17 Maja 2026, 22:36:33 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110871 razy)

Offline cyrulik

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #135 dnia: 15 Grudnia 2015, 13:36:10 czas Polski »
Ode mnie leci rekomendacja na plus. Bawię się nim jakoś od kwietnia, cały czas zadowala mnie precyzja cięcia. Z czasem zaskoczył mnie ten boczny wózek, da się go wyregulować tak by sunął idealnie równolegle do tarczy. Tym samym robienie popularnej przykładnicy poprzedniej w moim przypadku skończyło się na tym że materiały mam już dawno przygotowane a nie mam motywacji by ją poskładać do kupy. Ukośnica też troszkę odeszła w zapomnienie bo równie fajnie tnie się na tym wózku.

Dodam jeszcze na koniec że tnę raczej krótkie materiały, tak do metra.

Na minus rysująca się powłoka stołu, od cięcia płyt bardzo szybko się rysuje...
Pozdrawiam - Michał

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Grudnia 2015, 16:40:29 czas Polski »
No to zamówione, czekamy...

Offline wojo72

« Odpowiedź #137 dnia: 17 Grudnia 2015, 15:26:24 czas Polski »
Pytanie do użytkowników, czy ten Bosch ma naprawdę tak mała prędkość obrotową tarczy jak podaje producent 3200 obr/min? Jeżeli tak to czy cięcia wzdłużne w miękkim drewnie np. sośnie są w miarę czyste?

Offline cyrulik

« Odpowiedź #138 dnia: 19 Grudnia 2015, 15:50:19 czas Polski »
Jak tak podaje to pewnie tak ma. Ciąłem wzdłużnie trochę drzewa sosnowego, rozcinałem go wstępnie z 8cm kantówek tarczą z zestawu (chyba 24 zęby) cięcie było takie sobie ale kantówki były trochę krzywe i cięcie szło jak chciało :) Później formatowałem to na mniejsze deseczki, też wzdłużnie tarczą 48 zębów i tutaj nie miałem się już do czego przyczepić, jakość jak dla mnie ok.
Pozdrawiam - Michał

Offline wojo72

« Odpowiedź #139 dnia: 19 Grudnia 2015, 23:26:32 czas Polski »
Pytałem dlatego, że mam pilarkę z podobnymi obrotami ok. 3000 na min. i używam do niej tarcz  Boscha do cięcia wzdłużnego. Przy cięciu grubszych przekrojów rzaz nie wychodzi za ładnie możliwe że przyczyna tkwi w za wolnym odprowadzaniu urobku. Podobne pilarki u konkurencji zazwyczaj mają sporo większe obroty niż GTS 10, może w boschu miało to na celu zwiększenie żywotności napędu.

Offline eques

« Odpowiedź #140 dnia: 15 Kwietnia 2016, 06:29:34 czas Polski »
Witam, od kilu dni jestem posiadaczem omawianej piły. Generalnie chodzi jak trzeba, nurtują mnie natomiast następujące sprawy:

- podczas startu piły silnik chwilę się zastanawia. Nie startuje od razu tylko słychać, że prąd już płynie i silnik buczy i tak jak by czekał na uzyskanie odpowiedniego momentu, aby pokonać hamulec.

- Sanki po lewej stronie piły mają luz, co prawda poruszają się płynnie, ale przy próbie poruszenia prawo lewo odczuwam niewielki luz, czy u was tez tak jest, jeśli nie to czy można to wyregulować. Jak dobrze pamiętam sanki są na prowadnicach z plastiku. a nie z metalu.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2016, 06:35:53 czas Polski wysłana przez eques »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #141 dnia: 15 Kwietnia 2016, 08:36:26 czas Polski »
1 - To jest tzw soft-start i jest korzystne dla silnika, sieci zasilającej,  a w szczególności dla przekładni.
2 - Luz sanek powinien być jak najmniejszy, częściowo można go wyregulować, instrukcja zapewne to przewiduje ( tak przynajmniej opisuje    instrukcja przy innym modelu Bosch PTS10)

trdm

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 28 Kwietnia 2016, 08:55:08 czas Polski »
A ja mam pytanie dotyczące kalibracji tej pilarki, czy nie macie problemów z prostopadłością prowadnicy wzdłużnej w stosunku do blatu pilarki ?
Jeśli tak - jak sobie z tym radzicie ? ustawienie tego za pomocą śrub na prowadnicy jest raczej trudne. chyba że coś źle robię

Offline Pigoj

« Odpowiedź #143 dnia: 09 Maja 2016, 12:39:26 czas Polski »
WItajcie, juz pytałem na forum, ale to miejsce wydaje mi sie bardziej odpowiednie, zwłaszcza do autora wątku jako eksperta od GTS 10XC. Chciałbym wiedzieć co stracę kupując mniejszego brata czyli Bosch GTS 10J.
Dziekuję

Offline tcx

« Odpowiedź #144 dnia: 09 Czerwca 2016, 12:48:58 czas Polski »
Dokładnie prześledziłem wątki związane z dyskusją na temat wad i zalet oraz porównywania pilarki Makita MLT100 vs Bosch PTS10 do tego stopnia, że zdecydowałem się na zakup Bosch GTS 10 XC  :)
Natomiast tutaj nastąpiło duże zaskoczenie w rozbieżności ceny:
3799 zł - http://allegro.pl/pilarka-stolowa-2100w-gts-10-xc-bosch-i6233700406.html
4919 zł - http://www.boschcentrum.com.pl/bosch-niebieski/urzadzenia-stacjonarne-i-stoly/urzadzenia-stacjonarne/stolowa-pilarka-tarczowa-gts-10-xc_p_5742.html
zadzwoniłem jednak do BOSCHa i uzyskałem informację, że "po specjalnym rabacie dla Pana cena wyniesie 3950zł" :)
Podpowiedzcie proszę czy to normalna praktyka czy na czym to polega? Bo cena na stronie zdecydowanie na pierwszy rzut oka odstrasza, a nie zachęca.
Z drugiej strony po "specjalnym rabacie" cena jest większa o 130zł od tej na allegro, ale przynajmniej mam możliwość pomacania sprzętu przed decyzją i zapłatą.
Może podpowiecie gdzie jeszcze mógłbym szukać najlepiej w trójmieście i okolicach?

Offline marcinatj

« Odpowiedź #145 dnia: 09 Czerwca 2016, 13:08:53 czas Polski »
Sprawdziłeś jednego z największych sprzedawców firmy bosch na allegro, myślę że żaden stacjonarny sklep nie byłby w stanie dać Ci identycznej ceny.
Zobacz że Oni sprzedali 214 000 różnych urządzeń i akcesoriów tej firmy!

Offline Morświn

« Odpowiedź #146 dnia: 09 Czerwca 2016, 14:51:24 czas Polski »
Heh ja w Czw jak chcialem kupic to sie okazalo ze cena jest najwyzsza chyba z calej Polski ::) Kupilem w Unikol Zabrze przesylka tania a zaplata przy odbiorze po sprawdzeniu. Powiem tyle ze teraz tam maja cene wyzsza niz jak ja tam kupowalwm dawno temu, ja bym kupowal w necie gfzie taniej

Offline tcx

« Odpowiedź #147 dnia: 11 Czerwca 2016, 16:01:05 czas Polski »
Kupował może ktoś od tej firmy z Allegro sprzęt? Pytanie czy brać tam gdzie taniej czy jednak lepiej dołożyć te 130zł i widzieć od razu co się kupuje?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline futrzak

« Odpowiedź #148 dnia: 11 Czerwca 2016, 16:53:55 czas Polski »
Jeszcze niedawno cena na allegro była 3699zł z wysyłką, ale widzę, że już się podnieśli. Możesz ponegocjować cenę na narzędzia.pl, bo tam jest 3850zł może coś się uda.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Czerwca 2016, 19:58:26 czas Polski »
Panowie cudów nie ma. Euro idzie w górę wiec wszystko co importowane drożeje. Trzeba się po prostu przyzwyczaić do nowych cen albo kupować polska produkcję.