Hej,
W związku z zakupem grubościówki DW733 chciałbym wzbogacić mój garaż o porządne odpylanie.
Najważniejszy warunek dla mnie to porządne odpylenie, gdyż w garażu jeżdzę też na rowerze wpiętym w trenażer i nie chcę wdychać pyłów.
Dodatkowo naczytałem się u Billa Pentza na temat szkodliwości najdrobniejszych pyłów, które nie są wyłapywane przez standardowe worki i "tanie" filtry.
Na pewno na 100% nie wstawię do wnętrza garażu odciągu z workiem, ze względnu na znikomą filtrację drobnych najbardziej szkodliwych pyłów.
http://billpentz.com/woodworking/cyclone/beginnnerscorner.cfmPolecam lekturę strony Billa, można się dowiedzieć jak naprawdę porządnie usuwać pyły i czego unikać. Niestety podane przez niego wydajności odciągów oraz średnice kanałów są przy użyciu amatorski trochę szokujące, np. zalecana minimalna średnica kanałów 15cm.
Po przemyśleniach skłaniam się najbardziej do opcji cyklon do filtracji grubszych elementów przed dmuchawą, a to co wyjdzie z cyklonu będę wywalał na zewnątrz garażu. Tak wiem, że zimą będę wciągał zimne powietrze, ale i tak mam nie ogrzewany garaż więc nie jest to aż taki problem. Po drugie nie używam maszyn aż tyle żebym zamarzł. Głównie zwymiarowanie i przestruganie tarcicy a później już praca narzędziami ręcznymi. Wiosna, lato, jesień nie ma problemu bo temperatury na dworze są ok.
Rozwiązanie z wywiewem na zewnątrz ma dla mnie trzy mega zalety:
- proste
- tanie (w porównaniu do filtracji)
- najlepsza skuteczność w usuwaniu drobnych pyłów
Obecnie mam pilarkę DW745 (krociec 60mm) i grubościówka DW733 (krociec 100mm) przyjdzie do mnie w piątek. W ciągu roku chciałbym wymienić grubościówkę na Hammera A3 lub jakiegoś chińczyka ~30cm. W przyszłości pilarkę też być może na K3 Basic lub analogiczną. W związku z tymi planami chciałbym od razu kupić wyciąg, który będzie pasował do tych maszyn. Mam w garażu siłę więc interesuje mnie coś na 400V.
Skłaniam sie do zakupy takiej dmuchawy(2500m3/h, 1.5kW/400V)
https://www.cormak.pl/wentylator--dmuchawa-fm-300n/produkt-587 (lub innej firmy). Połączyłbym ją z cyklonem o średnicy kroćców 100-130mm, który musiałbym zrobić (ew. separator z przegrodą thiena) lub kupić a wywiew tak jak pisałem na zewnątrz. Do czasu aż zrobię cyklon przez jakiś czas wyciąg pracowałby z cyklonem chinśkim z kroćcami 50mm.
Co sądzicie o takiej opcji?
Czy taka dmuchawa da radę pracować ograniczona kroćcami 50mm?
Na raz będzie u mnie w garażu pracowałą tylko jedna maszyna więc raczej nie planuje budowy stałych kanałów, jeśli już to bardziej na wylocie.