01 Maja 2026, 05:18:00 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa - twarde drewno... mlt 100 vs pts 10, czy warto gts 10xc?  (Przeczytany 3956 razy)

Offline MaciekR.

Pilarka stołowa - twarde drewno... mlt 100 vs pts 10, czy warto gts 10xc?
« dnia: 28 Grudnia 2017, 19:50:02 czas Polski »
Hej!
Kompletuję sprzęt do mojej pracowni, przyszedł czas na własną pilarkę stołową.  :)

Pracę jaką będę wykonywać można nazwać hobbystyczną, maszyna nie będzie przeciążana, nadmiernie eksploatowana.
Chciałbym jednak mieć możliwość pracy z twardym drewnem, egzotycznym itd. Głównie lite drewno, nie płyty itd.
Jestem świadom, że do pewnej kwoty nie ma co liczyć na wiele... Dla mnie po cięciu 1mm nie stanowi problemu, a rant i tak będę obrabiać (szlifować, strugać itp.)

Przeczytałem wątki ww pił plus Ryobi 1800G.
Na początku byłem nastawiony na inwestycję w gts 10xc, ale i tam pojawiło się kilka wątpliwości (nie skalibrowana, posiadająca luzy, znacznie wyższa cena).
W dużo tańszych mlt 100 i pts 10 dużo było o ich wadach i jestem większości świadom, ale nie znalazłem wystarczającego potwierdzenia w ich zaletach, możliwościach, stąd moje pytania:

Przyjmując, że cięcie poprzeczne schodzi na drugi plan - luzy na wózkach, nawet w dużo droższej gts 10xc. Skupiając się głównie na cięciu wzdłużnym:

-Czy np mlt 100/ pts10 poradzi sobie z twardym drewnem w grubości około 4 cm?
-Na nie modyfikowanej przykładnicy jak dużo może "uciekać" z wymiaru?

Do tej pory pracowałem na Makita 2704 i przykładnica równoległa spisywała się bardzo dobrze, ale na miękkim drewnie i przy cięciach nie wymagających dużej precyzji. Moje subiektywne odczucia kierują mnie bardziej w stronę makity niż boscha, którego źle wspominam.

Czytałem dalej i przyszło pytanie czy jest sens inwestować, jeżeli precyzję zaoferują mi dopiero formatówki w jeszcze wyższej cenie i większej wielkości (moje miejsce pracy to pokój ok 4x4m.).

-Jeżeli wzmocnię prowadnicę (ściski, jakaś blokada odchyłu) to czy może Ryobi 1800 przy cięciu nie będzie gorzej iść niż dwie droższe konkurentki?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady. Pozdrawiam Maciek R.

m_kola

• Gość
Odp: Pilarka stołowa - twarde drewno... mlt 100 vs pts 10, czy warto gts 10xc?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2017, 19:56:45 czas Polski »
Akurat Ryobi culagę ma całkiem rozsądną a po skalibrowaniu raczej nie ma się do czego doczepić. Fabryczna tarcza jest przyzwoita ale jak zainwestujesz w dobrą np CMT to moim amatorskim zdaniem spokojnie poradzi sobie z całkiem przyzwoitym efektem.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2017, 20:19:21 czas Polski »
bosch 10 gts xc nie liczac tego ze niemcy mnie olali po calosci i dostalem nieskalibrowana, sam musialem sie bujac to przyznam szczerze ze to jedyna sluszna inwestycja.

miekki rozruch, zatrzymanie roznicowym pradem, szerowka sruba na ktorej zapniesz dado, wszystko do mozliwej kalibracji, mocny silnik, cialem 6cm deba na tarczy 28z i szlo bez dymu.

po kalibracji pod siebie jest prawie idealna... tylko ze mala tak jak wszystkie stolowki.

mam porownanie macalistera u znajomego, ryboi, bosha pts i dewalta oraz tego gtsa/ gts gniecie wszystko.

Offline andzei

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:24:42 czas Polski »
Qiub - a jak wygląda sprawa hałasu?
Według instrukcji GTS:
Sound pressure level 98 dB(A); Sound power level
111 dB(A). Uncertainty K =3 dB.
a PTS:
Sound pressure level 91 dB(A); Sound power level
104 dB(A). Uncertainty K =3 dB.
Czyli GTS jest blisko przelatującego odrzutowca.
Jak to wygląda w praktyce? Myślę o pilarce pracującej w garażu na parterze bloku - czy GTS-a da się używać w takich warunkach i żyć nadal w zgodzie z sąsiadami?   

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:30:37 czas Polski »
Wiele zależy od tarczy. U mnie w taniej pile, na porządnych tarczach (freud) tarcza do cięcia w poprzek (wiele zębów) chodzi cichutko, czego nie mogę powiedzieć o tarczy do cięcia wzdłużnego.

Offline komil

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2019, 10:16:17 czas Polski »
bosch 10 gts xc nie liczac tego ze niemcy mnie olali po calosci i dostalem nieskalibrowana, sam musialem sie bujac to przyznam szczerze ze to jedyna sluszna inwestycja.

miekki rozruch, zatrzymanie roznicowym pradem, szerowka sruba na ktorej zapniesz dado, wszystko do mozliwej kalibracji, mocny silnik, cialem 6cm deba na tarczy 28z i szlo bez dymu.

po kalibracji pod siebie jest prawie idealna... tylko ze mala tak jak wszystkie stolowki.

mam porownanie macalistera u znajomego, ryboi, bosha pts i dewalta oraz tego gtsa/ gts gniecie wszystko.
Witam
Rozważam zakup pilarki bosch pts 10 t lub gts 10 J jak wygląda to u was z perspektywy czasu. Czytałem wszystkie wątki i cena pts do gts dwa razy taka a wnioski wszędzie takie same. Małe nie dokładne i delikatne. Sorki za odgrzewanie tematu ale sporo osób deklarowało zakup tych sprzętów więc ciekawi mnie jaki byłby wybór na dziś. Cena max 2800 . Pozdrawiam was, super forum tylko mniej piany:)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2019, 11:48:40 czas Polski »
Z wymienionych, to tylko Bosch GTS 10  XC.
Pozostałe wymagają dużo zabiegów aby osiągnąć pożądany efekt. Ja długo używałem Bosch PTS 10 ale drugi raz bym nie kupił (problemy opisywałem na forum).