19 Maja 2026, 12:03:08 czas Polski

Autor Wątek: wymiary szafek kuchennych  (Przeczytany 4359 razy)

Offline zozol780

wymiary szafek kuchennych
« dnia: 30 Grudnia 2017, 08:26:53 czas Polski »
Witam

Jestem początkujący a mam do zrobienia żonie szafki kuchenne i zastanawiam się jaka powinna być głębokość dolnych korpusów 540 , 550, 560 mm ? W dolnych korpusach chce zamontować szuflady myślałem nad GTV 500mm i tu kolejne moje pytanie jaka minimalna głębokość szafki do tych prowadnic musi być ?.
Aha jeszcze jedno jak zamontować okap pod szafkowy  jak planuje zrobić 350mm (głębokość szafki z frontem od ściany) a okap ma 308mm

meridox

• Gość
Odp: wymiary szafek kuchennych
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2017, 13:55:54 czas Polski »
zależy czy za szafkami idzie jakaś instalacja, czy ściana jest płaska, i jakie uchwyty do frontów będziesz miał bo jeśli bez uchwytów bo fronty frezowane to blat może mniej wystawać i szafka może być głębsza

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2017, 14:48:06 czas Polski »
Wpadasz i chciałbyś żeby ludzie z forum odwalili całą robotę za Ciebie...
Ja rozumiem pomóc ale jak zajrzysz do instrukcji szuflad to na pewno wyczytasz.
Sprawdź w obstrukcji okapu czy ma zaślepkę z tyłu itd.
Potem pytaj.
Trochę wiedzy podstawowej chyba możesz wyczytac...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2017, 15:25:54 czas Polski »
Z mojego doświadczenia długość prowadnic określa potrzebujesz miejsca na nią w szafce. Jeśli jest 500, to tyle potrzeba. Dodaj sobie 20mm dla zapasu i masz głębokość szafek. Od brzegu do ścianki tylnej. Jeśli planujesz szufladę z frontem schowaną wewnątrz szafki, za frontem to jeszcze dojdzie grubość frontu.
Jak ja robię szafki, to ścianka tylna odsunięty jest od tylu szafki około 50 do 70mm. Jak wcześniej pisał kolega. Miejsce na instalację wodną. Plecy szafek zrób z grubsze płyty. 6mm w górę.

Offline zozol780

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2017, 23:01:36 czas Polski »
Dzięki za informacje. Napisałem ze jestem dopiero początkujący w temacie mebli. Szukam w różnych źródłach i wszędzie jest co innego napisane dlatego postanowiłem zapytać o wiele bardziej doświadczonych ode mnie.  A co do instrukcji szuflad  czytałem i jakoś nie mogłem za jarzyć jak z ta długością jest  podejrzewałem ze jak 500 to taka min głębokość szafki ale czy nie lepiej się upewnić niż potem poprawiać.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudnia 2017, 01:11:51 czas Polski »
Pytaj i się nie przejmuj.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudnia 2017, 08:20:04 czas Polski »
Front wpuszczany czy nakladany?
Prowadnice z GTV z push to open czy bez?
Czy za szafką idą jakieś instalacje?

Nasz tu szanowany kolega Pragmatyczny zrobił film o szafce szufladowe z GTV nawet. Przeszukaj YT.

Offline zozol780

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2018, 10:06:06 czas Polski »
Witam. Na wstępie wszystkiego najlepszego w nowym roku.  Wrzucę rysunki na mój pomył szafek. Fronty wszystkie na zewnątrz , uchwyty przykręcane . Prowadnice zwykłe bez push to open. za szafka podłączenie wody i wąż od zmywarki oraz wąż od gazu. 

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2018, 10:17:26 czas Polski »
To są dwie opcje?  Czy na dwóch ścianach będziesz robił ( nie widzę narożnych)?  Niepokoi mnie szerokość szuflad. Myślisz o  gotowych, czy chcesz robić?  Tak czy inaczej przy tej szerokości dno będzie musiało być wytrzymałe

Offline zozol780

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2018, 10:23:57 czas Polski »
To na dwóch ścianach na przeciwko siebie. Szuflady będą na prowadnicach do 40 kg dno z płyty 18 za frezowane pod prowadnice do 16mm. wrzucam rys pomieszczenia.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Stycznia 2018, 10:29:38 czas Polski »
Szuflady i szersze się robi więc bez obaw. Drobna uwaga. Zmywarke postaw przy zlewozmywaku.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline amciek

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2018, 23:25:32 czas Polski »

Plecy szafek zrób z grubsze płyty. 6mm w górę.

Hej,

Dlaczego radzisz plecy robic z płyty 6? Rozumiem, ze 6mm to mdf. Zawsze widziałem ze plecy robi sie z hdfu 3mm. Czy chodzi o sztywnosc tej szafki?

Ale przecież nawet jesli da sie 3mm hdf to korpus jest sztywny. A jak sie ustawi kilka kolo siebie i skręci to koniem tego nie ruszy. Ja co prawda do tej pory zrobilem tylko 1 kuchnię, moja wlasnie na 3mm hdf i wg. Mnie jest sztywno.

Czy mozesz podpowiedzieć jak robisz te plecy, nakladane czy frezujesz /podcinasz końcówkę plyty i wpuszczasz ten hdf płytę?

Jesli moge sie podpiac pod watek kolegi.
I ostatnie pytanie. Jak robicie gorne szafki żeby nie bylo widac listwy i zawieszek z boku?.  Czy stosuje sie dluzsze boki i cofa plecy? Jesli tak to o ile, mierze i mierze i wydaje mi sie ze ok 20mm.
Ale to zagra prze skrajnych szafkach jeśli listwe wpasuje sie miedzy plyty. A jaki jest patent na srodkowe szafki? Podcina sie zabek zeby listwa sie schowala?

Dzieki za podpowiedzi.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2018, 08:46:27 czas Polski »
Rzeczywiście. Chodzi o sztywność szafki. No i jakość. Plecy nie uginają się. Takie ogólne odczucie.

Ja robię nafrezowanie w płycie około frezem o 1mm większej średnicy niż grubość płyty i wpuszczane tam tył płyty.

Odnośnie zwierzaków do szafek to wrzucę zdjęcia

Offline zozol780

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2018, 13:44:12 czas Polski »
Witam. Zastanawiam się jeszcze czy front wielkości 600 x 1000 nie jest za duży. Czy  lepiej by było podzielić na dwa  300 x 1000. Chce je zamontować jeśli większe na 3 a mniejsze na 2 zawiasach na skrzydło czy to wystarczy i jak uważacie co było by lepsze ?

Offline amciek

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2018, 15:41:25 czas Polski »
Witam. Na wstępie wszystkiego najlepszego w nowym roku.  Wrzucę rysunki na mój pomył szafek. Fronty wszystkie na zewnątrz , uchwyty przykręcane . Prowadnice zwykłe bez push to open. za szafka podłączenie wody i wąż od zmywarki oraz wąż od gazu. 
a gdzie sie podziala lodowka?
juz Ci SpecPiotr napisal, ze radzi przestawic zmywarke. Ja osobiscie uwazam, ze zlewozmywak na skraju ciagu kuchennego to slaby pomysl. Permanentnie bedziesz mial ulany bok.