29 Kwietnia 2026, 07:31:14 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110545 razy)

Offline L4

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #225 dnia: 16 Listopada 2016, 20:30:53 czas Polski »
Jeśli chodzi o zdzierstwo mBankowe to wszystko oczywiście jest do wyczytania w morzu drobnego druku:
https://www.mbank.pl/pomoc/info/karty/karty-platnicze-waluty-rozliczeniowe.html

Prowizja zależy też od użytej karty. Można dostać po łapach dwa razy, kiedy GBP pierw idzie na EUR a później dopiero na PLN. Bank zarabia podwójnie i wychodzą takie różnice.
Zdaje się, że na Mastercardach jest trochę lepiej i bezpośrednio sama organizacja przelicza - wedle kalkulatora na ich stronie powinno wyjść 2377.31 przy prostym przewalutowaniu GBP-PLN.

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #226 dnia: 16 Listopada 2016, 20:31:25 czas Polski »
bez vatu nie kupię, ale i tak wychodziło by 5 stówek taniej

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #227 dnia: 16 Listopada 2016, 20:42:08 czas Polski »
gdybym dziś zapłacił paypalem to wyszło by 3122, a najtaniej w Polsce 3750 bez transportu
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 20:44:18 czas Polski wysłana przez LittleHiob »

Offline agoliat

« Odpowiedź #228 dnia: 17 Listopada 2016, 11:17:07 czas Polski »
Jasne, nie ma problemu.
Dzięki wielkie za podsumowanie

Teraz trudniejsza i zarazem przyjemniejsza część czyli recenzja :)

Offline yaki

« Odpowiedź #229 dnia: 19 Listopada 2016, 22:17:40 czas Polski »
No dobrze, dziś wykonałem pierwsze cięcia i chciałbym podzielić się wrażeniami.

W zestawie z maszyną dostałem tarczę Bosch do cięć wzdłuż słojów. Dokupiłem do tego jeszcze 2 (nie najtańsze) tarcze Freuda z serii - LU3F i LG2C. Pierwsza z nich stricte do płyt meblowych laminowanych (jeszcze nie używana), druga do cięć poprzecznych, sklejki i wszelkich innych rzeczy poza cięciem laminatów i drewna wzdłuż.
1. Cięcie w poprzek słojów dołączoną tarczą Bosch do cięcia wzdłuż słojów suchego modrzewia bardzo przyzwoite :). Odcinałem koniec deski o długości prawie  2m, trochę musiałem kombinować jak to ciąć, bo maszyna do cięcia takich gabarytów przystosowana nie jest (co nie znaczy, że się nie da). Stąd pewnie na materiale ślad delikatnego skrzywienia materiału.
2. Cięcie tarczą LG2C drewna (modrzew) w poprzek słojów - super.
3. Ta sama tarcza cięcie sklejki 12mm - efekt jakościowy cięcia mega zadowalający. Rozbieżność na szerokości ciętego materiału (prowadnica równoległa) przy cięciu 0,7mb: 0,4mm przed jakimikolwiek regulacjami (jak dla mnie bardzo OK).
4. Próbowałem zrobić połączenie na wpusty w tej samej sklejce - z efektu jestem na prawdę bardzo zadowolony. Posłużyłem się metodą zaproponowaną przez Jarka (boss-a) w jednym z filmów. Efektem po 2 próbach jest bardzo precyzyjny i stabilny wymiarowo wpust. Są tam co prawda widoczne 2 przejścia ... ale to dlatego, że przy szerokości rzazu 3,2 mm i szerokości wpustu 6mm 2 przejścia wystarczyły, żeby osiągnąć pożądaną szerokość (6mm), jednak gdybym jeszcze wybrał środek nie byłoby takiego efektu.

Jutro dołączę zdjęcia z tych i może kolejnych cięć wykonanych tą maszyną z użyciem opisanych powyżej tarcz.

Offline Thodd

« Odpowiedź #230 dnia: 19 Listopada 2016, 22:38:59 czas Polski »
A te tarcze Freuda kupiłeś 254 mm?

Offline jara

« Odpowiedź #231 dnia: 21 Listopada 2016, 12:14:31 czas Polski »
Jaka jest dokładnie szerokość otworu po wysunięciu przykładnicy (jak na zdjęciu)? Mam 3 blachy szer 30cm do frezarki, piły, wyrzynarki i zastanawiam się czy się zmieszczą tam. Ze zdjęcia wychodzi plus minus 30cm a to trochę mało ciekawe czy można ją jeszcze wysunąć z 1cm więcej?

Offline axer

« Odpowiedź #232 dnia: 21 Listopada 2016, 22:20:54 czas Polski »
306mm.

Offline RobRob

« Odpowiedź #233 dnia: 25 Listopada 2016, 16:48:44 czas Polski »

kojote

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: 06 Grudnia 2016, 21:26:18 czas Polski »
Z dniem dzisiejszym dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy omawianej piły:) Może komuś się przyda, więc parę słów ode mnie:

1.12 zamówiłem piłę na https://www.axminster.co.uk jako osoba fizyczna. Wysyłka 2.12 z informacją że paczka będzie u mnie 7.12 do godziny 19.
Za sprzęt płaciłem paypalem z kartą visa w ing. Na dzień dobry dostałem komunikat o odrzuceniu karty. Okazało się, że miałem ustawiony limit na transakcje internetowe co szybko zmieniłem przez www bo to sprawdziłem. Inaczej ktoś może mieś problem z płatnością. Dzisiaj tj. 6.12 przed południem dzwoni kurier że ma paczkę dla mnie:D Na stronie ze śledzeniem paczki było jeszcze zaznaczone, że kurier tylko dostarcza pod płot/drzwi więc żeby nie było halo. Mimo to, polski kurier zaproponował pomoc przy wniesieniu. Chłopina się pewnie dziennie nabiega z klamotami więc nie skorzystałem z pomocy, czego prędko pożałowałem z uwagi na bardzo nieporęczny(duży) rozmiar paczki i śliską folię na kartonie:/ Generalnie transport pomijając jego koszt bardzo na plus. Paczka cała, zafoliowana b/u. Ogólnie transakcja bezproblemowa i bezstresowa.

Koszty:
525Ł piła + 55Ł kurier=580funtów. Nie pamiętam ile w dniu zakupu kosztował Ł ale coś koło 5,2-5,3zł. Z konta zniknęło mi dokładnie 3 186,89zł więc paypal kosztował mnie ~150zł. Nie wiem czy to dużo czy mało bo się nie orientuję. Może ktoś bardziej obeznany się wypowie. Paypal nie wskazał ile zainkasował tylko że przeliczył 1 PLN = 0,181980 GBP czyli 5,495. 
Tak więc żałuję, że zwlekałem z kupnem bo mogłem kupić ponad 200zł taniej. Ale i tak oszczędziłem w stosunku do polskich cen więc jest dobrze:)

Aha, nie sugerujcie się angielskimi opiniami o sklepie o znikających/niedoręczonych paczkach. O ile wiem to w UK panuje taka moda na zostawianie paczek byle gdzie i byle jak i nic to nikogo nie obchodzi.   

Nie wiem czy to norma, ale we wtyczce(angielskiej) jest bezpiecznik.
Sprzęt odpaliłem tylko żeby sprawdzić czy działa(działa). Teraz majstruję odciąg.

P.S. Takie głupkowate pytanie amatora: do czego służy ta dodatkowa prowadnica równoległa widoczna np. tu http://thumbs.picclick.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/n24AAOSw9NdXr05~/$/Bosch-GTS10-XC-Professional-Table-Saw-with-Bosch-_57.jpg
To chyba tyle z mojej strony na chwilę obecną. Jak mi coś przyjdzie do głowy to jeszcze napiszę.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: 07 Grudnia 2016, 08:33:22 czas Polski »
Nie wiem czy to norma, ale we wtyczce(angielskiej) jest bezpiecznik.
Tak, to normalne - a nawet prawem wymagane ;).

Offline Bagoo

« Odpowiedź #236 dnia: 19 Stycznia 2017, 19:57:01 czas Polski »
Przymierzam się do zakupu na Axminsterze bo się ślicznotki w końcu pokazały, a i funt ładnie opadł. W związku z tym mam kilka pytań.

1.Rozumiem że do podłączenia potrzebuję przejściówki z angola na polskie gniazdko ?
2.Czy skala jest metryczna czy w calach. Ktoś chyba pisał, że metryczna ale wolę się upewnić.
3.Czy są jeszcze jakieś ewentualne różnice w modelu powiedzmy "polskim" a "angielskim" na które warto zwrócić uwagę ?
4.Czytając o serwisie w PL zrozumiałem, że bez problemu jest realizowany, a jedyna różnica to fakt, że trzeba na własny koszt dostarczyć sprzęt do serwisu - czy tak ?
5.Kto realizuje dostawę na terenie Polski (jaki kurier) ?

Druga sprawa już czysto techniczna, tutaj głównie do tych którzy bawili sie z przewalutowaniem, plan mam taki:

1. Założyć konto walutowe w GBP (rzecz darmowa i ekspresowa w mBanku)
2. Wymienić w kantorze internetowym (prawdopodobnie cinkciarz) odpowiednia ilość gotówki i przelać ją na to konto

I tutaj pytanie czy ktoś może z płacących na Axminsterze wie czy można płacić bezpośrednio z takiego konta walutowego czy trzeba jeszcze jakoś to podpinać pod PayPalla albo inne ustrojstwo ?

Ostatnia sprawa, jak sądzicie, warto wziąć jedną gratis celem sprzedania powiedzmy za 3400-3500,- czy raczej jako osoba nie mogąca wystawić faktury będę stracony jako sprzedawca ? Zawsze odrobina grosza na lepszą tarczę i doposażenie warsztatu...

Będę szalenie wdzięczny za odpowiedź =]

Offline L4

« Odpowiedź #237 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:30:30 czas Polski »
Będziesz stracony jako sprzedawca bez faktury, a i raczej 200-300 różnicy między ceną sklepową raczej nie będzie okazją.

Offline pajewski

« Odpowiedź #238 dnia: 21 Stycznia 2017, 12:53:06 czas Polski »
Ponieważ od trzech dni jestem w posiadaniu tego cacka planuję dorobienie stolika-wózka, jak na  filmiku, który zamieścił wyżej RobRob (
).
Jak myślicie jak kolega chińczyk rozwiązał kwestię prowadnicy-suwnicy. Widać, że chodzi to wszystko leciutko (rolki, kółka?), a przy tym całość jest precyzyjna.

Offline swfr

« Odpowiedź #239 dnia: 21 Stycznia 2017, 16:25:07 czas Polski »
To Koreańczyk.
Na filmie widać, że na górze po listwach jeżdżą 3 rolki, a na dole 2.
I tak z każdej strony.

Swoją drogą - bardzo ładnie to działa.