24 Kwietnia 2026, 14:56:58 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110454 razy)

Offline rafall

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #300 dnia: 06 Grudnia 2017, 20:57:17 czas Polski »
Dziękuję. A co do podłużnego? Chcę zrobić wprawkę i na początek zmajstrować sosnową klejonkę.

Offline jaro710j

« Odpowiedź #301 dnia: 06 Grudnia 2017, 21:53:55 czas Polski »
Do wzdłużnego i seryjna się nada. Jak tylko dobrze będzie piła skalibrowana (w tym płotek)  ;)

Offline kipi

« Odpowiedź #302 dnia: 06 Grudnia 2017, 23:17:31 czas Polski »
Kipi zmieściła Ci się ta 260mm?
jutro kurier przyjedzie to zobaczymy :D
tarcza "weszła". Co prawda wymagało to przypiłowania klina, bo przy wysuniętym klinie był on zaledwie 0,5 mm od tarczy :o i przypiłowałem na wszelki wypadek oryginalną wkładkę na dole po prawej stronie, bo przy maksymalnym pochyleniu było blisko do tarczy. Poza tym wszędzie jest spory zapas przestrzeni.
Zrobiłem też wkładkę ze sklejki i jest git. Tarcza tnie bardzo ładnie, o dziwo sklejkę nawet ładniej tnie wzdłuż niż w poprzek  ???

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #303 dnia: 07 Grudnia 2017, 08:33:45 czas Polski »
o dziwo sklejkę nawet ładniej tnie wzdłuż niż w poprzek 
A w którą stronę sklejka jest wzdłuż a w którą w poprzek - wydawało mi się że w sklejce nie ma tego rozróżnienia bo przecież jest klejona z warstw poukładanych na przemian.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 07 Grudnia 2017, 09:11:58 czas Polski »
Pewnie wzdłuż w odniesieniu do zewnętrznych obłogów ;)

Offline zibzib

« Odpowiedź #305 dnia: 28 Grudnia 2017, 08:56:04 czas Polski »
Czy ktoś z forumowych kolegów koleżanek przerabiał sprowadzenie tej pilarki z zagranicy? Np. z UK. Mówię tu raczej o wysyłce a nie sprowadzeniu na własną rękę. Czy jest wtedy szansa na gwarancję realizowaną w Polsce?
Od kilku tygodni waham się między tą a DWE7491. Gdyby udało się kupić taniej Boscha to bym nie miał dylematu bo biorę do garażu i liczy się każda zaoszczędzona złotówka.

Offline L4

« Odpowiedź #306 dnia: 28 Grudnia 2017, 09:48:59 czas Polski »
Było już na ten temat, poczytaj posty w tył.

Offline kipi

« Odpowiedź #307 dnia: 28 Grudnia 2017, 15:24:02 czas Polski »
o dziwo sklejkę nawet ładniej tnie wzdłuż niż w poprzek
A w którą stronę sklejka jest wzdłuż a w którą w poprzek - wydawało mi się że w sklejce nie ma tego rozróżnienia bo przecież jest klejona z warstw poukładanych na przemian.

chodzi o układ słojów w ostatniej warstwie. Też myślałem, że nie ma to znaczenia, dopóki nie przeciąłem sklejki w poprzek tarczą do wzdłużnego cięcia  :o

Offline andrzejn

« Odpowiedź #308 dnia: 12 Stycznia 2018, 21:12:47 czas Polski »
Będę wdzięczny za instruktaż dot. demontażu klina rozdzielającego. W załączonej instrukcji nic na ten temat nie jest napisane. Wiem, że można go schować, ale nie całkowicie. Nie chcę próbować ze śrubkami, aby nie rozregulować ustawień.

Offline MaJasiek

« Odpowiedź #309 dnia: 14 Stycznia 2018, 02:46:25 czas Polski »
Nauczyłem się (empirycznie), że klin ustawia się śrubą (taką po środku - na płaski wkrętak) a nie tymi dwoma na ampule.
Ustawienie wychodzi ekspresowo.
Łubudubu, łubudubu... To pisałem, ja  Majasiek...

Offline andrzejn

« Odpowiedź #310 dnia: 14 Stycznia 2018, 11:20:16 czas Polski »
A czy odkręcając tę śrubę zdemontuje klin?

Offline MaJasiek

« Odpowiedź #311 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:54:12 czas Polski »
A czy odkręcając tę śrubę zdemontuje klin?

Nie.
do zdjęcia należy odkręcić te dwie śruby na klucz ampulowy.
Zakładając - delikatnie je dokręcasz, u mnie wtedy klin jest na dole tarczy równo a na górze lekko kładzie się (patrząc od przodu) na lewo. Dokręcam tą śrubę na płaski wkrętak jednocześnie podnoszę górę klina w prawo i blokuję na zasadzie dźwigni.
Łubudubu, łubudubu... To pisałem, ja  Majasiek...

Offline andrzejn

« Odpowiedź #312 dnia: 14 Stycznia 2018, 23:25:08 czas Polski »
Dziękuję za pomoc.

Offline wro75

« Odpowiedź #313 dnia: 24 Stycznia 2018, 23:43:51 czas Polski »
Witam,

Przed świętami kupiłem GTSa, ale dopiero teraz znalazłem czas aby się nią zająć. No i  pojawił się problem, przeczytałem chyba wszystko na DiD o tej pilarce i niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. O ile nie miałem większego problemu z kalibracją, to pojawił się problem z jakością cięcia i z samym uruchamianiem piły.

1. Piła strasznie hałasuje przy rozruchu i wpada w wibrację, sytuacja taka pojawia się z zamontowaną tarczą. Po ściągnięciu tarczy problem znika. Naturalnie pierwszą lokacją problemu, jaki przychodzi do głowy, jest tarcza. Tarcza z zestawu tzn. Bosch 2 610 013 691. Pytanie brzmi, czy mieliście takie same objawy pracy z tym brzeszczotem. Macie jakieś pomysły jaka może być inna przyczyna, może wada silnika, łożysk, która ujawnia się po uruchomieniu.

Tu macie filmiki z pracy piły z tarczą i bez.

2. Poszukując przyczyny w/w kiepskiej jakości cięcia, natrafiłem na masakryczny luz montażu silnika na mechanizmie podnoszenia. Czy jest to normalna sytuacja, czy trafił mi się jakiś wybrakowany egzemplarz ? Skasowałem go w dość znaczący sposób, dociągając nakrętki na dolnym końcu pręta i podkładając pod nie, przesmarowane podkładki, żeby zmniejszyć opór. Niestety jakość cięcia nie zmieniła się w jakiś drastyczny sposób. Jedynie zwiększył się opór przy podnoszeniu i opuszczaniu tarczy.
    Liczę na jakiekolwiek pomysły i sugestie.

Materiał poglądowy:

Z góry dziękuję za pomoc.

« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2018, 23:55:32 czas Polski wysłana przez wro75 »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #314 dnia: 25 Stycznia 2018, 08:38:48 czas Polski »
Można przeklinać? JPRD!

Co do nr 1 - łożysko? Raczej na wrzecionie bo jednak jak się rozbuja to działa, jedynie na starcie słychać rzegotanie przekładni - jak patrzę na schemat http://www.toolspareparts.com.au/media/diagram/render/85585.png to będzie:
-     121    Ball Bearing
-    152    Ball Bearing

Jak złapiesz za wrzeciono (154) to nie czuć luzów żadnych? Bo te łożyska nie muszą być rozsypane, ale jak wrzeciono będzie miało luzy - lub wirnik, ale raczej wrzeciono - to zębatki nr 156 i na wirniku będą rzęzić przy starcie.

Gdyby padło na wirniku to raczej by było widać/słychać po pracy silnika. Założyłeś tarczę i na wrzecionie pojawiła się wbrew pozorom niezła masa wirująca w postaci metalowej tarczy i "mały luz na łożysku, to duży luz w przekładni" :)

2. Jak patrzę na schemat to luz pewnie jest pionowej śrubie na której wisi silnik - nr 171? Tu jest fotka mechanizmu i obstawiam luz na tej pionowej śrubie a korpusem aluminiowym.

Generalnie - pakuj i oddaj w diabły. Chyba że kosztowała 1/5 z tych 3500 zł z ceneo  :o >:(