19 Kwietnia 2026, 02:05:25 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110403 razy)

Offline Nol

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #345 dnia: 18 Lutego 2018, 14:06:33 czas Polski »
Wyluzuj, bo na ten moment sprawiasz wrażenie, że z Tobą coś jest nie tak. Kolega jest ciekawy skutku naprawy maszyny i tyle.

Offline zibzib

« Odpowiedź #346 dnia: 18 Lutego 2018, 14:49:01 czas Polski »
Ok, widzę że z butami wszedłem naganiaczom w wątek. Ze swojej strony już kończę.

Offline patyy

« Odpowiedź #347 dnia: 18 Lutego 2018, 16:41:00 czas Polski »
Widać odkryłeś że GTXy mają wadę fabryczna i wszystkie zawodzą podczas pracy. Zarówno te z UK, azji i europy - myślałeś że taka teoria przejdzie bez oporu?

Ale jednak serwis coś wymienia - więc albo jesteś wybitnie upierdliwy albo masz rację, tylko twoja agresja i styl skłania do 1go.
Naganiacze? Ktoś ci tu coś wciska? Weź się ogarnij i nie obrażaj innych

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline Witt

« Odpowiedź #348 dnia: 20 Lutego 2018, 20:34:46 czas Polski »
a czy admin może skasować te ostatnie kilka kilkanaście postów o niczym?

Offline zibzib

« Odpowiedź #349 dnia: 26 Lutego 2018, 21:24:01 czas Polski »
Dziś dostałem piłę  z serwisu. Wymiana na nową. Nic więcej nie było.

Teraz na pierwszym planie jest świst piły nie to gruchotanie. Ten dźwięk jest dalej obecny ale gdzieś w tle. Piła zdecydowanie poprawniej się włącza. Poprzednie drgania podczas uruchamiania opuszczały piłę i klin - teraz tego nie ma. Drgania na stole są też dużo mniejsze. Wcześniej podczas włączania wyraźnie przyspieszała falowo i zaraz po starcie zwalniała - teraz startuje liniowo, bardziej zdecydowanie. Zdecydowanie mniejsze jest też iskrzenie na wirniku. Precyzyjniej działa mechanizm opuszczania piły. Wydaje mi się też - jak ciąłem dziś sosnę i dąb z ręki - że jednak cięcie jest czystsze, ale to może być efekt placebo.

Piła wyprodukowana też w Tajwanie, miesiąc później niż poprzedniczka.

To tyle. Podsumowując, gdybym dostał taki egzemplarz nawet bym pewnie nie usłyszał tego drażniącego gruchotania.

Weź się ogarnij i nie obrażaj innych
Przepraszam, to efekt dużego rozczarowania po zakupie.

Offline wro75

« Odpowiedź #350 dnia: 06 Maja 2018, 16:16:20 czas Polski »
   I też moja przygoda z reklamacja dobiegła końca. Trwało to nieprzyzwoicie długo, za co mogę tylko "podziękować" obsłudze sklepu, w którym ją kupiłem. Odwlekaniom, przeciąganiom, niedochodzącym mailom nie było końca. Dopiero dzięki wiedzy kolegi w temacie reklamacji Boscha i chyba dobrej woli sprzedawcy w innym sklepie udało mi się piłę wysłać do serwisu. Serwis uwinął się w dwa tygodnie.
   Piła wróciła w piątek, pracuje zdecydowanie lepiej, jakość cięcia jest o niebo lepsza, rzaz jest równy, nie ma bicia. Po złożeniu przeciętego elementu, jest prawie niewidoczny, przynajmniej w stosunku do stanu poprzedniego. Pozostał ten warkot przy ruszaniu, co kłóci mi się z ideą soft startu , ale chyba ten typ tak ma. Zakres prac serwisu sprowadził się do wymiany regulatora obrotów i wymiany tarczy. Z racji, iż problem jaki miałem, stwierdziłem zaraz po zakupie, to i nie kupowałem innych tarcz, używałem tej, która była dostarczona z pilarką. Liczę na to, że uda mi się jeszcze poprawić efekt, stosując odpowiednie piły, zwłaszcza do cięcia wzdłużnego.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: 12 Czerwca 2018, 13:59:55 czas Polski »
Cześć,
Czy ktoś z Was kasował luzy na sankach w Boschu GTS 10 XC?

Offline marnyk

« Odpowiedź #352 dnia: 18 Czerwca 2018, 22:04:22 czas Polski »
Cześć, ja kasowałem luzy według wskazówek z linku poniżej:

Po roku używania luz znów się pojawił ale minimalny. Za jakiś czas można powtórzyć zabieg i znowu będzie ok.
Pozdrawiam

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: 19 Czerwca 2018, 09:13:09 czas Polski »
Wczoraj udało mi się skasować luzy (po 3h walki). Zacząłem od ustawienia równoległości prawego profilu-toru pod wózkiem - według wskazówek znalezionych w tym wątku kilka stron wcześniej.

A ten film widziałem i czy Ty też lakierowałeś brzegi tych czarnych ślizgów by ciasno siedziały w torach?

To co nie podoba mi się przy tej pilarce, to że jeden T-rowek jest w tym przesuwnym blaciku. Gdy zrobimy sobie dodatkowe sanki na 2 tory, to potem trzeba do nich dobierać tą równoległość. Chyba że używacie sanek na jednym torze (prawym) i jest stabilnie?

Offline swfr

« Odpowiedź #354 dnia: 19 Czerwca 2018, 10:54:32 czas Polski »
Chyba że używacie sanek na jednym torze (prawym) i jest stabilnie?

Mam dw745. Tam nie ma wózka.
Używam sanek a raczej pół-sanek na jednym rowku. Używam chińskiej prowadnicy typu Incra. Jest stabilnie.
Mam oczywiście też drugie sanki na 2 rowki do cięcia większych elementów.

Ty, mając wózek możesz łatwo zamontować sanki do rowka wózka (jedną śrubą - przez tzw. kamień do t-track).
Po prawej stronie pod sankami,  do drugiego rowka dasz tradycyjnie listwę.
Sanki będą jeździć na wózku i będzie bardzo stabilnie.
Po kolejnej regulacji luzów na wózku - też będziesz miał łatwiej - bo sanki wyregulujesz tylko kamieniem - odnosząc się do prawej listwy.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: 19 Czerwca 2018, 11:01:18 czas Polski »
Dzięki za pomysł. Sanki na wózku akurat są słabą opcją, ponieważ wózek ma mały zakres.