19 Kwietnia 2026, 11:52:54 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka oscylacyjna mimośrodowa JCB ROS330 - (zbyt)wolne obroty  (Przeczytany 12129 razy)

Qiub

• Gość
Odp: Szlifierka oscylacyjna mimośrodowa JCB ROS330 - (zbyt)wolne obroty
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Stycznia 2018, 18:52:26 czas Polski »
Rotex?

Oraz wyjasnienie jego trybow od 3:15

Oraz odpowiedz na pytanie dlaczego oscylacja FS jest lepsza od kazdego innego sprzetu na dzien dzisiejszy :D dlaczego w trybie polerskim otrzymuje sie duzo lepsze efekty
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2018, 19:00:02 czas Polski wysłana przez Qiub »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Stycznia 2018, 19:44:45 czas Polski »
Qiub w niebieskiej koszulce? A fuj! :)

Offline Wybryk100

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Stycznia 2018, 20:28:15 czas Polski »
Dzisiejszy filmik z pracy szlifierki:
https://youtu.be/3rQeX-ZJKGQ

Sam już nie wiem, wygląda na to że chyba tak powinna pracować... Na max obrotach papier się kręci ale na najniższych nie obraca się wcale. I rzeczywiście jest jakiś hamulec, poniżej zdjęcie z instrukcji
https://zapodaj.net/89f84236c7a68.jpg.html

Offline wiech50

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Stycznia 2018, 22:15:22 czas Polski »
Mam ten sam model szlifierki. Kupiłem w zeszłym roku i jestem z niej zadowolony. Taka szlifierka nie może mieć obrotów jak szlifierka kątowa, bo nie będzie precyzji szlifowania. Tu jest wbudowane coś w rodzaju sprzęgła odśrodkowego, które reguluje obroty w zależności od siły docisku do materiału. Jeżeli chcesz szybko zebrać materiał, to trzeba papier o gradacji 40. Potem dla wykończenia powierzchni weź drobniejszy, np. 120 lub więcej. Tak chyba jest napisane w instrukcji. Jak za mocno przyciśniesz, to stają obroty i jest tylko oscylacja. Swego rodzaju ochrona przed zniszczeniem napędu. Tak sobie myślę, że dlatego dają aż 5 lat gwarancji.
A te niższe stopnie obrotów to mogą się przydać przy polerowaniu lakieru na samochodzie, bo go wtedy nie przypalisz. Oczywiście nie papierem ściernym a gąbką lub filcem.
Wiesiek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Stycznia 2018, 08:54:06 czas Polski »
Gdyby tylko dali 7 lat gwarancji jak kia to bym ja kupil...

Offline Wybryk100

« Odpowiedź #20 dnia: 08 Stycznia 2018, 09:23:18 czas Polski »
Mam ten sam model szlifierki. Kupiłem w zeszłym roku i jestem z niej zadowolony. Taka szlifierka nie może mieć obrotów jak szlifierka kątowa, bo nie będzie precyzji szlifowania. Tu jest wbudowane coś w rodzaju sprzęgła odśrodkowego, które reguluje obroty w zależności od siły docisku do materiału. Jeżeli chcesz szybko zebrać materiał, to trzeba papier o gradacji 40. Potem dla wykończenia powierzchni weź drobniejszy, np. 120 lub więcej. Tak chyba jest napisane w instrukcji. Jak za mocno przyciśniesz, to stają obroty i jest tylko oscylacja. Swego rodzaju ochrona przed zniszczeniem napędu. Tak sobie myślę, że dlatego dają aż 5 lat gwarancji.
A te niższe stopnie obrotów to mogą się przydać przy polerowaniu lakieru na samochodzie, bo go wtedy nie przypalisz. Oczywiście nie papierem ściernym a gąbką lub filcem.
Dzięki za info. Fajnie że wypowiedział się ktoś kto używa tego samego modelu. W takim razie nie będę reklamować bo wyszedł bym na głupka :p muszę się nauczyć na niej pracować i będzie git. Zapas papierów o różnej gradacji mam więc nic tylko szlifować :)