24 Kwietnia 2026, 18:35:22 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110459 razy)

Qiub

• Gość
Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #255 dnia: 06 Lutego 2017, 18:12:40 czas Polski »
Wlasnie sie napracowalem, zaraz powinna byc.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #256 dnia: 03 Maja 2017, 20:52:11 czas Polski »
Czy ktos mógłby mi podac dokładne wymiary stołu tej pilarki? obecnie mam Boscha PTS 10, gdzie długosc samego stołu bez podziałki to 63cm. W opisie GTS widziałem że jest to 58mm, czy rzeczywiscie tu stół jest krótszy niż w PTS?

Offline Yurek

« Odpowiedź #257 dnia: 12 Sierpnia 2017, 01:43:12 czas Polski »
Czy na GTS 10 XC da się wykonać rowkowanie z zadowalającym wynikiem?

Nie jestem pewny czy pytanie umieszczam we właściwym miejscu, ale dotyczy możliwości GTS 10 XC.

Być może za kilka dni kupię tę pilarkę.
Pierwsza praca do wykonania na niej to szafki kuchenne, których drzwi będą takie:

Obramowanie drzwi z płyty MDF grubości 19 mm okleinowanej naturalnym debem a panel wewnętrzny z takiej samej płyty o grubości 10 mm.
Zewnętrzne elementy drzwiczek chcę najpierw zaokleinować naturalnym dębem a potem wyfrezować na w/w pilarce rowek o szerokości 10 mm i włożyć w niego panel wewnętrzny. Piła do rowkowania o szerokości rzazu 5 mm. Dwa przejścia i mam rowek 10 mm.

Czy przy prędkości 3200 obr/min wyjdzie prawidłowy rowek w płycie MDF. Czy nie poszarpie zaokleinowanego brzegu płyty.

Pytam bo im więcej czytam forum, tym bardziej dociera do mnie, jak mało wiem w temacie stolarskim, choć wcześniej wydawało mi się inaczej.

Dzisiaj byłem w sklepie dla profesjonalistów. W przyniesionym z niego katalogu znajduję piły do rowkowania o średnicy 125 mm. Zalecana prędkość obrotowa dla tego narzędzia to 10500 obr/min.

Na tej stronie http://www.pferd.com/pl-pl/101_PLK_HTML.htm#rechner_ergebnis_3 znalazłem ciekawe kalkulator do obliczania Prędkości obrotowej, średnicy narzędzia oraz prędkości skrawania
Po wstawieniu do kalkulatora średnicy narzędzia 125 mm i rekomendowanej prędkości obrotowej 10500 obr/min wychodzi, że prędkość skrawania wynosi 69 m/sek.

Jeżeli te same narzędzie włożę do pilarki Bosch GTS 10 XC z obrotami 3200, prędkość skrawania wyniesie ponad trzy razy mniej tj. 21 m/sek. Nawet jeżeli sprowadziłbym z Polski (u nas też pewnie są) piłę do rowkowania o średnicy 150 mm to prędkość skrawania wzrośnie raptem do 25 m/sek.

Nigdy nie robiłem takich rzeczy i nie wiem czy na tej pilarce jest możliwym wykonać rowki w zaokleinowanym brzegu płyty MDF piłą do rowkowania?

"Normalna" piła tej pilarki ma 254 mm średnicy. Jej prędkość skrawania wynosi już 43 m/sek. Lecz nadal stanowi to tylko 2/3 zalecanej prędkości.

Tyle rozważań/obliczeń teoretycznych. A jak to wygląda w praktyce?
Da się na tym Boschu zrobić niepostrzępione rowki w płycie MDF?

Będę wdzięczny za wypowiedzi i rady praktyków.

Offline jaro710j

« Odpowiedź #258 dnia: 12 Sierpnia 2017, 21:23:23 czas Polski »
Posiadam już jakiś czas Boscha GTS 10 XC, więc wyrażę swoją opinię o sprzęcie.
Zacznę od elektryki i elektroniki. Softstart i hamulec silnika działają tak jak trzeba, więc rozpisywać się nie ma co. Włącznik fajna sprawa, łatwo jest wyłączyć, a przy okazji nie jest trudno włączyć. Kabel jest gruby, gumowy, ale dosyć krótki ( 2 może 2,5m). Z elektryki na tyle.
Teraz mechanika. Na oryginalnej tarczy jest bicie kilka setek. Może to tarcza krzywa, a może mocowanie tarczy. Ale w tym typie pilarek wszystkie mają takie samo mocowanie, więc tragedii nie ma. Mechanizm podnoszenia chodzi gładko bez luzu.
No i teraz reszta. Płotek po zaciśnięciu jest stabilny. Mógłby być trochę dokładniej wykonany, bo w osi pionowej jest lekko wklęsły i z tyłu musiałem pod mocowanie podkleić 3 warstwy taśmy, żeby dopchnąć go do pionu. Równoległość z tarczą za to można łatwo wyregulować.
Jeśli się przesuwa płotek prawidłowo (jedną ręką dociskając do szyny) to ustawia się zawsze równolegle. Skoro mowa jeszcze o płotku to ta dokładka do wąskich elementów ma 61 mm szerokości, więc gorzej jest używać miarki wbudowanej.
Teraz rowki teowe... Rowki mają dwie płaszczyzny. Dolną idealną i tą nad wcięciem tuż pod blatem lekko szerszą o parę setek. Wózek boczny działa super, chociaż szkoda, że ma tylko 350 mm zasięgu. Więcej o nim w części o regulacji :)

Edit: Odsysanie pyłu według mnie działa dobrze. Mam podłączony odkurzacz Karcher MV3 i latają tylko grube wióry na bok. Lekki pył jest wciągany i pomieszczenie nie jest obrośnięte kurzem. Nie wiem tylko jak by to wyglądało przy mocniejszym odciągu.

Tutaj duży plus dla Boscha za dostęp i możliwość regulacji, chociaż nie zaszkodziło by jakby zrobili ją jak trzeba fabrycznie  :P
Zacznę od ustawienia równoległości agregatu piły z prawym rowkiem teowym. Punkty regulacji znajdują się z przodu

(ta śruba we wklęśnięciu i ta obok "2")
oraz z tyłu

(ten element za czerwonym uchwytem)
Klucz jest przy pile po lewej stronie przy mocowaniu na płotek.
Luzujemy i przy pomocy takiego śmiesznego przyrządu ustawiamy. Końcówkę wskaźnika umieszczamy bardzo precyzyjnie w określonym punkcie na zębie (jak ustawimy punkt to oddalamy i pozwalamy wskaźnikowi dojechać na sprężynie i tak robimy za każdym razem) i jak mamy dociśnięty przyrząd do lewej strony rowka i spodu zerujemy. Potem obracamy tarczę, aby ten sam ząbek był po drugiej stronie i znowu mierzymy do tego samego punktu na ząbku. W kilku próbach da się zejść do jednej setki  (fabrycznie było 0,33) ;) Ale trzeba bardzo uważać przy pomiarach, bo ząbek nie jest idealnie płaski.

Równoległość płotka ustawiamy w ten sam sposób ustawiając go w odpowiedniej odległości od prawego rowka i mierząc z przodu i z tyłu. Ważne, aby cała prowadnica przyrządu była w rowku. Wstępnie można ustawić na oko do tarczy, a potem dopiero doregulować wskaźnikiem zegarowym.

Teraz możemy się zająć wózkiem. Wyjmujemy do z szyn (odkręcając z tyłu małą czarną plastikową blokadę na dwie śruby). Teraz ustawiamy prawą szynę równolegle do tarczy. Tu niestety nie użyjemy wskaźnika i trzeba będzie się męczyć suwmiarką ( trzeba bardzo uważać  na ustawianie jej pod idealnym kątem).

Używałem do tego elektronicznej, ale aktualnie przy robieniu zdjęć nie było jej w warsztacie. Jak to mamy to ustawiamy prowadnicę idealnie prosto przy użyciu liniału i luzujemy całkiem lewą prowadnicę i wsuwamy wózek. Teraz metodą prób i błędów jeździmy nim i przesuwamy prowadnice w prawą stronę do zlikwidowania luzu. Za każdym razem przykręcamy tylko zewnętrzne śruby i sprawdzamy luz tylko na końcach. Po ustawieniu dokręcamy zewnętrzne śruby, wyciągamy wózek, dociskamy listwę do liniału i dokręcamy dwie środkowe  :D I już wózek nie ma żadnego luzu. Teraz możemy sprawdzić czy lewy rowek jest równoległy.

U mnie był, więc nie ruszałem.
No i na koniec zostawiłem najgorsze. Klin rozdzielający. Najpierw ustawiamy kąt prosty (jeśli mamy godny zaufania kątownik to po prostu ustawiamy, jak nie to przykładamy na przemian z jednej i drugiej strony i staramy się wyrównać szczelinę. Teraz z powrotem do akcji wkracza przyrząd sam  ;D Ustawiamy zero na prawym zębie i wjeżdżamy na klin. Staramy się ustawić połowę różnicy szerokości rzazu, a szerokości klina, który ma około 2,33mm. Sprawdzamy z przodu i z tyłu. To jest bardzo męczący proces, bo każdy delikatnie za duży ruch powoduje ogromny skok. Przykręcanie klina również nie jest łatwe, bo trzeba to robić na zmianę po kilka stopni obrotu, inaczej się wszystko obróci i zaczniemy do nowa.

I po jakimś czasie wygląda to tak:

Tak więc w kilka godzin da się go doprowadzić do prawidłowego ustalenia. Na razie mam jeszcze remont więc tnę tylko drewno pod jakieś pomoce czy kliny oryginalną tarczą, ale dokładność już widać. Ciąłem wzdłuż listewki sosnowe i jak wziąłem z ciekawości pierwszą z brzegu to wymiar na końcach różnił się o 4 setki. Warto dodać, że leciałem szybko, bo ich wymiar nie był krytyczny  :D To chyba wystarczy do stolarstwa. Muszę koniecznie dorobić sanki, bo też przyrząd kątowy jest nie do ustawienia do wartości jakie by mnie satysfakcjonowały. Nawiasem mówiąc zmniejszyłem w nim luz boczny naklejając kilka warstw taśmy aluminiowej. No i to chyba by było na tyle. Może komuś pomogłem. Jak czegoś nie napisałem to pytać. No i gratulacje jak ktoś te całe wypociny przeczytał  8)

« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2017, 21:28:22 czas Polski wysłana przez jaro710j »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #259 dnia: 12 Sierpnia 2017, 22:40:59 czas Polski »
Ciąłem wzdłuż listewki sosnowe i jak wziąłem z ciekawości pierwszą z brzegu to wymiar na końcach różnił się o 4 setki.To chyba wystarczy do stolarstwa.
Myślę, że promy dla NASA też da radę ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline kipi

« Odpowiedź #260 dnia: 19 Sierpnia 2017, 22:37:28 czas Polski »
Przymierzam się do zakupu tejże cudownej pilarki od axminster. Dodałem do koszyka, wpisałem moje dane i liczyłem, że jedną z opcji płatności będzie zwykły przelew na numer konta a tu zonk, ni ma. Tylko paypal i credit card.
Mam konto w GBP w banku millennium, ale nie ma możliwości wyrobienia karty w tej walucie, a płacić polską kartą i bulić przy przewalutowaniu jak za zboże nie uśmiecha mi się.

Macie jakieś sugestie co można z tym zrobić? Da się na paypala wpłacić funty i potem zrobić transfer bez przewalutowania?

Offline L4

« Odpowiedź #261 dnia: 19 Sierpnia 2017, 23:04:53 czas Polski »
Przelew w GBP też może nie być za darmo.

Paypal kiedyś z tego co pamiętam mocno nalegał na ich 'rozsądne i konkurencyjne' stawki przewalutowania (zdzierstwo) więc nie wiem czy GBP wpłacisz.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #262 dnia: 20 Sierpnia 2017, 07:54:59 czas Polski »
Ja kupowałem płacąc kartą kredytową ale tez wyszły niezłe przeboje. Za piłe zapłąciła siostra swoją kartą, adres do wysyłki był mój i zarzadali potwierdzenia jakiegos dokumentu ktory potwierdzi adres do wysylki z adresem z karty. Chyba chodzilo  oto czy karta nie jest kradziona. Ostatecznie zapłaciłem bezposrednim przelewem, przez paypal bylo sporo drozej. Próbowałem kiedyś przelać na paypal srodki juz przewalutowane z konta w aliorze ale nic to nie dało z powrotem przewalutowało je na PLN według swojego kursu. Jeżeli masz konto na ktorym masz przewalutowane srodki napisz do nich ze chciałbys zrobic bezposredni przelew. Bez problemu sie zgodza tak jak u mnie

Offline kipi

« Odpowiedź #263 dnia: 20 Sierpnia 2017, 09:34:57 czas Polski »
Przelew międzynarodowy kosztuje 0,5% min 20 zł, więc jeszcze akceptowalnie.

To piszę do nich żeby podali numer konta. Długo czekałeś na zaksięgowanie środków?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #264 dnia: 20 Sierpnia 2017, 10:14:28 czas Polski »
Chyba ze 3 dni robocze przesyłka chyba ze 4 dni. Piła jest identyczna z ta dostępną u nas nawet linijki ma wyskalowane w mm. Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, sporo udało sie zaoszczedzic. Chociaz jak popatrzyłem na inne elektronarzedzia boscha to wcale nie maja tak tanio

Offline kipi

« Odpowiedź #265 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:15:55 czas Polski »
Udało się dogadać, podali numer konta, kasa poszła i pozostaje tylko czekać na kuriera. Już mi się miska cieszy na myśl o maszynie  :D

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #266 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:24:39 czas Polski »
I super jest z czego sie cieszyc bo to bardzo dobra i porzadnie zrobiona maszyna :)

Offline pkvv

« Odpowiedź #267 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:29:37 czas Polski »
Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, sporo udało sie zaoszczedzic.

Udało się dogadać, podali numer konta, kasa poszła i pozostaje tylko czekać na kuriera.

Gratuluję.
Zastanawiam się właśnie nad zakupem u nich.
Może przegapiłem ta informację ale jak wygląda z gwarancją?
Muszę zwrócić na coś jeszcze uwagę względem zakupów w Polsce?
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2017, 21:31:17 czas Polski wysłana przez pkvv »

Offline kipi

« Odpowiedź #268 dnia: 22 Sierpnia 2017, 22:08:33 czas Polski »
Koledzy wcześniej pisali, że gwarancja producenta normalnie obowiązuje w Polsce, ale transport do serwisu w Polsce jest na koszt własny.

Dorzuciłem do koszyka adapter prądowy do 13 amperów za 2 funciaki, żeby nie latać już po marketach.

W kwestii finansowej:
Założyłem sobie konto w banku millennium w funtach - gratis.
Funty kupiłem na dobrykantor.pl po 4,68 zł
Przelew zagraniczny 20 zł
Za maszynę z przesyłką i adapterem zapłaciłem 572 funty

Całość kosztowała mnie więc 2700 zł, czyli około 800 zł mniej niż najniższe oferty na allegro.

Offline pkvv

« Odpowiedź #269 dnia: 22 Sierpnia 2017, 22:24:07 czas Polski »
Dzięki @
Ja skorzystam chba z kantoru Alior Banku bo jeżeli dobrze pamiętam to po przewalutowaniu jeden przelew jest gratis w tym zagraniczny.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2017, 22:27:01 czas Polski wysłana przez pkvv »