bylo by znacznie lepiej.

To tyle zeby nikt nie jeczal ze sprzetem potrafie tylko robic testy zrzucajac ze stolu :P